medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Stenoză esofagiană

Stenoză esofagiană

Alte denumiri: Strictură esofagiană

Descoperă informații utile despre stenoză esofagiană: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre stenoza esofagiană

Stenoza esofagiană presupune o îngustare anormală a esofagului (tubul prin care alimentele ajung din gură în stomac). Strictura lui poate provoca dificultăți la înghițire și senzația că ceva este blocat sau „lipit” în gât.

Stenoza esofagiană poate fi provocată de o serie de mecanisme ce se produc în interiorul sau exteriorul esofagului:

  • îngustarea din interior: fac ca mucoasa interioară să se îngroașe și/sau să se întărească, astfel încât nu se mai întinde la înghițire;
  • îngustarea din exterior: poate apărea din cauza presiunii exercitate de organele învecinate sau de diverse excrescențe; aceste procese se produc, de obicei, lent.

Stricturile esofagiene pot fi fie simple, fie complexe:

  • simple: sunt mici obstrucții ale esofagului, care lasă o deschidere mai largă; stricturile simple sunt drepte, simetrice și au suprafețe și margini netede;
  • complexe: sunt obstrucții mai mari în esofag, care lasă o deschidere mai îngustă; stricturile complexe sunt asimetrice și au suprafețe și margini aspre sau inegale.

Stenoza esofagiană apare, de obicei, rar; ea poate afecta oamenii de toate vârstele, dar se manifestă în special la cei peste 40 de ani.

Această afecțiune poate fi:

  • necanceroasă: stricturile apar și se dezvoltă lent;
  • canceroasă: este cea mai gravă formă; netratată la timp, se agravează rapid.
Reprezentare 3d pentru un esofag

Cauze

Majoritatea cazurilor de stenoză esofagiană (75%) sunt provocate de boala de reflux gastroesofagian (BRGE), care cauzează o inflamație cronică în esofag. În timp, acest lucru poate provoca cicatrici, care îngustează esofagul.

Cauzele stenozei esofagiene se împart în câteva tipuri principale:

Esofagită cronică: cele mai multe dintre cauzele comune ale stricturii esofagiene sunt reprezentate de diferite tipuri de esofagită cronică (inflamația pe termen lung a mucoasei esofagului); inflamația cronică provoacă umflături și cicatrici. La rândul ei, aceasta poate avea la bază diverse cauze:

  • BRGE, prin refluarea repetată a acidului, se poate vindeca cu strictură, iar cea mai frecventă formă se numește inel Schatzki;
  • esofagită indusă de medicamente: presupune eroziunea mucoasei esofagului din cauza ingerării frecvente a anumitor medicamente, în special AINS (antiinflamatoare nesteroidiene); uneori, secundar, pot apărea ulcere esofagiene, a căror vindecare se poate solda cu o stenoză;
  • esofagită infecțioasă: infecțiile virale cronice, inclusiv cu HPV (Human Papilloma Virus), HSV (virusul herpes simplex) și CMV (citomegalovirus), precum și infecțiile fungice, cum ar fi cea cu Candida albicans, pot provoca esofagită la persoanele cu un sistem imunitar mai slab;
  • esofagită eozinofilă: această boală autoimună rară determină sistemul imunitar să reacționeze exagerat la potențialii alergeni, declanșând inflamația cronică; se poate declanșa din copilărie.

Leziuni sau traumatisme: leziunile traumatice ale mucoasei esofagului pot provoca, de asemenea, cicatrici și stricturi. Acestea includ leziuni accidentale, intenționate sau provocate medicamentos. Unele cauze includ:

  • ingestia caustică: înghițirea accidentală sau intenționată a unei substanțe caustice sau corozive; arsurile bazice sunt mai severe decât cele acide din cauza profunzimii mai mari la care acționează;
  • leziuni termice: înghițirea accidentală a unui lichid sau aliment foarte fierbinte care provoca arderea esofagului; tratamentele prin crioterapie ale esofagului Barrett se pot solda cu stricturi;
  • tratamente pentru cancer: radioterapia pentru tratarea cancerului în zonă poate provoca inflamație în esofag; intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea cancerului din esofag ar putea provoca, de asemenea, cicatrici și stricturi;
  • corpii străini intraesofagieni determină tulburări de înghițire și, uneori, stenoze secundare de decubit.

Unele boli sistemice dermatologice pot implica esofagul (sclerodermie, lupus eritematos sistemic).

Compresiunile extrinseci se pot datora unor boli ale plămânilor (emfizem, tumori) care pot împinge sau tracționa esofagul, sau unor boli ale mediastinului (spaţiul dintre plămâni (tumori, abcese).

Cancer: cancerul esofagian este o cauză mai puțin frecventă, dar posibilă, a stenozei esofagiene. Când se întâmplă acest lucru, nu inflamația și cicatrizarea îngustează esofagul, ci creșterea excesivă a celulelor canceroase; această creștere excesivă se produce mult mai rapid decât procesul de inflamație și cicatrizare. Majoritatea cazurilor de cancer esofagian sunt legate de esofagita cronică, adesea din cauza bolii de reflux gastroesofagian; uneori, esofagita cronică poate provoca modificări celulare ale mucoasei esofagului (esofag Barrett), ceea ce poate duce la apariția cancerului. Cancerele esofagului includ:

  • adenocarcinom;
  • carcinom cu celule scuamoase;
  • cancer metastatic (răspândit din altă parte, cum ar fi plămânii).

