Despre șocul termic
Șocul termic este indus de o schimbare bruscă a temperaturii corporale, fie prin creștere, fie prin scădere a temperaturii. De foarte multe ori, o astfel de situație necesită îngrijire medicală de urgență.
Șocul termic poate fi cauzat de hipertermie, când avem o creștere a temperaturii centrale de peste 40 de grade Celsius, sau de hipotermie, când este cauzat de o scădere a temperaturii sub 35 de grade Celsius. Acest fenomen poate fi însoțit de simptome ce afectează sistemul nervos central. Printre acestea se numără convulsii și halucinații și, ulterior, se poate intra în comă. Șocul termic poate debuta brusc, prin pierderea imediată a cunoștinței, sau treptat, în etape care pot dura până la cinci zile. În acest timp pot apărea manifestări ca stări de leșin și amețeli, stări de greață și vărsături. Ocazional pot apărea și crampe musculare. Unul dintre simptomele care pot anunța iminența șocului termic este și pierderea capacității de a transpira.
În același timp, șocul termic poate fi cauzat de hipotermie, când corpul este răcit brusc, prin imersiune în apă foarte rece sau prin expunere a corpului în zone cu temperaturi foarte reci. Apa mai rece de 15 grade Celsius nu este potrivită pentru scufundări, mai ales dacă nu există pregătire pentru acest scop. Hidrocuția este tot o cauză a șocului termic, care apare când, după expunere prelungită la căldură, în loc să i se permită corpului o revenire treptată la o temperatură normală, prin transpirație, are loc răcirea bruscă și rapidă prin intrare în apă rece.
Șocul termic poate avea loc și prin intrarea de la căldura de afară într-o încăpere răcită cu ajutorul aparatului de aer condiționat. Același efect poate avea loc și atunci când o persoană cade brusc în apă, accidental. În acest caz, șocul termic se va manifesta prin dureri de cap, stare de epuizare, frisoane, tremurături, crampe musculare, puls neregulat, în unele cazuri fiind posibile și tulburări ale văzului sau auzului. În fazele grave persoana aflată în șoc intră în stare de inconștiență. Recomandarea specialiștilor este ca intrarea în apă să aibă loc treptat, cu pași mici, pentru a permite corpului să se obișnuiască în ritm normal cu diferența de temperatură.
În cazul în care s-a produs șocul termic prin răcire a corpului, persoana afectată trebuie să fie scoasă urgent din apă, dusă într-o zonă sigură, ideal înăuntru sau unde nu bate vântul. Dacă a fost vorba de o cădere în apă, hainele ude trebuie să fie îndepărtate și se folosesc prosoape, precum și pături electrice sau alte metode de încălzire treptată a corpului.
Șocul termic poate fi folosit și ca metode de terapie, prin alternarea expunerii corpului la surse de căldură și frig sau răcorirea bruscă a unei anumite porțiuni corporale. Acest tip de terapie se face în medii controlate, cu măsuri de siguranță asigurate. Se consideră că terapia cu șoc termic poate avea efect de întărire a sistemului imunitar, de creștere a rezistenței la condiții meteo nefavorabile și de îmbunătățire a aspectului pielii. În același timp, pot fi alese terapii cu șoc termal (TST) pentru reducerea senzației de durere în timpul ședințelor IPL (lumină intens pulsată) sau terapie cu laser, cum ar fi pentru epilare definitivă sau pentru îndepărtarea tatuajelor. În mod normal se folosește și anestezie locală, dar și alte metode cu efect analgezic.
În același timp, se folosesc unele terapii care presupun șoc termic și în unele metode folosite în clinici pentru slăbire sau tratament pentru atenuarea celulitei. Astfel de terapii se fac doar la apelând în prealabil la consultații medicale, în prezența personalului de specialitate.
