Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Laboratoare și puncte de recoltare MedLife
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Imagistică MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Colonoscopie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Radioterapie
Abonamente MedLife
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Abonament LevelUp
Despre MedLife
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Alte denumiri: Ochiul leneș
Descoperă informații utile despre ambliopie: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.
Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.
Ambliopia este o deficiență oculară care afectează capacitatea unei persoane de a vedea clar. Ochiul leneș este cauzat de o dezvoltare vizuală anormală în primii ani de viață. Afectează de obicei unul dintre ochi, foarte rar pe amândoi.
Nu este o afecțiune congenitală ci dobândită, care se instalează foarte devreme în primele luni de viață dacă există condițiile care o favorizează.
Concret, unul din ochi are vederea clară, iar celălalt - încețoșată. Creierul începe să ignore ochiul slab și folosește doar imaginea furnizată de ochiul cu vedere bună; apoi, pe măsură ce creierul se bazează tot mai mult pe ochiul sănătos, vederea ochiului mai slab devine și mai proastă în timp.
Persoanele la care creierul suprimă una din cele două imagini folosesc, practic, un singur ochi, vederea lor în spaţiu fiind total compromisă şi, din aceasta cauză, nu pot aprecia corect spaţiul, obiectele în mişcare şi câmpul vizual.
Ambliopia se dezvoltă în general de la naștere până la vârsta de şapte ani și este principala cauză a vederii slabe la copii. Aproximativ trei din o sută de copii se pot confrunta cu această afecțiune.
Ambliopia este o problemă medicală gravă, dar vestea bună este că diagnosticul și tratamentul precoce pot ajuta la prevenirea problemelor de vedere pe termen lung. Ochiul cu vedere mai slabă poate fi, de obicei, corectat cu ochelari sau lentile de contact, ori prin acoperirea ochiului sănătos.
Ochiul leneș se dezvoltă din cauza experienței vizuale anormale la începutul vieții, care alterează căile nervoase dintre retină și creier. Ochiul slab primește mai puține semnale vizuale. În cele din urmă, capacitatea ochilor de a lucra împreună scade, iar creierul suprimă sau ignoră semnalul de la ochiul mai slab.
Cele mai frecvente cauze ale ambliopiei sunt determinate de alte probleme de vedere sau structurale ale ochilor, cum ar fi:
Erori de refracție: o eroare de refracție este legată de forma naturală a ochilor sau de capacitatea acestora de a focaliza, ceea ce face ca vederea să fie încețoșată; erorile de refracție care duc la ambliopie includ:
Strabism: lipsa de paralelism a ochilor şi fixaţia anormală a unuia dintre ei;
Obstacol în calea vederii: orice afecțiune care interferează cu modul în care funcționează ochii poate provoca vedere încețoșată și poate duce la ambliopie:
Orice copil poate dezvolta ambliopie dar unii factori de risc îi fac mai susceptibili de a se confrunta cu această afecțiune:
Semnele și simptomele ambliopiei nu sunt întotdeauna ușor de recunoscut. Majoritatea copiilor nu sunt diagnosticați până când un medic nu le face un examen oftalmologic.
Cel mai ușor de identificat sunt schimbările care apar în modul în care un copil interacționează cu obiectele și spațiul din jurul lui:
Din punct de vedere fizic, un semn de ambliopie este acela că ochiul afectat nu se aliniază cu cel sănătos.
Medicul oftalmolog va efectua un examen de specialitate și va verifica:
Metoda folosită pentru a testa vederea depinde de vârsta și stadiul de dezvoltare a copilului:
Este important ca tratamentul pentru ochiul leneș să fie început cât mai curând posibil în copilărie, atunci când se formează legăturile complexe dintre ochi și creier. Cele mai bune rezultate se obțin dacă terapia începe înainte de vârsta de șapte ani, deși jumătate dintre copiii de până în 17 ani răspund, de asemenea, destul de bine la tratament.
Opțiunile de tratament depind de cauza ambliopiei și de cât de mult afectează aceasta vederea copilului. Medicul poate recomanda:
Pentru majoritatea copiilor cu ochi leneș, tratamentul adecvat îmbunătățește vederea în câteva săptămâni sau luni. Acesta va trebui însă menținut între șase luni și doi ani.
Este important ca, după corectarea ambliopiei, copilul să fie monitorizat în continuare, deoarece în aproximativ 25% din cazuri ochiului leneș poate recidiva. Dacă se întâmplă acest lucru, tratamentul va trebui reluat.
Ambliopia generată de diferenţa de dioptrie poate fi tratată până la şase - şapte ani, ambliopia datorată deviaţiei strabice trebuie tratată foarte devreme, iar cea prin cataractă congenitală trebuie operată şi tratată rapid după primele zile postoperator.
Ambliopia poate fi tratată şi la adult prin programul NeuroVision, care stimulează cortexul vizual pentru a îmbunătății calitatea imaginilor.
Dacă tratamentul începe prea târziu, pierderea vederii cauzate de ambliopie ar putea fi permanentă, deoarece legăturile din sistemul vizual nu formează așa cum ar trebui.
Ambliopia sau alte probleme de vedere care o cauzează nu pot fi prevenite. Cel mai bun lucru care poate fi făcut sunt controalele regulate la medicul oftalmolog.
Bibliografie
Alveolita postextracțională este o afecțiune dentară dureroasă care poate apărea după o extracție dentară. Este una dintre cele mai frecvente complicații după extracția...
Vezi detalii
Demența este o afecțiune neurologică des întâlnită, cu impact social major, prevalența ei crescând odată cu îmbătrânirea populației. În lume există aproximativ 55 de...
Amaxofobia reprezintă frica excesivă și irațională de a conduce mașini sau de a fi pasager. Cel care suferă de această fobie recunoaște că frica sa este excesivă sau...
Amenoreea reprezintă lipsa menstruației, fiind adesea definită ca absența uneia sau a mai multor menstruații. În funcție de particularitățile ei, amenoreea poate fi...
Amigdalita este o afecţiune acută sau cronică, destul de frecventă, care poate să apară la orice vârstă, la ambele sexe și constă în inflamarea amigdalelor palatine. Ea...
Amiloidoza este o boală rară care apare atunci când o substanță numită „amiloid” se acumulează în organe, făcându-le să nu mai funcționeze corect. Amiloidul este o...
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.