medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Ambliopie

Ambliopie

Alte denumiri: Ochiul leneș

Descoperă informații utile despre ambliopie: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre ambliopie (ochiul leneș)

Ambliopia este o deficiență oculară care afectează capacitatea unei persoane de a vedea clar. Ochiul leneș este cauzat de o dezvoltare vizuală anormală în primii ani de viață. Afectează de obicei unul dintre ochi, foarte rar pe amândoi.

Nu este o afecțiune congenitală ci dobândită, care se instalează foarte devreme în primele luni de viață dacă există condițiile care o favorizează.

Concret, unul din ochi are vederea clară, iar celălalt - încețoșată. Creierul începe să ignore ochiul slab și folosește doar imaginea furnizată de ochiul cu vedere bună; apoi, pe măsură ce creierul se bazează tot mai mult pe ochiul sănătos, vederea ochiului mai slab devine și mai proastă în timp.

Persoanele la care creierul suprimă una din cele două imagini folosesc, practic, un singur ochi, vederea lor în spaţiu fiind total compromisă şi, din aceasta cauză, nu pot aprecia corect spaţiul, obiectele în mişcare şi câmpul vizual.

Ambliopia se dezvoltă în general de la naștere până la vârsta de şapte ani și este principala cauză a vederii slabe la copii. Aproximativ trei din o sută de copii se pot confrunta cu această afecțiune.

Ambliopia este o problemă medicală gravă, dar vestea bună este că diagnosticul și tratamentul precoce pot ajuta la prevenirea problemelor de vedere pe termen lung. Ochiul cu vedere mai slabă poate fi, de obicei, corectat cu ochelari sau lentile de contact, ori prin acoperirea ochiului sănătos.

Fetita care sufera de ambliopie si poarta plasture pentru ochi ca metoda de tratament

Cauze

Ochiul leneș se dezvoltă din cauza experienței vizuale anormale la începutul vieții, care alterează căile nervoase dintre retină și creier. Ochiul slab primește mai puține semnale vizuale. În cele din urmă, capacitatea ochilor de a lucra împreună scade, iar creierul suprimă sau ignoră semnalul de la ochiul mai slab.

Cele mai frecvente cauze ale ambliopiei sunt determinate de alte probleme de vedere sau structurale ale ochilor, cum ar fi:

Erori de refracție: o eroare de refracție este legată de forma naturală a ochilor sau de capacitatea acestora de a focaliza, ceea ce face ca vederea să fie încețoșată; erorile de refracție care duc la ambliopie includ:

  • miopie: dificultăți de a vedea obiectele aflate la distanță;
  • hipermetropie: dificultăți de a vedea obiectele aflate aproape;
  • astigmatism: corneea are o formă ovală).

Strabism: lipsa de paralelism a ochilor şi fixaţia anormală a unuia dintre ei;

Obstacol în calea vederii: orice afecțiune care interferează cu modul în care funcționează ochii poate provoca vedere încețoșată și poate duce la ambliopie:

  • pleoapă căzută (ptoză);
  • cataractă: încețoșarea cristalinului;
  • probleme cu corneea (leucomul cornean).

Factori de risc

Orice copil poate dezvolta ambliopie dar unii factori de risc îi fac mai susceptibili de a se confrunta cu această afecțiune:

  • istoric familial de probleme oculare și de vedere;
  • întârzieri de dezvoltare;
  • naștere prematură (înainte de 37 de săptămâni de sarcină);
  • greutate mică la naștere (sub 2.500 de grame).

Simptome

Semnele și simptomele ambliopiei nu sunt întotdeauna ușor de recunoscut. Majoritatea copiilor nu sunt diagnosticați până când un medic nu le face un examen oftalmologic.

Cel mai ușor de identificat sunt schimbările care apar în modul în care un copil interacționează cu obiectele și spațiul din jurul lui:

  • se lovește de obiecte (mai ales pe o parte a corpului);
  • preferă o parte a corpului (stânga sau dreapta);
  • închide sau mijește un ochi;
  • înclină frecvent capul într-o parte;
  • are ochi încrucișați;
  • are pleoapa căzută.

Din punct de vedere fizic, un semn de ambliopie este acela că ochiul afectat nu se aliniază cu cel sănătos.

