medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Mielom multiplu

Mielom multiplu

Alte denumiri: boala Kahler, plasmocitom

Descoperă informații utile despre mielom multiplu: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre mielomul multiplu

Mielomul multiplu, denumit, în mod obișnuit, boala Kahler, este un tip de cancer al sângelui, caracterizat de producerea în exces și funcționarea anormală a plasmocitelor (un tip de celule albe din sânge) care sunt create și, în general, se află în măduva osoasă. Excesul de plasmocite se poate combina, în cele din urmă, pentru a crea o tumoră sau mai multe, în multe părți ale corpului. Atunci când este prezentă o singură tumoră, aceasta este denumită plasmocitom solitar. Atunci când măduva osoasă are mai mult de 10% plasmocite clonale, se folosește termenul de mielom multiplu.

Boala poartă această denumire deoarece pacienţii prezintă mai multe leziuni osoase la momentul diagnosticului, cum ar fi la nivelul coloanei vertebrale, craniului, pelvisului și coastelor.

Panglica burgundy simbol pentru mielom multiplu

Cauze

Cauza exactă a mielomului multiplu este necunoscută. Oamenii de știință suspectează o serie de cauze, inclusiv factori de mediu, adică efectele expunerii la radiații sau diverse anomalii genetice. Expunerea la dioxină a fost legată de un risc crescut de mielom.

Un risc crescut de a suferi de acest tip de cancer apare în cazul:

  • persoanelor cu vârste peste 65 de ani;
  • persoanelor de sex masculin;
  • celor care suferă de obezitate;
  • persoanelor cu un istoric familial de mielom multiplu sau alt tip de cancer limfoid;
  • expunerii la radiații, pesticide și alte substanțe chimice.

Factori de risc

Puține cazuri de mielom multiplu sunt legate de factori de risc ce pot fi evitați.

Gammopatia monoclonală de semnificație nedeterminată (MGUS), de exemplu, este o afecțiune anterioară mielomului multiplu, care se caracterizează prin dezvoltarea benignă a celulelor plasmatice ce produc o cantitate relativ redusă de proteine M (monoclonale).

Este important să se monitorizeze îndeaproape astfel de pacienți, deoarece ei nu prezintă simptome în mod normal.

Simptome

Simptomele specifice ale mielomului multiplu variază de la un pacient la altul. La începutul bolii, este posibil să nu existe niciun simptom. În cazul în care apar manifestări, acestea pot include:

  • dureri osoase, de obicei în partea inferioară a spatelui, la nivelul coloanei vertebrale, coaste şi pelvis;
  • un nivel ridicat de calciu în sânge;
  • număr scăzut de globule roșii (anemie), de globule albe (leucopenie) și de trombocite (trombocitopenie);
  • greață;
  • pierderea poftei de mâncare;
  • oboseală;
  • infecții frecvente;
  • amorțeală la nivelul picioarelor sau pierderea controlului asupra vezicii urinare şi slăbiciune musculară;
  • pierdere în greutate;
  • hipervâscozitate (îngroșare) a sângelui;
  • probleme renale;
  • infecții, cum ar fi pneumonia.
Celule cu mielom multiplu sub microscop

Diagnosticare

Este dificil pentru medici să diagnosticheze timpuriu mielomul multiplu deoarece acesta nu provoacă, adesea, niciun simptom până când nu se află într-un stadiu avansat.

Uneori, mielomul multiplu este diagnosticat atunci când medicul specialist îl detectează accidental în timpul unui test de sânge pentru o altă afecțiune. Dar poate fi, totuşi, diagnosticat, dacă medicul dumneavoastră suspectează că ați putea avea mielom multiplu pe baza semnelor și simptomelor dumneavoastră.

Testele și procedurile utilizate pentru a diagnostica mielomul multiplu includ:

  • Teste de sânge

Analizele de laborator ale sângelui pot dezvălui proteinele M produse de plasmocitele clonale. Un marker tumoral este O proteină, numită beta-2-microglobulină - poate fi detectată în sânge și îi poate da indicii medicului cu privire la agresivitatea mielomului. În plus, analizele de sânge pentru a examina funcția renală, numărul de celule sanguine, nivelul de calciu și nivelul de acid uric pot da indicii medicului cu privire la diagnostic.

  • Teste de urină

Analiza urinei poate evidenția proteine M, care sunt denumite proteine Bence Jones atunci când sunt detectate în urină.

Medicul dumneavoastră poate preleva o mostră de măduvă osoasă pentru teste de laborator. Proba este colectată cu un ac lung introdus în osul pelvian (aspirație și biopsie de măduvă osoasă).

