Meningita subacuta si cronica

Inflamatia meningeala care dureaza mai mult de doua saptamani (meningita subcutanata) sau mai mult de o luna (meningita cronica) poate avea cauze infectioase sau neinfectioase (de exemplu, cancer).

Echipa medicala MedLife - Neurologie, Neurologie pediatrica

Medic Primar
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Primar
  •  
  • 1 of 15

Meningita subacuta si cronica - Cauze / agent infectios / factori de risc

Meningitele subacute sau cronice pot avea etiologii infectioase sau neinfectioase, multe putand fi aseptice.

Cauzele infectioase sunt reprezentate de fungi (cel mai obijnuit Cryptococcus neoformans), TBC, boala Lyme, SIDA, actinomyces si sifilis iar cele neinfectioase de sarcoidoza, vasculite, si sindrom Behcet si cancere de tipul: limfoame, leucemii, melanoame, anumite carcinoame si ganglioame (in special gioblastom, ependimom si meduloblastom). Alte cauze sunt reprezentate de reactiile chimice la anumite substante injectate intratecal.

Folosirea imunosupresoarelor si epidemia de SIDA au crescut incidenta meningitei fungice. Cryptococcus sp. este cea mai frecventa cauza in cazul pacientilor cu SIDA, limfom Hodgkin sau limfosarcom, precum si a celor ce primesc tratamente cronice cu doze mari de corticosteroizi. Coccidioides, Candida, Actynomices, Histoplasma si Aspergillus spp sunt cauze mai rare.

Meningita subacuta si cronica - Simptome

Multe mainifestari sunt similare celor din meningita acuta cu deosebire ca evolueaza pe parcursul mai multor saptamani. Febra poate fi minima. Apar frecvent dureri de cap si de spate si deficite de nervi cranieni sau deficite rediculare medulare.

Se poate dezvolta hidrocefalie comunicanta ducand la dementa. Presiunea intracraniana poate ramane crescuta, producand cefalee, voma si scaderea vigilentei timp de cateva zile sau saptamani. In absenta tratamentului poate surveni decesul in decurs de zile sau saptamani (ex. In cazul meningitei TBC sau tumorale) sau simptomatologie poate persista ani de zile (ex. Boala Lyme).

Meningita subacuta si cronica - Tratament

Diagnosticul necesita efectuarea de investigatii: examenul LRC, de obicei, dupa efectuarea CT sau RMN.

Diagnosticul se suspecteaza daca semnele si simptomele meninginale evolueaza mai mult de 2 saptamani, cu sau fara semne disfunctie cerebrala, in special daca exista o cauza  potentiala a meningitei (TBC activ, cancer).

Diagnosticul se pune pe baza rezultatelor la examenul LRC. CT sau RMN se efectueaza pentru excluderea leziunilor de masa care produc disfunctii cerebrale lent evolutive (tumori, abcese, revarsat subdural) si pentru a ne asigura ca poate fi efectuata in siguranta punctia lombara. Presiunea LRC este adesea crescuta dar, poate fi si normala. Celularitatea este crescuta cu predominanta lifocitara, glicorahia este usor scazuta iar proteinorahia este crescuta.

Identificarea antigenului criptococic in LCR este o investigatie foarte specifica si sensibila. Diagnosticarea neurosifilisului se face prin testul VDRL. In cazul bolii Lyme, stabilirea diagnosticului de certitudine necesita identificarea anticorpilor intratecali antiBorrelia burgdorferi. Diagnosticul meningitei neoplazice necesita izolarea de celule canceroase in LCR, izolare ce depinde de un volum adecvat de LCR, de precventa colectarii acestuia (celulele canceroase pot lipsi periodic, monstrele multiple cresc sansele de identificare), de locul de prelevare a LCR (LCR de la nivelul cisternelor este mai frecvent pozitiv) si de promptitudinea fixarii in scopul prezervarii morfologiei celulare.

Pentru a avea o sensibilitate de 95% este necesara colectarea a 30-50 mL de LCR (necesitand 3-5 punctii lombare) si trimiterea lor prompta la laborator. Daca se suspecteaza neurosarcoidoza se va masura ACE in LCR, fiind crescuta la aproximativ 50% dintre pacienti. In cazul anumitor tumori, anumiti markeri tumorali din LCR (ex. CD27 solubil pentru cancerele limfoide de tipul leucemiei limfoblastice acute si limfomului non-Hodgkin) pot fi de folos in stabilirea diagnosticului sau in monitorizarea evolutiei bolii. Unele cauze de meningita subacuta sau cronica (ex. Sindromul Behcet nu pot fi diagnosticate prin examenul LCR si trebuie diagnosticate clinic).

Tratamantul se adreseaza cauzei etiologice.

Neurologie, Neurologie Pediatrica - alte afectiuni

  •  
  • 1 of 18
Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical