Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Laboratoare și puncte de recoltare MedLife
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Imagistică MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Colonoscopie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Radioterapie
Abonamente MedLife
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Abonament LevelUp
Despre MedLife
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Alte denumiri: Strictură esofagiană
Descoperă informații utile despre stenoză esofagiană: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.
Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.
Stenoza esofagiană presupune o îngustare anormală a esofagului (tubul prin care alimentele ajung din gură în stomac). Strictura lui poate provoca dificultăți la înghițire și senzația că ceva este blocat sau „lipit” în gât.
Stenoza esofagiană poate fi provocată de o serie de mecanisme ce se produc în interiorul sau exteriorul esofagului:
Stricturile esofagiene pot fi fie simple, fie complexe:
Stenoza esofagiană apare, de obicei, rar; ea poate afecta oamenii de toate vârstele, dar se manifestă în special la cei peste 40 de ani.
Această afecțiune poate fi:
Majoritatea cazurilor de stenoză esofagiană (75%) sunt provocate de boala de reflux gastroesofagian (BRGE), care cauzează o inflamație cronică în esofag. În timp, acest lucru poate provoca cicatrici, care îngustează esofagul.
Cauzele stenozei esofagiene se împart în câteva tipuri principale:
Esofagită cronică: cele mai multe dintre cauzele comune ale stricturii esofagiene sunt reprezentate de diferite tipuri de esofagită cronică (inflamația pe termen lung a mucoasei esofagului); inflamația cronică provoacă umflături și cicatrici. La rândul ei, aceasta poate avea la bază diverse cauze:
Leziuni sau traumatisme: leziunile traumatice ale mucoasei esofagului pot provoca, de asemenea, cicatrici și stricturi. Acestea includ leziuni accidentale, intenționate sau provocate medicamentos. Unele cauze includ:
Unele boli sistemice dermatologice pot implica esofagul (sclerodermie, lupus eritematos sistemic).
Compresiunile extrinseci se pot datora unor boli ale plămânilor (emfizem, tumori) care pot împinge sau tracționa esofagul, sau unor boli ale mediastinului (spaţiul dintre plămâni (tumori, abcese).
Cancer: cancerul esofagian este o cauză mai puțin frecventă, dar posibilă, a stenozei esofagiene. Când se întâmplă acest lucru, nu inflamația și cicatrizarea îngustează esofagul, ci creșterea excesivă a celulelor canceroase; această creștere excesivă se produce mult mai rapid decât procesul de inflamație și cicatrizare. Majoritatea cazurilor de cancer esofagian sunt legate de esofagita cronică, adesea din cauza bolii de reflux gastroesofagian; uneori, esofagita cronică poate provoca modificări celulare ale mucoasei esofagului (esofag Barrett), ceea ce poate duce la apariția cancerului. Cancerele esofagului includ:
Este mai probabil ca stenoza esofagiană să apară la persoane cu antecedente de:
Primul și cel mai frecvent simptom al stenozei esofagiene este dificultatea la înghițire numită disfagie. O persoană care se confruntă cu această problemă ar putea reuși, pentru o perioadă, să depășească această situație, luând mușcături mai mici și mestecând mai bine sau evitând alimentele mai dure. Dar, pe măsură ce strictura se agravează, aceste soluții nu vor mai ajuta.
Disfagia poate fi pentru alimentele solide, lichide sau ambele, uneori tipul de disfagie poate indica tipul de stenoză.
Alte simptome ale stenozei esofagiene includ:
Tulburările esofagiene sunt adesea diagnosticate de un gastroenterolog. Acesta se va interesa de simptome și de istoricul medical al pacientului, apoi va recomanda anumite investigații:
Investigațiile vor preciza sediul, dimensiunile stenozei, aspectul mucoasei, complicațiile existente. Cu ajutorul endoscopiei se pot recolta probe de țesut pentru diagnosticul cauzei.
Scopul tratamentului pentru stenoza esofagiană este acela de a lărgi din nou deschiderea, astfel încât pacientul să poată înghiți normal. Medicul va analiza care este cea mai potrivită metodă de a face acest lucru, în funcție de particularitățile pacientului:
Dilatarea esofagiană: medicul folosește bujii sau un endoscop prevăzut cu un balon dilatator sau un dilatator din plastic, pentru a întinde sau dilata esofagul; dacă strictura este severă, se pot efectua proceduri repetate;
Alte tratamente: stenozele esofagiene recurente, care nu răspund doar la dilatare pot necesita o combinație de tratamente; tratamentele suplimentare includ:
Alimentele dense și solide se pot depune în esofag atunci când acesta se îngustează, ceea ce va provoca obstrucția completă a acestuia, cu imposibilitatea alimentării ulterioare. De asemenea, pot apărea sufocare sau dificultăți de respirație.
Problemele de înghițire pot împiedica pacientul să obțină suficientă hrană și lichide, ceea ce duce la deshidratare și malnutriție.
Există, de asemenea, riscul aspirației pulmonară, care apare atunci când vărsăturile, alimentele sau lichidele intră în plămâni. Acest lucru ar putea duce la pneumonie de aspirație, o infecție cauzată de bacteriile care cresc în jurul alimentelor, vărsături sau fluide din plămân.
De asemenea, este posibilă formarea unei găuri în esofag (perforație esofagiană); netratată, această complicație poate pune viața pacientului în pericol. Secundar, alimentele pot pătrunde în mediastin (spațiul dintre plămâni), determinând inflamație la acest nivel (mediastinită).
Sângerarea este una din posibilele complicații. Ea apare fie spontan, din caza friabilitații țesuturilor, fie postprocedural.
Nu toate cauzele stenozei esofagiene pot fi prevenite, dar unele pot fi gestionate corespunzător.
Un pacient care observă simptome de esofagită sau de reflux gastroesofagian, cum ar fi arsuri la stomac sau durere în piept, poate începe începe la timp tratarea acestor afecțiuni, înainte ca ele să ducă la apariția stenozei esofagiene.
De asemenea, prezentarea la medic cât mai repede după ingestia accidentală sau voluntară a unei substanțe toxice este imperios necesară.
Cum disfagia este principalul simptom al cancerului esofagian, efectuarea unei endoscopii cât mai repede după debutul simptomelor poate decela leziuni în fază incipientă și, deci, poate fi mai ușor de tratat.
Bibliografie:
Steatoreea denumește prezența unei cantități excesive de grăsime în fecale. Scaunul gras este în mod vizibil diferit de unul normal, evidențiindu-se prin volum crescut,...
Vezi detalii
Steatoza hepatică este o afecțiune cunoscută și sub numele de ficat gras. Boala apare atunci când la nivelul acestui organ începe să se acumuleze o cantitate mare de...
Inima este compusă din patru camere: două atrii şi două ventricule, iar în fiecare cameră există câte o valvă prin care este evacuat sângele. Cele patru valve...
Despre stenoza mitralăStenoza mitrală este o afecțiune ce determină îngustarea valvei dintre cele două camere ale inimii. Supapa îngustată reduce sau blochează fluxul de...
Stenoza pulmonară reprezintă o condiție medicală caracterizată prin îngustarea anormală a valvei pulmonare, situată în cavitatea dreaptă a inimii, care controlează...
Stomatită aftoasă este cea mai frecvență boală cronică a mucoasei bucale, avȃnd o prevalență cuprinsă între 2 şi 50% în populația generală și de 37% în Europa. Este o...
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.