În laborator, proba este examinată pentru a se depista celule mielomatoase. Teste specializate, de citogenetică în metafază şi analiza FISH (hidridizarea in situ cu fluorescenţă), pot analiza celulele mielomului pentru a identifica mutațiile genetice.

Testele imagistice pot fi recomandate pentru a detecta problemele osoase asociate mielomului multiplu. Testele pot include o radiografie, un RMN (rezonanţă magnetică), un CT (computer tomograf) sau o tomografie cu emisie de pozitroni (PET).

Tratament

Majoritatea cazurilor de mielom multiplu nu pot fi vindecate. Cercetările sunt în curs de desfășurare pentru a încerca să se găsească noi tratamente.

Dacă aveți mielom multiplu, dar nu prezentați niciun simptom (cunoscut și sub numele de mielom multiplu smoldering), este posibil să nu aveți nevoie de tratament imediat. În acest caz, mielomul multiplu crește lent și se află într-un stadiu incipient. Cu toate acestea, medicul dumneavoastră va monitoriza, în mod regulat, starea dumneavoastră, pentru a vedea dacă există semne că boala progresează. Acest lucru poate implica analize periodice de sânge și de urină.

Dacă apar semne și simptome sau dacă mielomul multiplu prezintă semne de progresie, medicul poate decide să începeți tratamentul.

Opțiunile standard de tratament includ:

  • Terapia țintită

Tratamentele medicamentoase țintite se concentrează asupra unor slăbiciuni specifice, prezente în celulele canceroase. Prin blocarea acestor anomalii, tratamentele medicamentoase țintite pot determina moartea celulelor canceroase.

  • Imunoterapia

Imunoterapia utilizează sistemul dumneavoastră imunitar pentru a lupta împotriva cancerului. Este posibil ca sistemul imun al organismului care luptă împotriva bolii să nu atace cancerul, deoarece celulele canceroase produc proteine care le ajută să se ascundă de celulele sistemului imunitar. Imunoterapia acționează prin interferarea acestui proces.

  • Chimioterapia

Chimioterapia utilizează medicamente pentru a distruge celulele canceroase. Medicamentele ucid celulele cu creștere rapidă, inclusiv celulele mielomului. Doze mari de medicamente chimioterapice sunt utilizate înainte de un transplant de măduvă osoasă.

  • Corticosteroizi

Aceştia reglează sistemul imunitar, pentru a controla inflamația din organism şi sunt, de asemenea, activi împotriva celulelor mielomului.

  • Autotransplantul de măduvă osoasă

Un transplant de măduvă osoasă, cunoscut și sub numele de transplant de celule stem, este o procedură prin care se înlocuiește măduva osoasă bolnavă cu măduvă osoasă sănătoasă.

Înainte de un transplant de măduvă osoasă, celulele stem hematopoietice sunt recoltate din sânge. Apoi, doze mari de chimioterapie sunt administrate, pentru a distruge măduva osoasă bolnavă. Apoi, celulele stem sunt infuzate în corp, unde se deplasează spre oase și încep să reconstruiască măduva osoasă.

  • Radioterapie

Această formă de tratament utilizează fascicule de energie de mare putere, provenite din surse precum razele X și protonii, pentru a distruge celulele canceroase. Aceasta poate fi utilizată pentru a micșora rapid celulele mielomatoase dintr-o anumită zonă - de exemplu, atunci când o colecție de plasmocite anormale formează o tumoare (plasmocitom) care provoacă durere sau distruge un os.

Prevenție

Puține cazuri de mielom multiplu sunt legate de factori de risc care pot fi evitați. Nu există nicio modalitate cunoscută prin care o persoană să prevină apariția bolii dacă are Gammopatie monoclonală de semnificație nedeterminată (MGUS) sau plasmocite solitare.

Bibliografie

  1. “Multiple Myeloma - Diagnosis and Treatment - Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2022, www.mayoclinic.org
  2. “Kahler’s Disease or Multiple Myeloma- Blood Cancer Where Plasma Cells in the Blood Grow Uncontrolled - HCG Oncology.” HCG Oncology, 2022, www.hcgoncology.com
  3. NHS Choices. Overview - Multiple Myeloma. 2023, www.nhs.uk
  4. The. “What Is Multiple Myeloma?” Healthline, Healthline Media, 25 July 2012, www.healthline.com
  5. Geng, Caitlin. “What Are the Risk Factors for Multiple Myeloma?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 30 June 2021, www.medicalnewstoday.com

Echipa medicală - Hematologie și Oncologie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.