Ptoza renala

Alte denumiri: Rinichi flotant

Ptoza renala reprezinta caderea rinichiului, cu cativa centimetri, din spatiul in care sta in mod normal (loja renala). Aceasta afectiune poate sa apara la ambii rinichi sau doar la unul, are numeroase cauze, iar complicatiile ce pot sa apara in timp sunt destul de severe.

Medici specialiști - Urologie

Grelus Alin Ioan
Grelus Alin Ioan
Medic Specialist
Grelus Alin Ioan
Grelus Alin Ioan
Medic Specialist

Urologie și

MBC
Mardari Bogdan Catalin
Medic Specialist
MBC
Mardari Bogdan Catalin
Medic Specialist

Urologie

AAMB
Alhammad-Al-Mekhef Badar
Medic Specialist
AAMB
Alhammad-Al-Mekhef Badar
Medic Specialist

Urologie

PG
Predoiu Gabriel
Medic Specialist
PG
Predoiu Gabriel
Medic Specialist

Ecografie 3D și Urologie

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

  1. In timpul unei scaderi ponderale accentuate, primul strat lipidic care este metabolizat si care dispare ca si consistenta este grasimea peri-viscerala, adica grasimea din jurul organelor.Un strat lipidic se regaseste si in jurul rinichilor, iar acest strat lipidic are roluri multiple : in primul rand un rol protector, de a proteja rinichii de eventualele traumatisme la care este supus organismul. In plan secund este rolul de a sustine rinichii impotriva gradientului gravitational si astfel impreuna cu ligamentele si componentele anatomice ce asigura mentinerea rinichilor in pozitie anatomica, acest strat va sustine rinichiul în loja renala.In cazul unei scaderi ponderale accentuate prima grasime eliminata este grasimea din jurul organelor si deci si din jurul rinichilor care nemaiavand stratul de sustinere al rinichilor in loja renala, vor ptoza sau vor aluneca spre inferior si aceasta ptozare renala este principala consecinta a unei scaderi ponderale accentuata.Ptozarea renala dintr-o scadere ponderala rapida este cel mai adesea ptozarea bilaterala, a ambilor rinichi simultan, dar poate sa aiba loc si ptozarea unilaterala.
  2. Rupturile de ligament ce au rolul de a sustine rinichiul in pozitie anatomica.Dupa cum am precizat sustinerea rinichilor in loja renala este realizata si printr-o serie de ligamente care vor indeplini rolul de a mentine aceste organe in pozitiei anatomica. Ptoza renala prin ruptura de ligamente este specifica ptozei unilaterale, in cazul in care doar unul din cei doi rinichi vor aluneca spre o pozitie vicioasa.
  3. Post traumatic sau in cazul unei operatii chirurgicale si complicatiile nedorite ale acesteia șianume atingerea accidentala si slabirea acestor ligamente, acestea pot sa se fisureze, totodata exista posibilitatea ca aceste ligamente odata cu inaintarea in varsta sa scada in consistenta lor si astfel sa numai beneficieze de acea elasticitate specifica si sa permita ptozarea renala.

Simptome

In faza incipienta, ptoza renala poate trece neobservata, fara a prezenta simptome specifice. De cele mai multe ori, simptomele se manifesta odata cu aparitia complicatiilor, in special hipertensiunea arteriala ce nu cedeaza la un tratament clasic.

Iata care sunt simptomele in ptoza renala:

  • Durerea.Acest tip de durere este asemanator cu cel aparut in colica renala, localizata in partea lombara dreapta sau stanga, cu posibila iradiere la nivelul abdomenului.O ecografie abdominala face diagnosticul diferentiat intre ptoza si colica renala.
  • Manifestari gastrice.Printre simptomele digestive se numara greata si varsaturile ce pot sa apara in ptoza renala. Insa, aceste simptome sunt nespecifice si pot fi asociate cu alimentatia sau cu alte situatii.
  • Durerea la efort.Durere  ce apare doar la efort fizic sau la ridicarea unor obiecte grele, dar care poate ceda in repaus sau atunci cand stati intins in pat.
  • Hipertensiunea arteriala.Aceasta reprezinta o complicatie, dar totodata un simptom al ptozei renale. Una dintre functiile rinichiului este reprezentata de reglarea si metinerea tensiunii artriale in limite normale. Ptoza renala duce la alterarea acestei functii si, in consecinta, la aparitia hipertensiunii arteriale, motiv pentru care o persoana se poate prezenta la medic pentru investigatii.
  • Hematuria. Acest lucru se poate identifica prin intermediul sumarului de urina. Desi hematuria apare si in cazul unei infectii urinare, aceasta se deosebeste prin absenta celulelor ce indica o infectie (leucocitele) si a simptomelor acesteia.

Diagnostic

In urma unui examen clinic si a unor investigatii imagistice (ecografie abdominala) se poate pune un diagnostic de ptoza renala.

Tratament

Tratamentul de baza al ptozei renale este constituit din interventia chirurgicala, in acest caz purtand numele de nefropexie (readucerea rinichiului in pozitie anatomica). Acest tip de interventie chirurgicala nu presupune aparitia unor complicatii severe si poate fi efectuata prin metoda clasica (deschisa) sau laparoscopic. Incizia acesteia este de dimensiuni relativ mici si poate fi fie intr-o singura parte, fie bilateral, in functie de localizarea ptozei renale (la nivelul ambilor rinichi sau al unuia dintre acestia).

Tratamentele ptozei renale includ atat interventia chirurgicala, cat si tratamentul simptomatic, precum ameliorarea durerii prin medicatie specifica (antialgice) sau tratarea hipertensiunii arteriale (antihipertensive).

In cazul in care prezentati unul dintre simptomele enumerate mai sus, este recomandat sa nu amanati vizita la medic. Acesta va va pune intrebari legate de momentul aparitiei simptomelor, durata si intensitatea acestora. In urma unor investigatii imagistice, diagnosticul de ptoza renala se poate pune cu usurinta. Tratamentul nu trebuie amanat, din cauza posibilelor complicatii ce pot sa apara.

Coduri de diagnostic asociate
  • Abces Al Intestinului
Specialități asociate
  • Urologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.