Despre leucoplazie (Limba albă)
Leucoplazia este o afecțiune a mucoasei bucale, în special a limbii, care constă în apariția unor pete albe sau gri, de obicei nedureroase, care nu dispar la fricțiune. Cauza exactă a leucoplaziei nu este cunoscută, însă au fost incriminate o serie de factori de risc sau declanșatori ai acestei condiții, frecvent fiind citate consumul de alcool, tutunul.
În majoritatea cazurilor, leucoplazia nu este canceroasă; totuși, în unele situații, acestea pot reprezenta puncte de plecare pentru leziuni neoplazice, de aceea este bine să consultați specialistul stomatolog sau ORL-ist dacă detectați astfel de modificări la nivelul mucoasei orale. Un tip de leucoplazie, numită leucoplazie păroasă, afectează în principal indivizii cu sistem imun puternic deprimat, mai ales în HIV/SIDA.
Majoritatea cazurilor apar la bărbații cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani. Mai puțin de 1% din cazuri sunt la pacienții cu vârsta sub 30 de ani.
Cauze
Cauza exactă a leucoplaziei nu este cunoscută, dar iritația pe termen lung cauzată de consumul de tutun pare să fie strâns legată de multe cazuri de leucoplazie. Alte cauze posibile pot include iritația continuă de la:
- consum intens de alcool pe termen lung;
- mutații genetice care determină o diferențiere și creștere a celulelor mucoasei în mod haotic și necontrolat;
- dinți zimțați, rupți sau cu margini ascuțite care se freacă pe suprafețele limbii;
- proteze rupte sau inadecvate ca dimensiuni;
- factori alergeni: anumite lucrări dentare sau protetice din diverse aliaje metalice cu potențial alergen;
- infecția cu virusul Epstein-Barr (EBV). Odată ce ai fost infectat cu EBV, virusul rămâne în corpul tău toată viața. De obicei, virusul nu este activ și nu provoacă simptome, însă, în caz de scădere a sistemului imunitar, acesta se poate reactiva;
- sifilis;
- virusul imunodeficienței umane și SIDA pot duce la o formă particulară de leucoplazie, numită leucoplazie păroasă;
- diabetul zaharat;
- tulburări circulatorii locale;
- sarcină, tulburări hormonale;
- carențe în vitamine.
Factori de risc
Consumul de tutun, în special tutunul fără fum, expune la un risc crescut de leucoplazie și cancer oral, la fel şi un consum intens de alcool pe termen lung. Consumul de alcool combinat cu consumul de tutun crește riscul și mai mult.
Persoanele cu HIV/SIDA sunt mai susceptibile de a dezvolta leucoplazie păroasă. Utilizarea medicamentelor care încetinesc sau previn activitatea HIV a redus numărul persoanelor care suferă de leucoplazie păroasă.
Leucoplazia păroasă poate fi unul dintre primele semne ale infecției cu HIV.
Simptome
Leucoplazia apare, de obicei, pe gingii, pe interiorul obrajilor, pe cerul gurii, sub limbă și pe limbă. De regulă nu este dureroasă și poate să nu fie observată o perioadă.
Leucoplazia poate apărea ca:
- pete albe sau gri care nu pot fi îndepărtate;
- pete cu o suprafață aspră, încrețită sau netedă ori o combinație a acestora;
- pete cu forme și margini crestate;
- pete groase sau chiar dure la atingere.
Pot apărea pete albe de leucoplazie împreună cu zone roșii, ridicate, numite eritroplazie. Este mai probabil ca aceste leziuni să arate modificări care pot progresa către cancer.
Leucoplazia păroasă provoacă pete albe, neclare, care arată ca pliuri sau crește. Peticele se formează, de obicei, pe părțile laterale ale limbii. Leucoplazia păroasă este adesea confundată cu afte bucale, o infecție care se manifestă prin pete albe sau crem, care pot fi șterse.
Diagnosticare
Diagnosticul leucoplaziei se bazează pe un examen amănunțit al cavității bucale, al danturii, lucrărilor dentare sau alte cauze locale care ar putea determina condiția afecțiunii.
De asemenea, este foarte importantă cunoașterea istoricului pacientului, boli preexistente, eventual îndrumarea către alți specialiști în vederea eliminării unor cauze infecțioase ale leucoplaziei.
Efectuarea unei biopsii este necesară pentru a confirma diagnosticul și pentru a elimina o eventuală formă de cancer.
Tratament
Tratamentul depinde de simptomele, vârsta și starea generală de sănătate a pacientului dar și de rezultatul biopsiei din leziune. Principalul scop al tratamentului este prevenirea cancerului.
