Cistita interstitiala

Cistita interstitiala este o inflamatie neinfectioasa a vezicii urinare care determina durere (suprapubiana, pelviana si abdominala), mictiuni frecvente si imperioase, cu incontinenta.

Medici specialiști - Urologie și Ginecologie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Turculet Felicia-Lorena
Turculet Felicia-Lorena
Doctor
Turculet Felicia-Lorena
Turculet Felicia-Lorena
Doctor

Amniocenteza , Ecografie 4d E8 , Ginecologie , Camera De Garda și Obstetrica - Ginecologie

Iacob Camelia Florentina
Iacob Camelia Florentina
Medic Specialist
Iacob Camelia Florentina
Iacob Camelia Florentina
Medic Specialist

Ecografie 3d , Ecografie 4d E6 , Ginecologie și Obstetrica - Ginecologie

Bohiltea Roxana - Elena
Bohiltea Roxana - Elena
Medic Primar Obstetrica - Ginecologie, Conferentiar Universitar
Bohiltea Roxana - Elena
Bohiltea Roxana - Elena
Medic Primar Obstetrica - Ginecologie, Conferentiar Universitar

Ecografie 4d E8 , Ginecologie , Camera De Garda și Obstetrica - Ginecologie

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Incidenta cistitei interstitiale este necunoscuta, dar boala apare mai frecvent decat s-a crezut candva si poate sta la baza altor sindroame clinice (ex. durere pelviana cronica). Persoanele de rasa alba sunt mai susceptibile, iar 90% dintre cazuri apar la femei.

Simptome

Simptomele cistitei intestitiale

Cistita interstitiala este initial asimptomatica, dar simptomele apar si se agraveaza in decursul anilor, pe masura ce peretele vezical este afectat.

Presiunea sau durerea suprapubiana si pelviana poate aparea de obicei asociata cu urinat frecvent (pana la 60 de ori/zi) sau cu nevoie imperioasa de a urina. Aceste simptome se agraveaza pe masura ce vezica urinara se umple si scade cand pacientii golesc vezica. La unele persoane simptomele se agraveaza in timpul ovulatiei sau a actului sexual, iar stresul le amplifica. 

Alimentele care pot contine mult potasiu (ex. citricele, ciocolata, bauturile cu cofeina, rosiile) pot determina exacerbari. Daca peretele vezical se cicatrizeaza, complianta si capacitatea vezicala scad, determinand mictiuni imperioase si frecvente.

Tratament

Diagnosticarea cistitei intestitiale

Diagnosticul se bazeaza pe istoric si excluderea altor boli.

Diagnosticul este sugerat de simptome dupa ce testarea a exclus boli mai frecvente care determina simptome similare (ex. ITU, boala inflamatorie pelvina, prostatita cronica sau prostatodinia, diverticulita). 

Cistoscopia adesea arata ulcere vezicale (Hunner) benigne. Este necesara biopsia pentru excluderea cancerului vezical. Evaluarea simptomelor cu ajutorul unei scale standarlizate de simptome sau in timpul perfuziei intravezicale de KCI (testarea sensiilitatii) poate ameliora acuratetea diagnosticului, dar nu este inca o practica de rutina.

Tratamentul cistitei intestitiale

Tratamentul variaza, incluzand modificari ale dietei, antrenament al vezicii urinare, pentosan, analgezice si terapii intraveziculare.

Pana la 90% dintre pacienti se amelioreaza sub tratament, dar vindecarea este rara. Tratamentul ar trebui sa includa evitarea tutunului, alcoolului, alimentelor cu continut mare de potasiu, alimentelor condiementate, precum si antrenamentul vezicii urinare, medicamente, terapii intraveziculare si interventie chirurgicala, la nevoie. 

Reducerea stresului si biofeedbackul pot ajuta. Nu exista tratament eficient, dar se recomanda o combinatie de cel putin doua metode nechirurgicale inainte de a se apela la chirurgie.

Medicamentul cel mai folosit este pentosanul, o heparina similara glicozaminoglicanului urotelial. Se recomanda doze de 100 mg pe cale orala de 3 ori/zi ce pot ajuta la refacerea suprafetei mucoase protectoare a vezicii urinare. Instilarea intraveziculara a 15 ml de solutie continand 100 mg de pentosan sau a 40.000 de unitati de heparina plus 80 mg de lidocaina si 3 ml de bicardonat de sodiu poate aduce mari beneficii pacientilor care nu raspund la medicamente orale. Antidepresivele triciclice si AINS in doze standard pot ameliora durerile. Antihistaminicele (inainte de culcare) pot fi utile in inhibarea directa a celulelor mastocitare sau prin blocarea factorilor alergeni declansatori.

Instilarea intravezicala de eritrocite si acid hialuronic este in studiu. Hidrodistensia vezicii urinare, rezectia cistoscopica a ulcerului Hunner si stimularea radacinii nervilor sacrali S3 pot fi utile unor pacienti.

Interventia chirurgicala reprezinta (ex. cistectomia partiala, augmuntarea urinara) ultima solutie pentru pacentii cu durere intolerabila refractara la toate celelalte tratamente. Rezultatele sunt imprevizibile, iar la unii pacienti simptomele persisita.

Coduri de diagnostic asociate
  • Cistita interstitiala (cronica)
Specialități asociate
  • Urologie
  • Ginecologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.