RUTINA DE VINERI

20% reducere la consultații și analize!

Află mai mult
medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Sindactilie

Sindactilie

Descoperă informații utile despre sindactilie: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre sindactilie

Sindactilia este o afecțiune congenitală caracterizată prin fuziunea a două sau mai multe degete de la mâini sau de la picioare. Aceasta poate implica doar pielea și țesuturile moi sau, în cazuri mai complexe, oasele și alte structuri. Sindactilia este una dintre cele mai frecvente anomalii ale membrelor, afectând aproximativ 1 la fiecare 2.000 până la 3.000 de copii. Apare mai des la bărbați decât la femei și este mai frecventă în rândul sugarilor albi. Sindactilia poate afecta una sau ambele mâini sau picioare și poate implica diferite grade de fuziune între degete.

Prim-plan al mainilor unei fetite care prezinta sindactilie, in timp ce se joaca cu un obiect

Cauze

Sindactilia apare, în principal, ca urmare a întreruperilor din timpul dezvoltării fetale. De obicei, în jurul celei de-a șasea până la a opta săptămână de gestație, degetele în dezvoltare se separă printr-un proces numit apoptoză sau moarte celulară programată. Atunci când acest proces este incomplet sau absent, degetele rămân unite, rezultând sindactilia. În cazuri rare, sindactilia poate rezulta din sindromul benzii amniotice, în care fire din sacul amniotic se desprind și încurcă degetele în dezvoltare, ducând la fuziune.

În general, cauzele sindactiliei sunt multifactoriale, implicând o combinație de predispoziții genetice (moştenită în familie, asociată cu anumite sindroame genetice) și influențe de mediu (expunerea la anumite substanțe chimice sau radiații în timpul sarcinii).

Factori de risc

Sindactilia poate fi influențată de mai mulți factori de risc:

  • istoricul familial - afecțiunea poate fi moștenită într-un model autosomal dominant;
  • sexul - bărbații sunt mai frecvent afectați de sindactilie decât femeile;
  • etnia - afecțiunea este mai frecventă în rândul sugarilor albi comparativ cu alte grupuri etnice;
  • sindroame genetice asociate - copiii cu anumite tulburări genetice, cum ar fi sindromul Down, sindromul Apert și sindromul Poland, au un risc mai mare de a dezvolta sindactilie;
  • factori de mediu - expunerea la anumiți factori de mediu în timpul sarcinii, cum ar fi fumatul matern, consumul de alcool sau medicamente specifice, expunerea la radiații poate crește riscul de sindactilie, deși aceste asocieri sunt mai puțin definite.

În timp ce acești factori pot crește probabilitatea sindactiliei, afecțiunea apare adesea sporadic, fără factori de risc identificabili.

Simptome

Sindactilia se poate prezenta în diferite forme:

  • pânza de piele - degetele pot fi conectate printr-un lambou de piele, dând un aspect palmat;
  • fuziunea oaselor și a țesuturilor moi - în cazurile mai complexe, oasele, nervii și vasele de sânge sunt, de asemenea, unite, ducând la o fuziune mai pronunțată.

Gradul de fuziune poate varia:

  • sindactilie completă - întreaga lungime a degetelor este fuzionată până la vârfuri;
  • sindactilie incompletă - fuziunea are loc doar parțial de-a lungul degetelor.

Deși sindactilia afectează în primul rând aspectul fizic al mâinilor sau al picioarelor, ea poate afecta și funcția. Este posibil ca degetele fuzionate să nu se miște independent, ceea ce poate afecta abilitățile de apucare sau de mers.

În unele cazuri, sindactilia este asociată cu alte afecțiuni congenitale, ducând la simptome suplimentare.

Prim-plan al piciorului unui copil cu sindactilie, evidentiind unirea anormala a degetelor de la picioare

Diagnosticare

Sindactilia este diagnosticată, de obicei, de un pediatru, neonatolog, ginecolog sau de un medic de familie în timpul examinării fizice a unui nou-născut. Diagnosticul este în primul rând clinic, bazat pe fuziunea vizibilă a degetelor de la mâini sau de la picioare.

În cazurile în care se ia în considerare intervenția chirurgicală, copilul este adesea trimis la un specialist precum un chirurg plastician sau un chirurg ortoped, în special unul cu experiență în cazurile pediatrice.

Pentru a evalua amploarea fuziunii și a planifica tratamentul adecvat, se pot efectua studii imagistice, cum ar fi radiografii. Acestea ajută la determinarea gradului de fuziune şi dacă aceasta implică doar țesuturile moi sau se extinde la oase și alte structuri.

Tratament

Sindactilia este tratată, în primul rând, prin intervenție chirurgicală care vizează separarea degetelor unite pentru a îmbunătăți funcția și aspectul. Aceasta se efectuează, de obicei, atunci când copilul are între 6 luni și 2 ani. Intervenția timpurie, în special pentru cazurile complexe sau atunci când este implicat degetul mare sau arătător, ajută la prevenirea deformărilor și a deficiențelor funcționale.

Abordarea chirurgicală depinde de complexitatea sindactiliei:

  • sindactilie simplă - implică doar fuziunea pielii și a țesuturilor moi; procedura include crearea de incizii pentru separarea degetelor și reconstrucția spațiului dintre ele; se pot utiliza grefe de piele, adesea recoltate din locuri precum zona inghinală;
  • sindactilie complexă - implică fuziunea oaselor, a nervilor și a vaselor de sânge; intervenția chirurgicală este mai complexă, necesitând separarea atentă a acestor structuri pentru a restabili funcția fiecărui deget.

După intervenția chirurgicală, mâna sau piciorul afectat este, de obicei, imobilizat folosind un ghips sau o atelă pentru a proteja locul intervenției chirurgicale și pentru a facilita vindecarea. Terapia fizică sau ocupațională poate fi recomandată pentru a îmbunătăți mobilitatea, forța și funcția degetelor separate.

În cazurile în care sindactilia este ușoară și nu afectează funcția, în special atunci când sunt implicate doar degetele de la picioare, intervenția chirurgicală poate să nu fie necesară. Decizia depinde de circumstanțele specifice și de indicațiile medicului.


Complicaţii

Sindactilia poate duce la mai multe complicații, atât inerente afecțiunii, cât și ca urmare a intervenției chirurgicale:

  • mobilitate limitată - degetele fuzionate pot limita mișcarea, afectând capacitatea de a apuca obiecte sau de a efectua sarcini motorii fine;
  • reducerea forței de prindere - fuziunea poate slăbi forța de prindere, afectând activitățile zilnice;
  • aspectul fizic al degetelor fuzionate poate duce la disconfort social;
  • deformări ale unghiilor - chirurgia poate duce uneori la creșterea sau aspectul anormal al unghiilor;
  • cicatrici - procedurile chirurgicale pot lăsa cicatrici vizibile, care pot fi îngrijorătoare din punct de vedere estetic și, în unele cazuri, limitative din punct de vedere funcţional;
  • infecție - ca în cazul oricărei proceduri chirurgicale, există un risc de infecție la locul inciziei.

Prevenţie

Sindactilia este, în primul rând, o afecțiune congenitală care rezultă din factori genetici și anomalii de dezvoltare în timpul creșterii fetale. Ca atare, nu există măsuri definitive pentru a preveni apariția sa, dar anumiți pași pot ajuta la reducerea riscului:

  • îngrijirea prenatală - controalele prenatale regulate permit medicilor să monitorizeze dezvoltarea fetală și să identifice din timp eventualele probleme;
  • evitarea expunerii la substanțe care pot provoca anomalii de dezvoltare - cum ar fi anumite medicamente, alcoolul, tutunul și drogurile ilicite;
  • consiliere genetică - pentru cei care au un istoric familial de sindactilie sau de afecțiuni genetice înrudite, consultarea unui consilier genetic poate oferi informații cu privire la riscurile potențiale și poate fundamenta deciziile privind reproducerea.

Deși aceste măsuri nu pot garanta prevenirea, ele contribuie la sănătatea generală a fătului și pot ajuta la atenuarea anumitor factori de risc asociați cu anomaliile congenitale.

Bibliografie

  1. “Syndactyly (Extra Digits): Types, Causes & Treatment.” Cleveland Clinic, 25 July 2022, my.clevelandclinic.org/health/diseases/23521-syndactyly-webbed-digits
  2. “Syndactyly (Webbed Toes or Fingers).” Hopkinsmedicine.org, 3 Sept. 2024, www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/hand-conditions/congenital-hand-differences/syndactyly-webbed-toes-or-fingers
  3. Huizen, Jennifer. “Webbed Toes: Causes, Symptoms, and Treatment.” www.medicalnewstoday.com, 13 June 2018, www.medicalnewstoday.com/articles/322111
  4. Philadelphia, The Children’s Hospital of. “Syndactyly.” www.chop.edu, 2 June 2016, www.chop.edu/conditions-diseases/syndactyly

Echipa medicală - Pediatrie și Genetica

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.