Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Laboratoare și puncte de recoltare MedLife
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Imagistică MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Colonoscopie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Radioterapie
Abonamente MedLife
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Abonament LevelUp
Despre MedLife
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Alte denumiri: BAP
Descoperă informații utile despre boala arterială periferică: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.
Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.
Boala arterială periferică este o afecțiune provocată de îngustarea sau blocarea arterelor care transportă sângele de la inimă către membrele inferioare. Acest proces vascular este provocat de ateroscleroză sau de diverse evenimente tromboembolice, care au ca efect alterarea structurii și funcției aortei, a arterelor din membrele inferioare sau a arterelor viscerale.
Boala arterială periferică (BAP) poate fi acută sau cronică și este asociată cu scăderea capacității funcționale și afectarea calității vieții, pierderea unui membru inferior prin amputație sau chiar risc crescut de deces.
Majoritatea cazurilor sunt asimptomatice, ceea ce face ca boala să fie descoperită accidental, în timpul unei examinări de rutină. BAP afectează membrele inferioare și crește riscul de ischemie coronară și de accident cerebrovascular.
Boala arterială periferică este provocată de deteriorarea arterelor. Acestea, deși sunt în general elastice și permeabile, se blochează treptat, odată cu înaintarea în vârstă, printr-un proces numit „ateroscleroză” (rigidizarea sau îngroșarea arterelor). Astfel, în pereții arterelor încep să se depună colesterol, calciu și țesut fibros, care ajung să formeze plăci ateromatoase. Volumul plăcilor începe să crească, iar suprafața arterelor se îngustează tot mai mult, provocând scăderea fluxului sangvin.
Mai rar, boala arterială periferică poate fi cauzată și de:
Boala arterială periferică a membrelor inferioare este o manifestare majoră a bolii aterosclerotice. Prevalența acesteia crește de la an la an, iar mortalitatea poate ajunge până la 25%.
Factori de risc semnificativi pentru apariția bolii arteriale periferice sunt:
Studiile epidemiologice au demonstrat că numai fumatul, ca factor singular, presupune un risc de trei ori mai mare de a dezvolta boala; iar prezența concomitentă a mai multor factori, cum ar fi: fumat, hipertensiune și diabet, poate crește de cel puțin 20 de ori riscul de boală arterială periferică.
Simptomele bolii arteriale periferice trebuie investigate cu atenție, deoarece pot fi extrem de variate. Pe măsură ce arterele se îngustează, simptomatologia bolii arteriale periferice se diversifică și variază în funcție de individ și de severitatea afecțiunii:
Diagnosticul de boală arterială periferică este pus de către medicul specialist angiolog sau cardiolog, în urma investigațiilor, testelor și analizelor, cum ar fi:
Există mai multe situații clinice ce pot mima boala arterială periferică în cadrul altor boli:
Dacă boala arterială periferică este diagnosticată din timp, cea mai importantă măsură care trebuie luată imediat este schimbarea stilului de viață, pentru a putea menține sub control evoluția afecțiunii:
Tratamentul medicamentos poate încetini sau chiar opri efectele bolii arteriale periferice. În general, sunt recomandate:
Intervențiile chirurgicale sunt recomandate în stadiul avansat al bolii, atunci când tratamentul medicamentos nu este suficient și este necesară refacerea fluxului normal al sângelui, printr-o operație de by-pass sau endarterectomie. Din păcate, există cazuri în care pacienții se prezintă la medicul specialist prea târziu, cu arterele blocate, cu ulcere sau răni întinse, iar intervenția chirurgicală, chiar dacă este reușită, nu poate duce la vindecare, deoarece ulcerul este prea întins și profund.
Pentru boala aorto-iliacă cu stenoze superioare la nivelul axelor arteriale proximale, cel mai frecvent sunt indicate procedurile endovasculare. De asemenea, ori de câte ori este posibil, se indică procedurile minim invazive de revascularizare.
Pacienții cu ischemie critică de membru inferior au un risc ridicat de amputație și evenimente majore cardiovasculare. Toți pacienții cu acest tip de ischemie necesită, înainte de amputație, o evaluare din partea unei echipe multidisciplinare, pentru a stabili posibilitatea, metoda și beneficiul revascularizării.
Prognosticul pacienților cu boală arterială periferică este determinat de evoluția bolii arteriale, de severitatea ischemiei, de posibilitatea și rapiditatea refacerii fluxului arterial și de coexistența altor afecțiuni vasculare.
Pacienții simptomatici au, de cele mai multe ori, o evoluție stabilă sau chiar se remarcă ameliorarea simptomatologiei, datorită dezvoltării în timp a circulației colaterale. Aproximativ 25% dintre pacienți prezintă agravarea progresivă a simptomelor, prin ischemie subacută și chiar acută. La pacienții cu progresie spre ischemie critică, prognosticul este sever dacă nu se poate realiza revascularizarea.
Pacienții cu boală arterială periferică prezintă un risc crescut de mortalitate cardiovasculară, determinat de afectarea concomitentă a arterelor coronare și carotide.
Riscul de a dezvolta boala arterială periferică poate fi redus prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Astfel, este foarte important controlul valorilor profilului glicemic și lipidic, precum și reducerea tensiunii arteriale.
De asemenea, adoptarea unei diete sărace în grăsimi saturate și o activitate fizică timp de cel puțin 30 de minute/zi, de cinci ori pe săptămână reduc considerabil riscul apariției bolii arteriale periferice.
Dr. Vladoianu Ana Maria
Medic Primar Cardiologie
Bibliografie
Blefarita presupune inflamația marginii libere a pleoapelor, însoțită de hipersecreția și stagnarea produselor glandelor meibomiene. Ea reprezintă una dintre cele mai...
Vezi detalii
Din punct de vedere fiziologic, nodul atrio-ventricular este singura legătură normală între atrii și ventricule, acționând că un modulator al impulsurilor atriale....
Blocul de ramură este o afecțiune care afectează sistemul de conducere electrică a inimii, care controlează sincronizarea și coordonarea bătăilor inimii. Sistemul de...
Boala Basedow-Graves a fost descrisă pentru prima dată de medicii Robert James Graves (în Irlanda, în 1835) și Karl Adolph von Basedow (în Germania, în 1840). Ambii au...
Boala Beri-Beri se referă la un deficit de tiamină, cunoscută sub denumirea de vitamina B1. Organismul nostru nu poate produce singur tiamină și poate depozita o...
Boala Bowen este o afecțiune a pielii care determină formarea de pete roșii și scuamoase pe piele, ca urmare a modificărilor celulelor pielii care se găsesc în...
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.