Managementul acestor leziuni constă, în primul rând, în îndepărtarea sau corectarea cauzei și adoptarea unui stil de viață sănătos și echilibrat.
Dacă leucoplazia este produsă de prezența unor factori alergeni sau iritanți locali, se îndepărtează și corectează acei factori. Dacă acest pas este insuficient sau rezultatul biopsiei artă o leziune precanceroasă sau canceroasă, aceasta trebuie eliminată. Această intervenție se realizează prin tehnici chirurgicale, laser cu dioxid de carbon, crioterapie, terapie fotodinamică sau electrochirurgie, de obicei realizată de un medic specialist în chirurgie oro-maxilo-facială. Este posibil ca unele leziuni să recidiveze, de aceea va fi necesară repetarea intervenției.
Rata de succes în tratarea leucoplaziei este mare, însă este util ca pacientul să supravegheze starea de sănătate a cavității orale prezentându-se regulat la stomatolog și adoptând o conduită de îngrijire orală corespunzătoare.
Complicații
De obicei, leucoplazia nu provoacă leziuni permanente în cavitatea bucală, însă uneori poate crește riscul de cancer bucal. Cancerele bucale se formează adesea în vecinătatea acestor leziuni sau leucoplazia în sine poate prezenta modificări canceroase. Chiar și după ce leziunile de leucoplazie sunt îndepărtate, riscul de cancer bucal mai poate persista. De aceea, după îndepărtarea unei astfel de leziuni este crucială supravegherea pe termen lung prin consultații regulate la specialist, dar și prin asigurarea unei igiene bucale corecte și minuțioase și controlul bolilor cronice.
Leucoplazia păroasă nu prezintă risc de cancer, dar poate fi un simptom precoce al HIV/SIDA.
Prevenție
Este posibil să preveniți leucoplazia dacă evitați toate produsele din tutun sau consumul de alcool. Discutați cu medicul dumneavoastră sau cu alt profesionist din domeniul sănătății despre modalități de a vă ajuta să renunțați la consumul de tutun sau alcool.
Dacă continuați să fumați mai sau să beți alcool, faceți des controale stomatologice, pentru a depista precoce orice modificare a aspectului mucoasei bucale. Cancerele bucale sunt, de obicei, nedureroase până în stadii destul de avansate. Renunțarea la tutun și alcool este o modalitate mai bună de a preveni cancerele bucale.
Dacă aveți un sistem imunitar slab sau suferiți de anumite boli cronice ori infecțioase, este posibil să nu puteți preveni ușor leucoplazia păroasă, dar diagnosticarea precoce vă poate ajuta să obțineți un tratament adecvat cu un prognostic bun.
Autor
Dr. Adriana Crăciun
Bibliografie
- Clinic, Cleveland. “Leukoplakia: Causes, Symptoms & Treatment.” Cleveland Clinic, 2023, my.clevelandclinic.org/health/diseases/17655-leukoplakia
- “Leukoplakia - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2024, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/leukoplakia/symptoms-causes/syc-20354405
- “Oral Hairy Leukoplakia.” Hopkinsmedicine.org, 12 Apr. 2024, www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/oral-hairy-leukoplakia
Alte afecțiuni similare
Leucemie mieloidă acută
Leucemia mieloidă acută (LMA) este un tip de cancer care își are originea în măduva osoasă, regiunea profundă a unor oase, responsabilă de formarea globulelor albe şi...
Vezi detalii
Leucinoza
Leucinoza se caracterizează prin concentrații crescute în plasmă de aminoacizi cu lanț ramnificat (leucină și izoleucina) și niveluri ridicate în urină de cetoacizi cu...
Vezi detalii
Leucopenie
O persoană cu leucopenie are un număr scăzut de globule albe, sau leucocite, în sânge. Leucopenia implică, de obicei, o lipsă de neutrofile, care sunt un tip de celule...
Vezi detalii
Leziuni vasculare
Sistemul vascular este alcătuit dintr-o rețea de vase care transportă sângele în corp. Când acest sistem devine compromis, se pot dezvolta leziuni vasculare sub formă de...
Vezi detalii
Lichen plan
Lichenul plan este o boală inflamatorie cronică, mediată imunologic, care afectează pielea, părul, unghiile și mucoasele și care poate avea manifestări clinice variate....
Vezi detalii
Lichen scleroz și atrofic
Lichen scleros si atrofic este o dermatoza inflamatorie cronica a pielii, de cauza necunoscuta, care afecteaza cel mai frecvent zona organele genitale (lichenul scleros...
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.