Calcificare la nivelul sanului

Calcificarile la nivelul sanilor sunt depuneri mici de calciu care se dezvolta in tesutul mamar al unei femei. Acestea sunt foarte frecvente si sunt de obicei benigne (noncanceroase). In unele cazuri, anumite tipuri de calcificari ale sanului pot sugera cancer de san timpuriu.

Exista doua tipuri de calcificari ale sanului: macrocalcificarisi microcalcificari.

Macrocalcificarilearata ca niste puncte albe mari pe o mamografie (radiografia mamara) si sunt adesea dispersate aleator in san. Acestea sunt frecvente - se regasesc la aproximativ jumatate dintre femeile cu varsta peste 50 de ani si sunt considerate noncanceroase. Una din 10 femei sub 50 de ani prezinta macrocalcificare. 

Microcalcificarilesunt mici depozite de calciu care arata ca niste pate albe pe o mamograma. Microcalcificarile nu sunt, de obicei, un rezultat al cancerului. Dar daca apar in anumite modele si sunt grupate impreuna, ele pot fi un semn al celulelor precanceroase sau cancerului de san timpuriu.

Medici specialiști - Ginecologie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Turculet Felicia-Lorena
Turculet Felicia-Lorena
Doctor
Turculet Felicia-Lorena
Turculet Felicia-Lorena
Doctor

Amniocenteza , Ecografie 4d E8 , Ginecologie , Camera De Garda și Obstetrica - Ginecologie

Iacob Camelia Florentina
Iacob Camelia Florentina
Medic Specialist
Iacob Camelia Florentina
Iacob Camelia Florentina
Medic Specialist

Ecografie 3d , Ecografie 4d E6 , Ginecologie și Obstetrica - Ginecologie

Bohiltea Roxana - Elena
Bohiltea Roxana - Elena
Medic Primar Obstetrica - Ginecologie, Conferentiar Universitar
Bohiltea Roxana - Elena
Bohiltea Roxana - Elena
Medic Primar Obstetrica - Ginecologie, Conferentiar Universitar

Ecografie 4d E8 , Ginecologie , Camera De Garda și Obstetrica - Ginecologie

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Ce cauzeaza calcificarile de la nivelul sanului

Diferiti factori pot provoca calcificarea in sanul unei femei, incluzand imbatranirea normala, inflamatia si traumele dintrecut a zoneisanului. Calciul din alimentatie nu cauzeaza calcificari ale sanului. Depunerea de saruri de calciu in sanul femeii poate fi cauzata de o varietate de motive. Printre ele se enumera si ectazia ductelor mamare, secretii celulare, depozite de calciu in arterele mamare si mastopatie, tumori mamare benigne, chisturi si fibroadenoame. Printre alte cauze ale calcifiere se mai enumera: - modificari legate de varsta in organismulde sex feminin; 

  • tulburare metabolica; 
  • supradoza de vitamina D3 in tratamentul diferitorleziuni; 
  • fracturi.

Radioterapia anterioara pentru cancere poate fi o alta cauza a aparitiei calcificarilor la san.

 

Simptome

Simptomele calcificarilor de la nivelul sanilor

Calcificarile la nivelul sanilor nu cauzeaza simptome, deoarece sunt prea mici pentru a fi resimtite. Calcificarile la nivelul sanilor,de obicei, sunt descoperite intamplator in timpul unui examen de san de rutina. 

De obicei, calcificarile sanului sunt observate mai intai pe o mamograma.

Tratament

Diagnosticarea calcificarilor

Mamografia este principala tehnica utilizata in depistarea calcificarilor la san.Daca se observa microcalcificari pe mamografie, se poate efectua o alta mamografie pentru a obtine o privire mai detaliata asupra zonei in cauza.Uneori poate fi necesara o biopsie mamografica stereotactica, atunci cand mamografia prezinta calcifieri, insa acestea nu pot fi vazute la ecografia mamara. Calcificarile se vor determina fie "benigne", "probabil benigne", fie "suspicioase".

Tratamentul calcificarilor

Calcificarile benigne sunt considerate inofensive. Nu este necesara nicio evaluare sau tratament suplimentar. Calcificarile, benigne, au un risc mai mic de 2% de a fi cancer. Cu alte cuvinte, peste 98% din calcificarile "probabil benigne" nu sunt cancer. In mod obisnuit, pacientele vor fi monitorizate la fiecare sase luni timp de cel putin un an. Dupa un an de urmarire si presupunand ca nu s-au descoperit modificari noi, medicul va va recomanda o mamografie de rutina o data pe an.

Calcificarile suspecte pot fi malignesau un semn precoce al cancerului. Prin urmare, medicul va poate recomanda efectuarea unei biopsii. In timpul unei biopsii, o cantitate mica de tesut mamar care contine calcificarea este indepartata si trimisa la un laborator pentru a fi examinat pentru celulele canceroase. In cazul in care cancerul este prezent, tratamentul poate consta in operatie de eliminare a cancerului de san, radiatii si/sau chimioterapie pentru a inlatura orice celule canceroase ramase.

Coduri de diagnostic asociate
  • Abces Al Intestinului
Specialități asociate
  • Ginecologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.