medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Hiperpigmentarea postinflamatorie

Hiperpigmentarea postinflamatorie

Descoperă informații utile despre această afecțiune: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre hiperpigmentarea postinflamatorie

Hiperpigmentarea postinflamatoare este o pigmentare temporară, care apare în urma unei traume (de exemplu, o arsură termică) sau în urma unei boli inflamatorii a pielii (de exemplu, dermatită, infecție, acnee, etc). Cel mai frecvent se observă la tipurile de piele mai închisă la culoare. Pigmentarea postinflamatoare se mai numește și melanoză dobândită.

Leziunile (rănile) mai severe de la nivelul pielii pot duce și la hipopigmentare postinflamatoare, care este, de obicei, permanentă.

Hiperpigmentarea postinflamatorie poate apărea la orice persoană, dar este mai frecvent întâlnită la persoanele cu pielea mai închisă la culoare, unde tinde să fie mai intensă și să persiste o perioadă mai lungă de timp, comparativ cu persoanele cu pielea mai deschisă. Pigmentarea poate să fie mai pronunțată şi în afecțiunile/bolile pielii induse de soare, cum ar fi fitofotodermatita (afecțiune ce apare după contactul pielii cu anumite plante și expunere la soare) și dermatozele lichenoide (afecțiuni ale pielii cu inflamație asemănătoare lichenului plan).

Unele medicamente pot să accentueze hiperpigmentarea postinflamatoare. Acestea includ medicamente antimalarice, antibiotice și medicamente anticanceroase.

Hiperpigmentarea postinflamatoare este o problemă frustrantă, care poate avea un impact psihologic puternic asupra pacienților afectați.

Pacienta cu hiperpigmentare

Cauze

Hiperpigmentarea postinflamatorie apare ca urmare a deteriorării straturilor pielii (epiderm și/sau derm), cu depunerea de pigment (melanină) în celulele straturilor superficiale ale pielii, respectiv cu prezența unui exces de melanină sau o distribuție anormală a melaninei în epidermă și/sau derm.

Inflamația la nivelul epidermei stimulează celulele cu pigment (melanocitele) pentru a crește formarea pigmentului (melaninei) și pentru a-l transfera către celulele din jur (către keratinocite). Dacă stratul bazal al epidermei este rănit, pigmentul de melanină este eliberat și, ulterior, prins de alte celule din stratul următor al pielii, și anume din derm.

Procesul inflamator care duce la hiperpigmentarea postinflamatorie poate fi endogen sau exogen.

Cauzele endogene comune ale hiperpigmentării postinflamatorii includ:

  • acneea vulgară;
  • dermatita atopică;
  • dermatita de contact iritantă;
  • dermatita alergică de contact;
  • psoriazisul;
  • lichenul plan.

Arsurile accidentale, terapia cu radiații neionizante, fototoxicitatea, peelingurile chimice și procedurile cu laser sunt exemple de cauze exogene.

Factori de risc

Hiperpigmentarea postinflamatorie este o problemă frecventă, care poate apărea la orice vârstă și care afectează în mod egal bărbații și femeile. Deși hiperpigmentarea postinflamatorie poate apărea indiferent de culoarea pielii, riscul de apariție a hiperpigmentării postinflamatorii crește odată cu pigmentarea pielii (este mai intensă la persoanele cu pielea închisă la culoare).

Riscul crescut de hiperpigmentare postinflamatorie la persoanele cu culoarea închisă a pielii poate fi legat de cantitatea mai mare de melanină epidermică. Unele cercetări au observat că diferențele interindividuale în modul în care melanocitele răspund la inflamație influențează riscul de hiperpigmentare postinflamatoare.

Simptome

Semnele şi simptomele de hiperpigmentare postinflamatorie sunt reprezentate de pete localizate la locul traumei, carea apar după ce aceasta s-a vindecat. Culoarea pigmentației variază de la maro deschis la negru. Petele hiperpigmentării pot deveni mai închise la culoare dacă sunt expuse la lumina soarelui (raze UV).

Culoarea depinde de poziția excesului de pigment în piele. Hiperpigmentarea postinflamatoare tinde să apară ca bej până la maro închis, atunci când excesul de pigment se află în epidermă. În schimb, excesul de pigment în derm tinde să se manifeste cu un aspect gri închis sau gri-albastru.

