Menoragie

Alte denumiri: Hipermenoree

Menoragia, cunoscuta si ca o menstruatie puternica (pierdere excesiva de sange in timpul menstruatiei), este descrisa ca o hemoragie grava si prelungita in timpul ciclului menstrual, care poate sa intrerupa activitatea normala a unei femei, fiind una dintre cele mai comune probleme ginecologice in prezent.

Cand aveti menoragie nu va puteti mentine activitatile obisnuite deoarece aveti atatea pierderi de sange si crampe. Acest tip de flux dureaza mai mult de 7 zile si necesita ca o femeie sa-si schimbe tamponul la fiecare 2 ore sau mai mult.

De asemenea, pacienta poate avea cheaguri de sange cu dimensiuni mai mari decat cele obisnuite si poate prezenta anemie din cauza volumului de pierdere de sange.

In jumatate dintre femeile diagnosticate nu poate fi identificata o cauza de baza a bolii, dar poate fi un semn al unei probleme grave.

Complicatiile menoragiei

Sangerarea menstruala excesiva sau prelungita poate duce la alte afectiuni medicale, inclusiv:

 • Anemia. Menoragia poate provoca anemie prin pierderea sangelui prin reducerea numarului de globule rosii circulante. Numarul globulelor rosii circulante este masurat de hemoglobina, o proteina care permite globulelor rosii sa transporte oxigenul catre tesuturi;
 • Anemia cu deficienta de fier - apare atunci cand corpul incearca sa compenseze celulele rosii pierdute din sange, folosind depozitele de fier pentru a face mai multa hemoglobina, care poate transporta oxigenul pe globulele rosii. Menoragia poate scadea nivelul de fier suficient pentru a creste riscul de anemie cu deficit de fier.

Semnele si simptomele includ pielea palida, slabiciunea si oboseala. Desi dieta joaca un rol in anemia cu deficit de fier, problema este complicata de perioadele menstruale grele.

 • Durere severa. Alaturi de sangerare menstruala grea s-ar putea sa aveti crampe menstruale dureroase (dismenoree). Uneori crampele asociate cu menoragia sunt suficient de severe pentru a necesita evaluare medicala.

Medici specialiști - Ginecologie și Obstetrica Ginecologie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Turculet Felicia-Lorena
Turculet Felicia-Lorena
Doctor
Turculet Felicia-Lorena
Turculet Felicia-Lorena
Doctor

Amniocenteza , Ecografie 4d E8 , Ginecologie , Camera De Garda și Obstetrica - Ginecologie

Iacob Camelia Florentina
Iacob Camelia Florentina
Medic Specialist
Iacob Camelia Florentina
Iacob Camelia Florentina
Medic Specialist

Ecografie 3d , Ecografie 4d E6 , Ginecologie și Obstetrica - Ginecologie

Bohiltea Roxana - Elena
Bohiltea Roxana - Elena
Medic Primar Obstetrica - Ginecologie, Conferentiar Universitar
Bohiltea Roxana - Elena
Bohiltea Roxana - Elena
Medic Primar Obstetrica - Ginecologie, Conferentiar Universitar

Ecografie 4d E8 , Ginecologie , Camera De Garda și Obstetrica - Ginecologie

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Cauzele menoragiei

Menoragia poate fi provocata de un anumit dezechilibru hormonal, precum o afectiune a tiroidei. Menstruatia abundenta poate fi controlata cu ajutorul terapiei hormonale.

Disfunctia ovarelor. Lipsa ovulatiei (anovulatie) poate fi o alta cauza a tulburarilor hormonale si poate avea drept rezultat menoragia.

Fibrom uterin, tumorile benigne (necanceroase) dezvoltate la nivelul uterului apar la femeile de varsta fertila. Fibromul uterin poate fi o cauza a fluxului menstrual abundent sau prelungit sau sangerarile abundente care survin in timpul sarcinii sunt un semn al unui avort spontan. Daca sangerarea se produce in momentul obisnuit al menstruatiei, cauza nu este reprezentata de pierderea sarcinii.

In unele cazuri, cauza sangerarii menstruale grele nu este cunoscuta, dar o serie de afectiuni pot provoca menoragii. Cauzele comune includ:

 • Polipii. Cresteri mici, benigne, pe mucoasa uterului (polipi uterini) pot provoca sangerari menstruale grele sau prelungite;
 • Adenomioza. Aceasta afectiune apare atunci cand glandele din endometru devin incorporate in muschiul uterin, adesea provocand hemoragii grele si perioade dureroase;
 • Dispozitiv intrauterin (DIU). Menoragia este un efect secundar binecunoscut al utilizarii unui dispozitiv intrauterin non-hormonal pentru controlul nasterii;
 • Complicatii ale sarcinii. O menstruatie grea, tarzie, se poate datora unui avort spontan. O alta cauza de sangerare grea in timpul sarcinii include o localizare neobisnuita a placentei, cum ar fi o placenta slaba sau placenta previa;
 • Cancer. Cancerul uterin si cancerul de col uterin pot provoca sangerari menstruale excesive, mai ales daca sunteti in postmenopauza sau ati avut un test anormal de Papanicolau in trecut;
 • Tulburari de sangerare mostenite. Unele tulburari de sangerare - cum ar fi boala von Willebrand, o afectiune in care un factor important de coagulare a sangelui este deficitar sau afectat - poate provoca sangerare menstruala anormala;
 • Medicamente. Anumite medicamente, inclusiv medicamente antiinflamatorii, medicamente hormonale precum estrogenul si progestinele si anticoagulante, precum warfarina sau enoxaparina, pot contribui la sangerare menstruala grea sau prelungita.
 • Alte conditii medicale. O serie de alte afectiuni medicale, inclusiv bolile hepatice sau renale, pot fi asociate cu menoragia.