Cauze care pot duce la șoc termic
Șocul termic poate apărea prin expunere bruscă sau prelungită la condiții meteo extreme. De exemplu, corpul poate suferi un șoc termic atunci când se scufundă în apa mării după ce a stat mai mult timp la soare, pe plajă. În astfel de cazuri, șocul termic poate avea ca efect inclusiv un stop cardiac. În cazul unui șoc puternic de la intrarea în apă, decesul poate surveni în trei-cinci minute. În cazul unui șoc treptat, corpul poate rezista sub apă între cinci și treizeci de minute, timp în care mușchii și nervii trec prin răcire bruscă și apare incapacitatea de a înota. După 30 de minute apare hipotermia.
Factori de risc pentru șoc termic
Printre factorii de risc care pot duce la șoc termic se numără obezitatea, vârsta fragedă sau foarte înaintată, deshidratarea, alcoolismul, precum și afecțiuni ale inimii și ale circulației sângelui. Nu se recomandă intrarea în apă sau ieșirea în frig după expunere prelungită la soare, după consumarea de alcool sau după mese copioase.
De asemenea, nu se recomandă expunerea la căldură foarte mare pentru persoanele care suferă de afecțiuni neurologice, afecțiuni ale rinichilor, afecțiuni respiratorii sau cardiace. Nici persoanele diagnosticate cu diabet nu ar trebui să fie expuse la temperaturi extreme sau la schimbări bruște de temperatură.
Simptome ale șocului termic
Simptomele șocului termic de la căldură sau frig excesiv apar în trei tipuri de manifestări, legate de aspectul pielii, creșterea sau scăderea temperaturii și afectare a sistemului cerebral. Suprafața pielii este uscată și caldă sau foarte rece la atingere, cu aspect cianotic și uneori cu pete sau umflături în nuanțe de roz închis, roșu sau mov. Pot apărea edeme, respectiv umflarea gleznelor și picioarelor, erupții cutanate, mâncărimi ale pielii, crampe musculare foarte dureroase. Mai pot apărea următoarele simptome: confuzie și dezorientare, respirație lentă și superficială, bradicardie (bătăi ale inimii lente), oboseală extremă, etc.
Când temperatura corpului depășește 40 de grade Celsius, starea generală este una confuză. Pot apărea stări de delir, dezorientare și convulsii. Ulterior, se instalează starea de comă. Când temperatura corpului scade sub 35 de grade Celsius, pot apărea degerături care trebuie să fie tratate de urgență. În unele cazuri, persoana afectată poate avea nevoie de masaj cardiac înainte de apariția personalului medical.
Diagnosticarea șocului termic
Pentru diagnosticarea acestei afecțiuni este nevoie de un medic specialist, de cele mai multe ori chemat de urgență. Investigațiile și analizele care sunt necesare sunt următoarele: stabilirea temperaturii, examinarea corporală și solicitarea unui set de analize care pot înlătura susceptibilitatea unor afecțiuni cu simptome similare.
Printre acestea se pot număra efecte ale consumului de alcool sau droguri, AVC (accident vascular cerebral), infecții sau afecțiuni ale glandei tiroide. Analizele necesare pot include analize de sânge și de urină, precum și teste CT sau RMN.
Tratament în caz de șoc termic
În cazurile incipiente, mai ușoare, persoanele afectate de șoc termic cauzat de expunere la căldură pot apela la auto-tratament, prin consum de lichide, eventual săruri de hidratare dizolvate în apă și repaos într-o zonă răcoroasă sau la umbră. Se aplică pe frunte, pe gât și pe torace comprese cu apă rece. Se poate face duș călduț sau se poate scufunda corpul în apă la temperatura camerei sau călduță, nu în apă foarte rece. În același timp, se pot plasa pungi cu gheață învelite în haine sau prosoape pe frunte, la subraț sau în zona inghinală.
În caz de sincopă sau colaps, precum și în cazul instalării stărilor de confuzie, se consideră că este o urgență medicală și trebuie chemată de urgență Salvarea. Printre tratamentele aplicate de urgență pot fi spălături gastrice cu soluție salină înghețată, hidratare intravenoasă sau hemodializă.
Dacă hipertermia a apărut în urma unui tratament medicamentos, acesta trebuie încetat imediat și în unele cazuri se administrează tratament cu efect de antidot. Nu se recomandă medicamentele care se iau în mod obișnuit pentru scăderea febrei, deoarece vor fi ineficiente. De asemenea, nu se recomandă sub nicio formă ca victima să bea alcool.
În cazul șocului care apare în contact cu frigul, este necesară încălzirea rapidă a corpului, prin metodele aflate la îndemână.
Complicații care pot apărea în caz de șoc termic
Complicațiile care pot apărea în cazul șocului termic pot avea legătura cu vârsta, dar și cu starea de sănătate a persoanei afectate. Dacă pacientul are afecțiuni ca probleme cardiace sau respiratorii, revenirea din starea de șoc poate fi mai dificilă și complicată. În unele cazuri, poate fi nevoie de medicamente specifice sau de terapie cu oxigen.
Complicațiile care pot apărea pot duce la afectarea unor organe vitale și ulterior la deces.
Printre complicații se numără: deshidratarea, insuficiența renală, epuizarea termică, crampe musculare, accidentul vascular cerebral termic etc.
Metode de prevenție a apariției șocului termic
Se recomandă atenția asupra modului în care organismul se manifestă în situații de expunere la temperaturi joase sau ridicate. În ambele cazuri, este importantă hidratarea optimă, prin consumul unei cantități suficiente de lichide neîndulcite. Purtarea hainelor potrivite pentru temperatura la care are loc expunerea este la fel de importantă, fiind necesară protecția corpului. În același timp, se recomandă, pe cât posibil, ca expunerea la schimbări mari de temperatură să nu aibă loc brusc, ci treptat. Atunci când urmează o expunere sigură la temperaturi foarte diferite de cele normale, este bine ca persoana respectivă să fie însoțită, pentru a exista posibilitatea solicitării ajutorului specializat de urgență, atunci când este cazul.
Cea mai bună metodă de prevenție este evitarea totală a expunerii la temperaturi extreme.
Orice simptome care pot pune în pericol viața trebuie să fie luate în serios și trebuie solicitat de urgență ajutorul personalului medical specializat atunci când acestea apar. Înainte de sosirea echipei de salvare, persoanele din jurul victimei șocului termic trebuie să facă tot posibilul să acorde primul ajutor. În acest sens, pot solicita îndrumare apelând numărul de telefon de urgență.
Bibliografie
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4696646/
- https://biology.stackexchange.com/questions/14582/what-happens-to-our-body-when-we-undergo-a-sudden-temperature-change-from-40-to
- https://safeboatingcourse.ca/preventing-cold-shock/
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heat-stroke/symptoms-causes/syc-20353581
- https://www.theguardian.com/uk-news/2022/jul/17/body-shock-six-ways-the-heat-affects-the-human-body
Alte afecțiuni similare
Sindromul X fragil
Sindromul X fragil, denumit și sindromul Martin-Bell sau sindromul marker X, este un defect genetic congenital, caracterizat de o serie de probleme de dezvoltare,...
Vezi detalii
Sinuzita
Sinuzita reprezintă o inflamaţie acută sau cronică, localizată la nivelul învelişului mucos care tapetează cavitatea sinusală, ea fiind afecţiunea cel mai frecvent...
Vezi detalii
Siringomielie
Siringomielia este o afecţiune neurologică, caracterizată prin prezenţa unei cavităţi pline cu lichid, numită sirinx, în interiorul măduvei spinării, cel mai adesea la...
Vezi detalii
Spasm esofagian
Spasmul esofagian este o afecțiune în care mușchii esofagului se contractă anormal și necontrolat. Esofagul are rolul principal de a transporta alimentele și lichidele...
Vezi detalii
Spasme musculare
Spasmele musculare reprezintă contracții involuntare și dureroase ale unuia sau mai multor mușchi. Acestea pot afecta orice grup muscular din corp și pot varia de la...
Vezi detalii
Spasmofilie
Spasmofilia reprezintă o reacție disproporționată a organismului la un stimul sau o situație stresantă.Inițial, termenul a fost utilizat pentru pacienții „nevrotici”...
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.