Cifoza

Alte denumiri ale afectiunii:

Cocoasa

Cifoza reprezinta o curbare antero-posterioara a coloanei vertebrale toracale , ce afectează coloana dorsală între cei doi omoplaţi, rotunjind spatele şi proiectând gâtul în faţă.

Cifoza apare ca rezultat al unor probleme de dezvoltare, unei boli degenerative, cum ar fi artrita coloanei vertebrale, unei osteoporoze cu fractura de compresie a vertebrelor sau unui traumatism al coloanei vertebrale. Poate sa apara la orice varsta.

Echipa medicala MedLife - ORTOPEDIE PEDIATRICA, Ortopedie Traumatologie

Codorean Ion Bogdan,Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Primar

Cifoza - Simptome

In cazuile usoare, cifoza poate sa nu presupuna prezenta vreunor semne si simptome.

Simptomele cifozei pot include:

  • o postura aplecata inainte sau prezenta cocoasei
  • dureri usoare de spate
  • rigiditate a coloanei sau sensibilitate
  • oboseala

In situatii mai severe, pacientul poate observa agravarea simptomelor. Cifoza poate progresa, provocand o cocoasa mai exagerata. In cazuri rare, aceasta poate duce la comprimarea maduvei spinarii cu simptome neurologice, inclusiv slabiciune, pierderea senzatiei sau pierderea controlului intestinului si vezicii urinare.

Cifoza - Tratament

Diagmnosticul de cifoza

Diagnosticul începe cu un anamneza  detaliata și examinarea pacientului. Medicul studiază istoricul dezvoltării bolii, specifică trăsăturile sindromului durerii, atrage atenția asupra absenței sau prezenței tulburărilor neurologice.

O etapă obligatorie a examinării este radiografia coloanei vertebrale.Pentru detectarea patologiei din partea țesutului moale, poate fi recomandat un RMN, iar pentru a evalua modificările patologice din structurile osoase se foloseste tomografia computerizată.

Tratamentul pentru cifoza

Tratamentul cifozei depinde de cauza afectiunii si de semnele si simptomele prezente. Tratamentul cifozei este mai frecvent conservator, include terapia de exerciții pentru întărirea musculara a spatelui, masaj și fizioterapie. Purtarea corsetelor este prescrisă în primul rând pentru a reduce sindromul de durere. Cazurile mai severe necesita un tratament mai agresiv ,ca ultima optiune, interventia chirurgicala.

Interventia chirurgicala implica multe riscuri, astfel ca medicul va recomanda aceasta optiune doar atunci cand copilul/adultul se incadreaza intr-una din urmatoarele situatii:

  • curbura severa a coloanei care nu raspunde la alte tipuri de tratament
  • cifoza continua sa se agraveze
  • durere care nu raspunde la medicatie
  • aparitia problemelor neurologice, cum ar fi paralizia
  • cifoza determinata de infectii sau tumori.

Ortopedie, Ortopedie Traumatologie, Ortopedie Pediatrica - alte afectiuni

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical