Siringomielie

O cavitate plina cu lichid de la nivelul maduvei spinarii determina siringomielie sau la nivelul trunchiului cerebral determina siringobulbia.

Echipa medicala MedLife - Ortopedie

Medic Specialist
Anglitoiu Bogdan,Medic specialist
Medic specialist
Medic Specialist
Medic Specialist

Siringomielie - Cauze / agent infectios / factori de risc

Factorii predispozanti sunt reprezentati de anomaliile jonctiunii cranio-cervicale, traumatismele medulare si tumorile medulare.

Cavitatea siringomielica, se datoreaza, de obicei, leziunilor care obstructioneaza partial curgerea LCR. Cel putin jumatate din cazuri apar la pacienti cu anomalii congenitale ale jonctiunii cranio-cerebrale (de exemplu: malformatia Chiari - hernierea tesutului cerebelos in canalul ependimar) sau sindroame disrafice (encefalocel, mielomeningocel). Din motive necunoscute aceste anomalii congenitale incep adesea sa se extinda in timpul adolescentei sau a perioadei de adult tanar.

Siringomielie - Simptome

Simptomele siringomieliei

Simptomele constau in pareza flasca a mainilor si bratelor, si deficite de sensibilitate dureroasa si termica (dar nu si a celei tactile) la nivelul spatelui si gatului - “in pelerina”, deasupra si dedesubtul teritoriilor cutanate corespunzatoare cavitatii sensibilitatea este normala.

Simptomele debuteaza, de obicei, insidios in perioada dintre adolescenta si 45 de ani. Siringomielita se dezvolta in centru maduvei spinarii, determinand un sindrom central medular. Tulburarile desensibilitate dureroasa si termica apar timpuriu dar pot ramane nediagnosticate ani de zile. Prima anomalie sesizata poate fi o senzatie de arsura nedureroasa sau de taietura nedureroasa. Siringomielita determina, in mod caracteristic, slabiciune musculara, atrofie si adesea fasciculatii si hiporeflexie la nivelul mainilor si bratelor, un deficit al sensibilitatii dureroase si termice (dar nu si a celei tactile superficiale, profunde si a celei vibratorii) cu o distributie caracteristica - la nivelul umerilor si spatelui. Mai tarziu, apare pareza spastica a membrelor inferioare. Deficitele pot fi asimetrice.

Siringomielita poate determina aparitia vertijului, abolirea uni- sau bilaterala a sensibilitatii la nivelul fetei, atrofie linguala si slabiciune, dizartrie, disfagie, raguseala si uneori deficite periferice senzitive sau motorii datorate compresiunii medulare.

Diagnosticul de siringomielie

Diagnosticul este sugerat de prezent unui sindrom central medular inexplicabil sau de alte deficite neurologice, in special deficite ale sensibilitatii dureroase si termice cu o distributie la nivelul umerilor si spatelui. Diagnosticul se pune pe imaginiile RMN.

Siringomielie - Tratament

Tratamentul cuprinde corectarea cauzelor si procedurilor chirurgicale de drenaj a cavitatii sau restabilirea in alt fel a circulatiei LCR (lichid cefalo-rahidian).

Se indica efectuarea RMN cerebral si a maduvei in intregime. Folosirea substantei de contrast este utila pentru identificarea oricarei tumori asociate.

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical