Bloc atrio-ventricular, primul grad

Blocul atrio-ventricular (BAV) reprezinta o problema cu sistemul electric al inimii si care determina batai prea lente (bradicardie). Nodul atrio-ventricular (AV) cuprinde un grup de celule care conecteaza activitatea electrica din camerele superioare ale inimii (atrii) la camerele inferioare ale inimii (ventricule). Daca aveti bloc atrio-ventricular, semnalul electric de la nodul AV catre ventriculele care va controleaza bataile inimii este partial sau complet blocat.

Blocul atrio-ventricular poate fi de gradul I, II sau III, in functie de nivelul de afectare a semnalului electric.

Blocul atrio-ventricular de gradul I: impulsul electric ajunge in continuare la ventricule, dar se misca mai incet decat in mod normal prin nodul AV.

Blocul atrio-ventricular de gradul II este clasificat in doua categorii: tipul I si tipul II.

  • Tipul I, numit si Mobitz Tipul I sau blocul AV al lui Wenckebach: este forma mai putin grava a blocului cardiac de gradul doi. Semnalul electric devine din ce in ce mai lent pana cand inima ta intr-adevar bate.
  • Tipul II, numit si Mobitz Tipul II: unele dintre semnalele electrice nu ajung in ventricule, iar modelul este neregulat. Bataile inimii pot fi mai lente decat in mod normal.

Bloc atrio-ventricular de gradul III: semnalul electric de la atrii la ventricule este complet blocat. Pentru a compensa acest lucru, o sectiune a ventriculelor actioneaza ca un stimulator cardiac pentru a crea semnale electrice. Semnalele mentin inima sa pompeze sangele, dar cu o rata mult mai lenta decat in mod normal.

Medici specialiști - Cardiologie

Bello Aleksander
Bello Aleksander
Medic Specialist Cardiologie
Bello Aleksander
Bello Aleksander
Medic Specialist Cardiologie

Cardiologie și Camera De Garda

Deniz Cadil
Deniz Cadil
Medic Specialist
Deniz Cadil
Deniz Cadil
Medic Specialist

Cardiologie și Camera De Garda

Popa Corina Daniela Elena
Popa Corina Daniela Elena
Medic Specialist
Popa Corina Daniela Elena
Popa Corina Daniela Elena
Medic Specialist

Cardiologie , Ecografie 4d Expert și Camera De Garda

Vladoianu Ana Maria
Vladoianu Ana Maria
Medic Specialist, Competenta in Ecocardiografie
Vladoianu Ana Maria
Vladoianu Ana Maria
Medic Specialist, Competenta in Ecocardiografie

Cardiologie

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Cea mai frecventa cauza este infarctul. Alte cauze includ:

  • boli de inima
  • probleme cu structura inimii
  • febra reumatica.

Blocul cardiac poate fi cauzat si de deteriorarea inimii in timpul unei interventii chirurgicale pe cord deschis, dar poate fi si un efect secundar al unor medicamente sau a expunerii la toxine.

Simptome

Simptomele blocului atrio-ventricular, grad I

Blocul atrio-ventricular de gradul I nu provoaca adesea simptome. Poate fi descoperit in timpul unei electrocardiograme de rutina (EKG). Ritmul cardiac este de obicei normal.

Simptomele blocului atrio-ventricular de gradul al doilea si al treilea includ lesin, dureri in piept si senzatie de ameteala, oboseala sau respiratie scurta. Simptomele blocului cardiac de gradul III sunt mai intense datorita ritmului cardiac lent. Daca aveti simptome severe solicitati imediat asistenta medicala.

Factori de risc pentru blocul atrio-ventricular, grad I

Blocul atrio-ventricular poate fi prezent la nastere (congenital), dar nu este de obicei cazul. Riscul devine mai mare pe masura ce imbatraniti si este si mai mare daca aveti boli de inima.

Blocul atrio-ventricular de gradul intai este frecvent in randul sportivilor bine pregatiti, adolescentilor, adultilor tineri si persoanelor cu un nerv vag mai activ.

Persoanele cu o varietate de boli de inima, inclusiv boli coronariene, boli reumatice de inima, sarcoidoza sau alte afectiuni cardiace structurale, sunt si ele expuse riscului de a dezvolta bloc cardiac de gradul I.

Tratament

Diagnosticarea blocului atrio-ventricular

Electrofiziologii sunt medici specializati in activitatea electrica a inimii si acestia pot afla daca aveti un blocaj cardiac. O evaluare include un examen fizic, revizuirea istoricului de sanatate si a medicamentelor pe care le luati, precum si teste.

Un EKG (elecrocardiograma) inregistreaza activitatea electrica a inimii si arata problemele cardiace. Acesta este un test util pentru a verifica blocul atrio-ventricular. Este posibil sa trebuiasca sa purtati un monitor ambulator timp de 24 pana la 48 de ore, astfel incat medicul sa poata colecta mai multe informatii despre activitatea electrica a inimii.

Un studiu de electrofiziologie poate ajuta de asemenea la diagnosticarea blocajului cardiac. Aceasta implica introducerea unui tub lung si subtire numit cateter printr-un vas de sange si ghidarea acestuia catre exteriorul inimii. Testul permite medicului sa va mapeze activitatea electrica a inimii si sa gaseasca orice problema. Daca aveti nevoie de acest test veti obtine informatii mai detaliate despre cum se desfasoara acest studiu de la medic.

Tratamentul blocului atrio-ventricular

Tratamentul pentru blocul atrio-ventricular depinde de ceea ce il cauzeaza, de cat de grav este si de simptomele pe care le provoaca. Uneori, modificarea medicamentelor sau tratamentul bolilor de inima opresc blocajele inimii. Daca aveti bloc atrio-ventricular de gradul I e posibil chiar sa nu aveti nevoie de tratament.

Daca aveti blocaj cardiac de gradul doi si aveti simptome este posibil sa aveti nevoie de un stimulator cardiac pentru ca inima sa continue sa bata asa cum ar trebui. Un stimulator cardiac este un dispozitiv mic care trimite impulsuri electrice catre inima ta.

Blocul cardiac de gradul III este adesea descoperit pentru prima data in timpul unei situatii de urgenta. Tratamentul include aproape intotdeauna un stimulator cardiac. Daca aveti nevoie de un stimulator cardiac, cardiologul/electrofiziologul va poate oferi detalii despre tipul de stimulator cel mai potrivit pentru voi si la ce sa va asteptati inainte, in timpul si dupa ce veti primi stimulatorul cardiac.

Prognostic

Daca aveti bloc atrio-ventricular de gradul intai medicul cardiolog/electrofiziolog va poate sufera modificari ale stilului de viata, iar cu ajutorul medicamentelor boala poate fi tinuta sub control. Acest tip de bloc atrio-ventricular nu impiedica de obicei activitatile normale.

Coduri de diagnostic asociate
Specialități asociate
  • Cardiologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.