Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Radioterapie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Fibromialgia este un sindrom de durere cronică, manifestat la nivelul mușchilor și țesuturilor moi din tot corpul. Tulburarea este caracterizată de durere, rigiditate și sensibilitate, localizate la nivelul structurilor din jurul articulațiilor, tendoanelor, ligamentelor, capsulelor articulare, entezelor, mușchilor. Toate aceste simptome sunt însoțite, frecvent, de oboseală, tulburări de somn, de memorie și de dispoziție.
Fibromialgia, se mai numește și reumatism muscular, fibrozită, sindrom dureros miofascial sau „tension myalgia”, caracteristica majoră a acestor afecțiuni fiind spasmul muscular sau un tonus muscular crescut.
Simptomele se declanșează, uneori, după o traumă fizică, o intervenție chirurgicală, o infecție sau un stres psihologic semnificativ. În alte cazuri, simptomele se acumulează în timp, fără un eveniment declanșator anume.
Femeile sunt mai predispuse la a dezvolta fibromialgie decât bărbații.
Deși nu există niciun remediu pentru această tulburare, există mai multe medicamente care pot ajuta la controlul simptomelor.
Nu se știe exact ce declanșează fibromialgia și răspunsul exagerat la durere, specific acestui simptom. Cauzele sunt complexe și apar în contextul unor factori, precum:
Se crede că fibromialgia ar fi cauzată de o sensibilitate crescută și un nivel scăzut de toleranță la durere al celulelor nervoase din măduva spinării și din creier. Pe de altă parte, sunt specialiști care consideră că această tulburare poate fi provocată de un dezechilibru hormonal de cortizol și somatotrop (hormonul creșterii), deoarece insuficiența acestora provoacă extenuare, dar și toleranță scăzută la durere.
Printre factorii de risc ai fibromialgiei se numără:
Principala manifestare a fibromialgiei este durerea. Acest sindrom debutează lent, inițial se prezintă ca o durere localizată (coloană cervicală sau lombară), şi care, ulterior, devine difuză. Aceasta durere difuză afectează ambele părți ale corpului, superioară și inferioară, cuprinzând și scheletul axial.
Durerea nu urmează o distribuție tipică pe un anumit teritoriu nervos, dar poate fi însoțită de tulburări de sensibilitate (furnicături, amorțeli, senzație de căldură sau răceala locală).
Pe lângă durere, alte simptomele ale fibromialgiei includ:
Fibromialgia se asociază, adesea, cu alte condiții dureroase, cum ar fi:
Simptomele pot fi accentuate dimineața, însoțite de redoare (rigiditate), asemănătoare cu cele din bolile inflamatorii articulare sau cele neurologice.
În general, simptomele sunt variabile ca intensitate, însă au tendința să se accentueze, în timp putând duce la impotență funcțională, ceea ce afectează viața pacienților, care dezvoltă tulburări de dispoziție, anxietate și chiar depresie.
Cel mai frecvent, aceste manifestări sunt întâlnite la femeile cu vârsta cuprinsă între 30 și 50 de ani și există, de obicei, o cauză la nivel familial, o cauză psiho-socială legată de apariția simptomatologiei.
Diagnosticul fibromialgiei este unul de excludere, prin eliminarea altor afecțiuni care pot cauza aceste simptome: artrita reumatoidă, lupusul eritematos sistemic, polimialgia reumatică, hipotiroidia, alte boli inflamatorii sau autoimune, afecțiuni cardiace severe, cu dureri de piept și tulburări de respirație.
După eliminarea acestor condiții, diagnosticul se pune, în urma examenului clinic, pe baza a trei criterii: durerea, simptomele pe care le acuză pacientul trebuie să aibă o durată mai mare de trei luni și trebuie să cuprindă și dureri la nivelul coloanei vertebrale cervicale, dorsale și lombare și dureri la nivelul toracelui anterior.
Examenul clinic efectuat de medicul reumatolog trebuie să evidențieze existența unor puncte dureroase la presiune. Pentru ca diagnosticul să fie acela de fibromialgie, pacientul trebuie să acuze durere în 11 dintre cele 18 puncte verificate, situate la nivelul:
Analizele de laborator care trebuie efectuate sunt utile doar pentru diagnosticul diferențial și trebuie făcute câteva explorări specifice:
Tratamentul fibromialgiei presupune, în primul rând, educarea pacientului. Abordarea implică apoi mai multe scheme de tratament, pe care le menționăm mai jos.
Tratamentul fizic cu căldură, cu masaje relaxante, cu antrenament aerobic generalizat. Acesta trebuie asociat un program de terapie comportamentală, terapie de relaxare și psihoterapie pentru controlul stresului și anxietății;
Tratamentul medicamentos:
Tratamentul inițial al pacienților nou diagnosticați cu fibromialgie cuprinde începerea unui program de exerciții fizice regulate, cu reducerea stresului, respectiv cu identificarea factorilor care accentuează simptomatologia, găsirea unor soluții pentru îmbunătățirea calității somnului și a unor metode de relaxare, care să permită un somn odihnitor și profund.
Tratamentul de întreținere este esențial, iar pacientul îl poate urma și la domiciliu.
În cazul în care simptomatologia se accentuează, cu manifestări ale depresiei și anxietății, se administrează medicamente de tipul antidepresivelor triciclice sau inhibitorilor selectivi ai serotoninei.
Prognosticul fibromialgiei este bun, în ciuda revenirii simptomelor.
Printre complicațiile ce pot fi determinate de fibromialgie se numără:
Este greu de spus dacă fibromialgia poate fi prevenită. Cu toate acestea, există terapii complementare care se dovedesc foarte eficiente.
Cea mai bună abordare preventivă constă în gestionarea stresului și a emoțiilor și în tratarea corectă a bolilor reumatice sau a altor afecțiuni cronice. La acestea se adaugă un somn de calitate.
Dr. Cozma Maria
Medic Specialist Reumatologie
Reumatologie
Call Center - 021.9383
Call Center - (021) 9646
Call Center - (023) 6960
Reumatologie și Ecografie 2D
Call Center - (024) 1960
Reumatologie , Ecografie 3D și Ecografie 4D- Voluson
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Pentru stabilirea unei programări necesare pentru efectuarea analizelor medicale, vă rugăm să apelați numărul de Call Center (021) 9646 . Pentru interpretare rezultate analize medicale, vă recomandăm să solicitați o programare la unul dintre medicii noștri.
©2023 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.