Factori de risc ai menoragiei

Factorii de risc variaza in functie de varsta si daca aveti alte afectiuni medicale care va pot explica menoragia. Intr-un ciclu normal, eliberarea unui ovul din ovare stimuleaza producerea organismului de progesteron, hormonul feminin cel mai responsabil de mentinerea regulata a perioadelor. Cand nu este eliberat un ou, progesteronul insuficient poate provoca sangerari menstruale grele.

Menoragia la fetele adolescente se datoreaza de obicei anovularii. Fetele adolescente sunt predispuse in special la ciclurile anovulatorii in primul an dupa prima menstruatie.

Menoragia la femeile in varsta de reproducere se datoreaza de obicei patologiei uterine, incluzand fibroame, polipi si adenomioza. Cu toate acestea, trebuie excluse alte probleme, cum ar fi cancerul uterin, tulburari de sangerare, reactii adverse la medicamente si boli hepatice sau renale.

Simptome

Simptomele menoragiei

 • Nevoia de a schimba tampomul in fiecare ora timp de cateva ore consecutive;
 • Nevoia de a utiliza o dubla protectie sanitara pentru a va controla fluxul menstrual;
 • Nevoia de a va trezi pentru a schimba protectia sanitara in timpul noptii;
 • Sangerare mai mult de o saptamana;
 • Cheaguri mari de sange;
 • Limitarea activitatilor zilnice datorita fluxului menstrual puternic;
 • Simptome de anemie, cum ar fi oboseala, oboseala sau scurtarea respiratiei
Cand sa vezi un doctor pentru menoragie?

Cauta ajutor medical inainte de urmatorul examen programat daca intampini:

 • Sangerarea vaginala care va determina sa schimbati tamponul la o pentru mai multe ore;
 • Sangerare intre menstruatii sau sangerare vaginala neregulata;
 • Orice sangerare vaginala dupa menopauza. 

Tratament

Diagnosticarea menoragiei 

Pentru un diagnostic corect medicul ginecolog va efectua un examen fizic si va pune intrebari legate de antecedentele medicale, de durata menstruatiei si de abundenta sa. Se recomanda testele de laborator, precum analize de sange – pentru a determina daca pierderile excesive de sange au dus la aparitia anemiei. Testele pot privi si functionarea tiroidei si pot depista tulburarile de coagulare a sangelui.

Testul Papanicolau– consta in prelevarea de celule de la nivelul colului uterin si este utilizat pentru depistarea infectiilor, inflamatiilor sau a modificarilor celulare anormale ce pot duce la cancerul de col uterin.

Biopsia endometriala– consta in recoltarea unei probe de la nivelul uterului pentru a fi analizata la microscop.

Histeroscopia, o procedura prin care este introdusa in uter o mini-camera care va evalua mucoasa acestuia sau ecografi pentru a evlaua organele pelvine, inclusiv uterul, ovarele si pelvisul.

Tratamentul menoragiei 

Tratamentul difera in functie de o serie de factori, printre care: starea generala de sanatate si antecedentele medicale, cauzele si severitatea afectiunii sau toleranta la anumite medicamente.

Tratamentul se recomanda in functie de cauza menorargiei stabilita, precum suplimente de fier pentru tratarea anemiei, Se pot prescrie urmatoarele medicamente:

 • Anti-inflamatoare non-steroidale pentru tratarea dismenoreei (crampe menstruale) si pentru reducerea hemoragiei;
 • Contraceptive orale care ajuta la reglarea ciclului menstrual si diminueaza durata si cantitatea sangerarilor;
 • Progesteron administrat pe cale orala, folosit in tratamentul dereglarilor hormonale, in special pentru diminuarea sangerarilor;
 • Spray-uri nazale, folosite in anumite situatii, cum ar fi in cazul bolii lui Von Willebrand sau in cazurile de hemofilie usoara, si care ajuta la cresterea proteinelor care produc coagularea sangelui.

Interventii chirurgicale

O serie de proceduri chirurgicale sunt disponibile pentru a trata sau ameliora simptomele menoragiei:

 • Dilatarea si chiuretajul este o procedura chirurgicala pentru razuirea mucoasei uterului;
 • Embolizarea arterei uterine trateaza fibroamele, o cauza a menoragiei, prin blocarea arterelor care le hraneste;
 • Histeroscopia implica introducerea unei camere in uter pentru a evalua captuseala, ajutand la indepartarea fibroamelor, polipilor si a mucoasei uterine;
 • Ablatia cu ultrasunete focalizata foloseste unde ultrasonice pentru a ucide tesutul fibrom;
 • Miomectomia este o interventie chirurgicala pentru indepartarea fibroamelor uterine prin mai multe incizii abdominale mici, o incizie abdominala deschisa sau prin vagin;
 • Ablatia endometriala distruge definitiv mucoasa uterului;
 • Rezectia endometriala foloseste o bucla de sarma electrochirurgicala pentru a indeparta mucoasa uterine;
 • Histerectomia inlatura uterul si colul uterin si, uneori, ovarele.

Alegerea interventiei va tine cont de cauza si evolutia bolii, de varsta si sanatatea pacientului, precum si de preferintele si asteptarile personale ale acestuia.

Coduri de diagnostic asociate
 • Abces Al Intestinului
Specialități asociate
 • Ginecologie
 • Obstetrica Ginecologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.