Despre pitiriazisul alba
Pitiriazisul alba este un tip de eczemă/dermatită care afectează, în principal, copiii și adolescenții cu vârste cuprinse între trei și 16 ani, dar poate apărea și la persoanele mai în vârstă sau mai tinere, manifestându-se în mod egal la băieți și la fete.
Depigmentarea specifică pitiriazisului alba este accentuată iar afecțiunea poate fi mai frecventă la persoanele cu pielea închisă la culoare, comparativ cu cele cu pielea albă/deschisă.
Pitiriazisul alba este o afecțiune comună a pielii, care apare la aproximativ 5% dintre copii; este benignă, nu este contagioasă și nu afectează alte părți ale corpului.
Petele specifice bolii sunt, de obicei, rotunde, ovale sau au o margine ondulată; unele sunt mai mici decât un bob de cafea, altele ajung la dimensiuni mai mari decât o minge de golf.
Cauze
Deși o cauză exactă a bolii nu a fost încă identificată, pitiriazisul alba poate fi asociat cu alte afecțiuni ale pielii. De exemplu, după vindecare, dermatita (iritarea pielii) poate lăsa în urmă zone de piele mai deschisă la culoare.
Pitiriazis alba poate să apară și dacă se utilizează prea mulți corticosteroizi topici în tratamentul eczemelor, acest lucru putând face ca zonele cu erupții cutanate să se deschidă la culoare pe măsură ce se vindecă.
De asemenea, se crede că unele tulburări genetice cauzează depigmentare cutanată (pierderea culorii pielii); acest lucru se poate întâmpla atunci când melanocitele (celulele care produc melanina din pigmentul pielii) au o activitate mai scăzută.
Adesea, pitiriazis alba poate apărea după expunerea la soare, deoarece bronzarea pielii din jurul leziunii face zonele afectate mai evidente.
Factori de risc
Pitiriazisul alba este cel mai frecvent la copii și adolescenți, mai ales în jurul vârstei de 6 – 12 ani. Este, de asemenea, des întâlnit la copiii cu dermatită atopică, o inflamație care provoacă mâncărimea pielii. Boala apare adesea și la copiii care fac băi fierbinți sau care sunt expuși la soare fără protecție solară.
Simptome
Petele de pitiriazis alba apar adesea pe față, cel mai afectat fiind obrazul; uneori, la suprafața unor leziuni poate apărea o crustă seroasă redusă.
Leziunile prezintă următoarele caracteristici:
- pete rotunde, ovale sau de formă neregulată, de culoare roșie, roz sau colorate, care au cojițe fine în suprafață /descuamări lamelare fine, cu margini slab definite;
- diametru de unu - patru cm;
- variază în număr de la patru sau cinci până la 20 sau mai mult;
- apar pe față, brațe, gât sau umeri; picioarele și trunchiul sunt mai rar afectate, iar la aproximativ jumătate dintre pacienți leziunile sunt limitate la față.
Variante mai puțin frecvente ale pitiriazisului alba sunt:
- pitiriazis pigmentant: leziunea tipică are o zonă centrală de hiperpigmentare albăstruie, înconjurată de un halou hipopigmentat, ușor solzos, de lățime variabilă; leziunile sunt, în general, limitate la nivelul feței și sunt adesea asociate cu infecția cu ciuperci; această variantă apare de obicei la tipurile de piele mai închisă la culoare din Africa de Sud și Orientul Mijlociu;
- pitiriazis alb extins: se diferențiază de forma clasică prin afectarea larg răspândită și simetrică a pielii, absența unei faze inflamatorii premergătoare și o incidență mai mare la femei comparativ cu bărbații.
Diagnosticare
De obicei, medicul dermatolog poate diagnostica ușor pitiriazisul alba, prin simpla examinare a erupției cutanate de pe față sau de pe alte părți ale corpului, concomitent cu simptomele și istoricul medical.
Pitiriazis alba poate fi confundat cu alte afecțiuni care provoacă hipopigmentare, precum tinea versicolor sau vitiligo. Pentru a exclude aceste afecțiuni, medicul poate recomanda o serie de investigații suplimentare:
- examinare cu lampa UV, pentru a evidenția diferențele de culoare a pielii;
- examen bacteriologic și fungic: rezultatele sunt negative în cazul pitiriazisului alba;
- biopsie cutanată: este rareori necesară dar poate evidenția dermatita spongiotică și reducerea melaninei.
Tratament
Pitiriazis alba nu necesită întotdeauna tratament; majoritatea cazurilor se rezolvă, de obicei, de la sine în decurs de câteva săptămâni.
Dacă este necesar, se poate interveni cu:
- creme hidratante care conțin vaselină/ulei mineral: pot ajuta la catifelarea pielii și la reducerea descuamării, în special pe față;
- bună igienă a pielii poate ajuta leziunile să se vindece mai repede.
Complicații
Zonele de piele afectată de pitiriazis alba pot fi mai vulnerabile atunci când sunt expuse la lumina soarelui; aplicarea cremelor cu protecție UV poate ajuta la prevenirea arsurilor solare.
Prevenție
Dezvoltarea sau agravarea simptomelor de pitiriazis alba pot fi prevenite prin utilizarea cremei solare, pentru a minimiza bronzarea.
Bibliografie:
- “Pityriasis Alba (Dry White Patches) | DermNet.” Dermnetnz.org, 2022, dermnetnz.org/ topics/pityriasis-alba
- https://www.facebook.com/verywell. “Causes of White Skin Patches on a Child’s Face.” Verywell Health, 2023, www.verywellhealth.com
- Sweeney, Sarah. “Pityriasis Alba: Practice Essentials, Background, Pathophysiology.” Medscape.com, Medscape, 3 Apr. 2020, https://emedicine.medscape.com
- Fowler, Paige. “What Is Pityriasis Alba?” WebMD, WebMD, 2 Jan. 2018, www.webmd.com
- “Pityriasis Alba.” Mount Sinai Health System, 2021, www.mountsinai.org
- Cafasso, Jacquelyn. “Pityriasis Alba.” Healthline, Healthline Media, 20 Aug. 2012, www.healthline.com
Alte afecțiuni similare
Pietre la rinichi
Pietrele la rinichi reprezintă mici cristale sedimentate a căror compoziție are la bază substanțele chimice conținute de urină (oxalați, urați, calciu, fosfați)....
Vezi detalii
Pietre pe amigdale
Depunerile cazeoase de pe amigdale sau cazeumul, cum este denumit în termeni medicali, reprezintă formațiuni asemănătoare unor pietricele moi, care se dispun în criptele...
Vezi detalii
Pitiriazis
Pitiriazis este termenul medical folosit pentru a defini o serie de afecțiuni dermatologice caracterizate prin apariţia unor erupţii cutanate, alcătuite din leziuni de...
Vezi detalii
Pitiriazis versicolor
Orice persoană este susceptibilă să dezvolte pitiriazis versicolor întrucât ciuperca (sau fungul) responsabilă de apariția acestei afecțiuni este o componentă a florei...
Vezi detalii
Pitiriazisul rozat Gibert
Pitiriazisul rozat Gibert este o afecțiune a pielii, relativ frecventă, care provoacă o erupție temporară de pete mari, roșiatice, reliefate și cu aspect rugos.Boala...
Vezi detalii
Plaga
Plaga sau rana deschisă este o leziune traumatică ce se caracterizează prin întreruperea continuității tegumentului. Leziunea pielii sau a mucoasei poate fi cu sau fără...
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.