Specialist medical aratand spre un model al anatomiei ochiului

Diagnosticare

Medicul oftalmolog va efectua un examen de specialitate și va verifica:

  • sănătatea ochilor;
  • dacă ochii nu sunt paraleli;
  • dacă există o diferență de vedere între ochi sau o vedere slabă.

Metoda folosită pentru a testa vederea depinde de vârsta și stadiul de dezvoltare a copilului:

  • copii de la zero la trei ani: un dispozitiv de mărire iluminat poate fi utilizat pentru a detecta cataracta; alte teste pot evalua capacitatea copilului de a-și fixa privirea și de a urmări un obiect în mișcare;
  • copii cu vârsta de peste trei ani: testele bazate pe imagini sau litere pot fi folosite pentru a evalua vederea; fiecare ochi este acoperit pe rând pentru a-l testa pe celălalt.

Tratament

Este important ca tratamentul pentru ochiul leneș să fie început cât mai curând posibil în copilărie, atunci când se formează legăturile complexe dintre ochi și creier. Cele mai bune rezultate se obțin dacă terapia începe înainte de vârsta de șapte ani, deși jumătate dintre copiii de până în 17 ani răspund, de asemenea, destul de bine la tratament.

Opțiunile de tratament depind de cauza ambliopiei și de cât de mult afectează aceasta vederea copilului. Medicul poate recomanda:

  • corectarea oricăror probleme de vedere subiacente, cum ar fi miopie, hipermetropie sau astigmatism;
  • majoritatea copiilor cu ambliopie au nevoie și de ochelari, pentru a-și ajuta ochii să focalizeze;
  • chirurgie: dacă o cataractă blochează lumina din ochi sau dacă strabismul îi împiedică să se miște împreună așa cum ar trebui;
  • purtarea unui plasture peste ochiul sănătos, pentru a forța creierul să-l folosească pe cel slab;
  • picături pentru ochi cu o substanță care estompează vederea ochiului puternic, astfel încât creierul să fie forțat să-l folosească pe cel slab; astfel, copilul nu va fi nevoit să poarte un plasture;
  • un filtru Bangerter purtat peste lentila ochelarilor pe ochiul sănătos pentru a-i estompa vederea.

Pentru majoritatea copiilor cu ochi leneș, tratamentul adecvat îmbunătățește vederea în câteva săptămâni sau luni. Acesta va trebui însă menținut între șase luni și doi ani.

Este important ca, după corectarea ambliopiei, copilul să fie monitorizat în continuare, deoarece în aproximativ 25% din cazuri ochiului leneș poate recidiva. Dacă se întâmplă acest lucru, tratamentul va trebui reluat.

Ambliopia generată de diferenţa de dioptrie poate fi tratată până la şase - şapte ani, ambliopia datorată deviaţiei strabice trebuie tratată foarte devreme, iar cea prin cataractă congenitală trebuie operată şi tratată rapid după primele zile postoperator.

Ambliopia poate fi tratată şi la adult prin programul NeuroVision, care stimulează cortexul vizual pentru a îmbunătății calitatea imaginilor.


Complicații

Dacă tratamentul începe prea târziu, pierderea vederii cauzate de ambliopie ar putea fi permanentă, deoarece legăturile din sistemul vizual nu formează așa cum ar trebui.

Prevenție

Ambliopia sau alte probleme de vedere care o cauzează nu pot fi prevenite. Cel mai bun lucru care poate fi făcut sunt controalele regulate la medicul oftalmolog.

Bibliografie

  1. “Lazy Eye (Amblyopia): Symptoms, Causes & Treatment.” Cleveland Clinic, 5 Sept. 2017, my.clevelandclinic.org/health/diseases/10707-amblyopia-lazy-eye
  2. https://www.facebook.com/WebMD. “Lazy Eye (Amblyopia).” WebMD, WebMD, 18 May 2003, www.webmd.com/eye-health/amblyopia-child-eyes.
  3. “Lazy Eye (Amblyopia)-Lazy Eye (Amblyopia) - Symptoms & Causes - Mayo Clinic.” Mayo Clinic, 2021, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lazy-eye/symptoms-causes/syc-20352391.
  4. “Amblyopia (Lazy Eye) | National Eye Institute.” Nih.gov, 27 Sept. 2021, www.nei.nih.gov/learn-about-eye-health/eye-conditions-and-diseases/amblyopia-lazy-eye.

Echipa medicală - Oftalmologie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.