Femeie dermatolog examinand pielea unei paciente in clinica

Diagnosticare

Hiperpigmentarea postinflamatorie este diagnosticată, de obicei, în urma unui consult la medicul specialist dermatolog, printr-o anamneză atentă (discuția cu pacientul) și prin examinarea pielii. Alteori, diagnosticul se pune doar după biopsia cutanată, unde histopatologia indică prezența pigmentului la nivelul epidermului şi/sau dermului.

Istoricul pacientului este important. Detaliile cu privire la o afecțiune inflamatorie a pielii anterioară sau o leziune accidentală sau iatrogenă (medicametoasă) a pielii sunt utile pentru diagnostic. Cunoașterea factorului de incitare ajută, de asemenea, la identificarea și tratamentul unei afecțiuni subiacente.

Examenul fizic va evidenţia prezenţa de pete bej, maro închis, gri sau gri albastru, care sugerează hiperpigmentare postinflamatorie. O atenție deosebită trebuie acordată formei și distribuției hiperpigmentării. De exemplu, multiple pete de mici dimensiuni, circulare, hiperpigmentate de pe față, piept sau spate reprezintă frecvent hiperpigmentare postinflamatorie secundară acneei vulgare. În schimb, o erupție simetrică de pete neregulate, hiperpigmentate care implică frunte, obraji și bărbie, fără inflamație prealabilă, sugerează un diagnostic de melasmă.

O examinare completă a pielii poate ajuta la identificarea cauzei hiperpigmentării postinflamatorii la pacienții cu o boală de piele inflamatorie subiacentă.

Examinarea cu lampa Wood, la unii pacienți cu hiperpigmentare postinflamatoare, poate distinge pigmentația în principal epidermică de pigmentația în principal dermică. La pacienții cu pielea deschisă la culoare, pigmentația epidermică se manifestă, adesea, ca pigmentare bine circumscrisă, cu margini accentuate. În schimb, pigmentația dermică apare, de obicei, slab circumscrisă și nu este accentuată la iluminarea lămpii lui Wood. Examenul cu lampă Wood nu este foarte eficient pentru a face această distincție la pacienții cu pielea închisă la culoare.

O biopsie cutanată de obicei nu este necesară pentru diagnosticul hiperpigmentării postinflamatorii. Ocazional, se efectuează o biopsie a pielii pentru a determina dacă există o altă cauză a hiperpigmentării. La pacienții cu o boală a pielii inflamatorie activă, o biopsie cutanată poate fi utilă pentru confirmarea acesteia.

Tratament

Tratamentul hiperpigmentării postinflamatorii poate fi împărțit în măsuri esențiale, pentru a împiedica persistența sau exacerbarea hiperpigmentării postinflamatorii, și metode de tratament, pentru a dispersa sau distruge melanina în piele. Intervențiile topice reprezintă principalul tratament medical.

Printre măsurile esențiale se numără fotoprotecția, care ar trebui implementată la toți pacienții tratați pentru hiperpigmentare postinflamatorie. Factorii potențiali de exacerbare ar trebui, de asemenea, eliminați.

Fotoprotecția reduce riscul de pigmentație suplimentară indusă de radiațiile ultraviolete și poate permite cele mai bune rezultate ale tratamentului. Prin urmare, măsurile de protecție solară sunt cruciale.

Se recomandă să:

  • aplicați zilnic o cremă de protecție solară cu spectru larg, cu un factor de protecție solară (SPF) de cel puțin 30, pe întreaga zonă afectată. Crema de protecție solară trebuie reaplicată la fiecare trei ore în perioadele de expunere la soare;
  • folosiți îmbrăcăminte cu protecție solară pentru a acoperi zona afectată (de exemplu, pălării cu boruri largi pentru pacienții cu hiperpigmentare facială).

Eliminarea factorilor de exacerbare este extrem de importantă. Tratamentul medical al hiperpigmentării postinflamatorii este, adesea, provocator. Prin urmare, acesta nu trebuie efectuat fără tratamentul bolii inflamatorii active care a produs-o (de exemplu, înainte de a începe tratamentul hiperpigmentării postinflamatorii a fostelor leziuni de acnee, trebuie să tratăm leziunile active de acnee).

