medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Prostatita acuta

Prostatita acuta

Descoperă informații utile despre această afecțiune: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Prostatita acuta este o infectie a prostatei si poate reprezenta o problema grava de sanatate in randul barbatilor. Prostata este un organ vecin vezicii urnare, o glanda a aparatului urogenital masculin. Mai exact, este zona de intersectie intre calea genitala si cea urinara. Rolul prostatei este de a produce o parte din lichidul seminal si de a activa spermatozoizii prin alcalinizarea ejaculatului.

Cauzele prostatitei acute

Cea mai frecventa cauza in inflamatia prostatei este de natura microbiana: din flora digestive (E. coli ) ce pot coloniza si tractul urinar, favorizati fiind de factori generali (constipatie, imunodepresie) sau locali (frig, bai in apa rece etc,) si, nu in ultimul rand, microbii cu transmitere sexuala.

Semnele si simptomele prostatitei acute

In opinia medicului specialist urolog, in cazul bolii de proastata, apar urmatoarele simptome: 

 • urinari dease;
 • trezire noaptea pentru a urina de mai multe ori;
 • dificultatea de a urina;
 • intarziere la inceputul urinarii;
 • senzatie brusca de a urina;
 • reducerea ritmului de urinare si senzatia ca vezica inca nu este complet golita. 

De asemenea, apare febra (39-40 grade C), frison, stare generala alterata, dureri musculare etc.

Diagnosticul si tratamentul prostatitei acute

In prima faza, medicul va face anamneza si examinarea fizica. Examinarea rectala (tuseul rectal) face parte din procesul de diagnosticare a inflamatiei prostatei. Apoi, pentru stabilirea diagnosticului de prostatita, medicul va folosi urmatoarele analize si teste:

 • analiza urinei – astfel, acesta va cauta semnele de infectie;
 • analizele de sange – si aceste teste cauta semnele unei infectii, precum si a altor probleme ce ar putea fi responsabile pentru inflamarea prostatei;
 • testele imagistice – tomografia computerizata, ecografia si chiar si radiografiile pot fi folosite pentru diagnosticarea prostatitei.

Tratamentul prostatitei este stabilit in functie de cauza acestei afectiuni.

Antibioticele sunt folosite pentru tratarea prostatitei bacteriene. Daca simptomele sunt severe, pacientul poate avea nevoie de antibiotice administrate intravenos la care se pot asocia antiinflamatoare si alfa-blocanti (medicamente ce usureaza urinarile). Medicamentele alfa-blocante contribuie la relaxarea vezicii urinare si a muschilor dintre prostata si vezica urinara. Acest tratament amelioreaza simptomele neplacute.

Medicamentele antiinflamatoare pot ameliora, de asemenea, manifestarile prostatitei, indiferent de cauza acesteia.

Remediile naturiste pot fi si ele utile in tratarea prostatitei. Baile si compresele calde pot ameliora simptomatologia. De asemenea, se recomanda consumul de apa si ceaiuri.

Alcoolul, cofeina si alimentele acide ori picante trebuie evitate intrucat pot irita vezica urinara, accentuand simptomele prostatitei.

In concluzie, prostatita acuta este o infectie specific masculina, poate aparea la orice varsta, necesita o evaluare corecta facuta de catre un medic specialist urolog si succesul terapeutic depinde in mare parte de respectarea tratamentului si a recomadarilor primite.

Bibliografie

 • Clinica Mayo
 • www.nhs.uk
 • Jurnalul de medicina al Universitatii Harvard
 • Manualul Merk de diagnostic si tratament

Echipa medicală - Urologie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.