medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Vertij

Vertij

Descoperă informații utile despre această afecțiune: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Vertijul se defineste ca senzația de amețeala ,  chiar și atunci când persoana sta pe loc. Vertijul este mai sever decât amețeala , descrisa ca o ușoară nesigurata de echilibru.

Vertijul apare din cauza unei probleme în mecanismul de echilibru aflat în urechea interna sau infectiile (otite) acumulate de- a lungul timpului . Atacurile scurte , dar recurente de vertij sunt deseori determinate de vertijul pozitional benign , acest tip de vertij poate urma unei infectii virale sau a unei inflamatii sau leziuni ale urechii medii. Atacurile sunt de obicei foarte scurte , pot dura doar câteva secunde , dar poate determina confuzie și dezorientare.

Un vertij sever poate indica o tulburare a mecanismelor de echilibru din urechea interna , cum ar fi boala Meniere , acești pacienți pot avea atacuri ce pot dura pana la 12 ore , deseori provocand varsaturi .

Rare cauze de verij includ accidentul vascular  , scleroza multipla de asemenea poate apărea și în urma unui traumatism cranian.

Simptomele vertijului

Verijul apare brusc și poate dura pana la câteva minute. Pentru unele persoane simptomele pot fi constatate pentru mai multe zile și poate face dificila desfasurarea vieții de zi cu zi.

Simptomele verijului pot varia de la senzația ca „pamanutul se invarte” la dificultati de a sta în picioare și a merge , poate apărea greață și varsaturile , dar și senzația de nesiguranta sau de a menține privirea în același punct pentru mai mult timp.

Vertij: diagnostic

Dacă vertijul este sever sau prelungit pot fi necesare mai multe teste specifice sau poate fi implicat un test de provocare , aceasta consta în mentinerea capului într-o anumita poziție pentru a produce ameteli și este folosit pentru diagnosticarea vertijului pozitional benign. Examinarea urechii, a miscarilor oculare și a sistemului nervos pot fi necesare pentru a găsi cauza.

Tratamentul vertijului depinde de cauze și de severitatea simptomatologiei. Vertijul care reprezintă un simptom al durerilor de ureche este de obicei de intensitate mica și dispare odată cu durerea de ureche , dar dacă vertijul este însoțit de varsaturi , poate fi necesara medicamentația. Pot fi prescrise antibiotice pentru infectia bacteriana a urechii.

Vertijul poate fi agravat în timpul calatoriilor cu mașina , avionul sau vaporul , în acest caz medicul va prescrie antiemetice pentru tratarea greturilor prin oprirea semnelor din acea parte a creierului ce declanseaza varsaturile.

Evitarea stresului și dieta fără sare pot ameliora simptomele.

Reabilitatea vestibulara este un tratament eficient pentru vertijul comun , este un program de exerciții care pot ajuta pacientul cu ameteli și probleme de echilibru.Programul poate include exerciții pentru echilibru și mișcările oculare și poate fi adaptat în funcție de simptome.

Ocazional poate fi necesara interventia chirurgicala pentru indepartarea excesului de lichid de la nivelul urechii medii,in cazul vertijului sever.

Ocazional vertijul poate fi tratat printr-o tehnica numita Epley , fiind o procedura în care capul pacientului este mișcat în patru posturi diferite și mentinute penttru aproximativ jumătate de minut , totuși nu exista multe evidente care sa sustina eficacitatea acestei tehnici pe termen lung .

Echipa medicală - Neurologie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2023 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.