În plus, alți factori care pot agrava hiperpigmentarea ar trebui eliminați. Pacienții trebuie să evite zgârierea, frecarea, manipularea sau traumatizarea zonei afectate. Expunerea la anumite medicamente poate crește, de asemenea, hiperpigmentarea postinflamatorie. Trebuie astfel revizuite medicamentele pe care le luăm pentru a le identifica pe cele care pot exacerba/declanșa hiperpigmentarea.

Dacă hiperpigmentarea afectează o zonă a pielii expusă la soare, aplicarea zilnică de protecție solară cu spectru larg SPF 50+ este importantă pentru a minimiza accentuarea pigmentației cauzată de UV. Se poate folosi și camuflajul cosmetic (fond de ten).

Hiperpigmentarea postinflamatorie tinde să se îmbunătățească încet în timp. Prin urmare, tratamentul medical nu este necesar pentru toți pacienții. Terapia medicală poate fi limitată la pacienții care doresc o rezoluție accelerată a hiperpigmentării.

Locația hiperpigmentării în piele poate influența probabilitatea unui răspuns bun la tratament. Intervențiile disponibile pentru hiperpigmentare reduc, în primul rând, producția sau distribuția pigmentului epidermic. Prin urmare, pacienții la care hiperpigmentarea rezultă în principal din prezența melaninei în derm sunt mai puțin probabil să răspundă bine la tratament. Efectuarea unei examinări cu lampa Wood înainte de tratament poate ajuta la ghidarea medicilor și pacienților cu privire la așteptările privind rezultatele tratamentului.

Multe tratamente pentru hiperpigmentarea postinflamatorie au ca efect secundar potențial iritarea pielii. Acest risc trebuie discutat cu pacienții, deoarece iritarea pielii indusă de tratament poate duce la agravarea hiperpigmentării.

Sunt disponibile numeroase tratamente topice pentru a lumina/albi leziunile hiperpigmentate din hiperpigmentarea postinflamatorie. Se obțin grade diferite de succes, dar combinațiile dintre tratamente sunt, de obicei, necesare, pentru o îmbunătățire semnificativă a rezultatului final.

Procedurile de peeling chimic implică aplicarea unui agent de exfoliere (de obicei un acid) pe suprafața pielii, rezultând răni controlate ale pielii. Peelingurile chimice sunt împărțite în peelinguri superficiale, cu profunzime medie, și profunde, în funcție de profunzimea leziunilor cutanate induse.

Peelingurile chimice superficiale, care exfoliază o parte sau toată epiderma, pot avea un efect de iluminare a pielii și sunt utilizate pentru tratamentul hiperpigmentării postinflamatorii. Ele sunt adesea folosite în combinație cu alte terapii și pot facilita absorbția agenților topici de iluminare a pielii.

Peelingurile chimice, tratamentele cu laser și terapiile cu lumină intens pulsată (IPL) pot fi utile, dar tratamentele fizice pot agrava boala și prin rănirea epidermei. Aceste tratamente nu sunt eficiente în tratarea hiperpigmentației de cauză dermică.


Complicații

Manifestările clinice ale hiperpigmentării postinflamatorii epidermice pot dura luni până la ani pentru a se rezolva fără tratament, dar pot fi şi permanente. Durata hiperpigmentării postinflamatorii poate fi mai mare la persoanele cu piele de culoare închisă, comparativ cu persoanele cu piele de culoare deschisă. Inflamația persistentă sau recurentă și iradierea cu ultraviolete pot exacerba starea.

Prevenție

Prevenția hiperpigmentării postinflamatorii constă în evitarea factorilor declanșatori (traume cutanate, expunere la soare) și tratarea timpurie a patologiilor cutanate, care au ca efect final hiperpigmentarea postinflamatorie.

Bibliografie

  1. “Postinflammatory Hyperpigmentation | DermNet.” Dermnetnz.org, 2022, www.dermnetnz.org/topics/postinflammatory-hyperpigmentation
  2. “UpToDate.” Uptodate.com, 2024, www.uptodate.com/contents/postinflammatory-hyperpigmentation

Autor

Dr. Carnaru Roxana

Medic Specialist Dermatovenerologie

Echipa medicală - Dermatovenerologie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.