Factori de risc

Este mai probabil ca stenoza esofagiană să apară la persoane cu antecedente de:

  • boală de reflux gastroesofagian;
  • esofagită eozinofilă;
  • utilizare frecventă a analgezicelor fără prescripție medicală;
  • tratament al cancerului în regiunea gâtului sau a pieptului ori direct intraesofagian.

Simptome

Primul și cel mai frecvent simptom al stenozei esofagiene este dificultatea la înghițire numită disfagie. O persoană care se confruntă cu această problemă ar putea reuși, pentru o perioadă, să depășească această situație, luând mușcături mai mici și mestecând mai bine sau evitând alimentele mai dure. Dar, pe măsură ce strictura se agravează, aceste soluții nu vor mai ajuta.

Disfagia poate fi pentru alimentele solide, lichide sau ambele, uneori tipul de disfagie poate indica tipul de stenoză.

Alte simptome ale stenozei esofagiene includ:

  • dureri toracice noncardiace;
  • durere la înghițire (odinofagie);
  • incapacitate de a înghiți;
  • senzație de „lipire” a alimentelor în gât sau în piept;
  • salivare excesivă (sialoree);
  • regurgitare;
  • arsuri retrosternale- pirozis;
  • pierdere bruscă în greutate;
  • tuse sau sufocare la înghițire.
Medic in cabinet pregatit sa efectueze o investigatie pentru diagnosticarea stenozei esofagiene

Diagnosticare

Tulburările esofagiene sunt adesea diagnosticate de un gastroenterolog. Acesta se va interesa de simptome și de istoricul medical al pacientului, apoi va recomanda anumite investigații:

  • esofagoscopie: explorarea esofagului cu un endoscop;
  • manometrie esofagiană: măsoară contracțiile ritmice ale mușchilor, precum și coordonarea și forța exercitată de mușchi, care apar în esofag atunci când o persoană înghite;
  • radiografie cu bariu: testul arată dacă sfincterul esofagian superior nu se relaxează sau dacă alimentele sau lichidele sunt blocate pe măsură ce trec prin esofag;
  • evaluare endoscopică flexibilă a deglutiției: medicul urmărește alimentele și lichidele, pe măsură ce acestea trec prin gât.

Investigațiile vor preciza sediul, dimensiunile stenozei, aspectul mucoasei, complicațiile existente. Cu ajutorul endoscopiei se pot recolta probe de țesut pentru diagnosticul cauzei.

Tratament

Scopul tratamentului pentru stenoza esofagiană este acela de a lărgi din nou deschiderea, astfel încât pacientul să poată înghiți normal. Medicul va analiza care este cea mai potrivită metodă de a face acest lucru, în funcție de particularitățile pacientului:

Dilatarea esofagiană: medicul folosește bujii sau un endoscop prevăzut cu un balon dilatator sau un dilatator din plastic, pentru a întinde sau dilata esofagul; dacă strictura este severă, se pot efectua proceduri repetate;

Alte tratamente: stenozele esofagiene recurente, care nu răspund doar la dilatare pot necesita o combinație de tratamente; tratamentele suplimentare includ:

  • medicamente: uneori, se folosesc injecții cu steroizi pentru a reduce inflamația și a preveni sau întârzia reapariția stricturii după dilatare;
  • stricturoplastie endoscopică: denumită și terapie prin incizie, stricturoplastia este o modalitate de a îndepărta țesutul cicatricial din strictură prin incizie;
  • stentare: medicul poate plasa un stent pentru a ajuta la deschiderea unei stricturi esofagiene după terapia de dilatare;
  • tunelizarea - este o metodă de a forma un lumen în interiorul stenozei prin electrocoagularea ţesuturilor;
  • intervenție chirurgicală: esofagectomia (intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea unei părți sau a întregului esofag) poate fi necesară pentru stenozele maligne și pentru cele care nu răspund la alte tratamente.

Complicații

Alimentele dense și solide se pot depune în esofag atunci când acesta se îngustează, ceea ce va provoca obstrucția completă a acestuia, cu imposibilitatea alimentării ulterioare. De asemenea, pot apărea sufocare sau dificultăți de respirație.

Problemele de înghițire pot împiedica pacientul să obțină suficientă hrană și lichide, ceea ce duce la deshidratare și malnutriție.

Există, de asemenea, riscul aspirației pulmonară, care apare atunci când vărsăturile, alimentele sau lichidele intră în plămâni. Acest lucru ar putea duce la pneumonie de aspirație, o infecție cauzată de bacteriile care cresc în jurul alimentelor, vărsături sau fluide din plămân.

De asemenea, este posibilă formarea unei găuri în esofag (perforație esofagiană); netratată, această complicație poate pune viața pacientului în pericol. Secundar, alimentele pot pătrunde în mediastin (spațiul dintre plămâni), determinând inflamație la acest nivel (mediastinită).

Sângerarea este una din posibilele complicații. Ea apare fie spontan, din caza friabilitații țesuturilor, fie postprocedural.

Prevenție

Nu toate cauzele stenozei esofagiene pot fi prevenite, dar unele pot fi gestionate corespunzător.

Un pacient care observă simptome de esofagită sau de reflux gastroesofagian, cum ar fi arsuri la stomac sau durere în piept, poate începe începe la timp tratarea acestor afecțiuni, înainte ca ele să ducă la apariția stenozei esofagiene.

De asemenea, prezentarea la medic cât mai repede după ingestia accidentală sau voluntară a unei substanțe toxice este imperios necesară.

Cum disfagia este principalul simptom al cancerului esofagian, efectuarea unei endoscopii cât mai repede după debutul simptomelor poate decela leziuni în fază incipientă și, deci, poate fi mai ușor de tratat.

Bibliografie:

  1. Clinic, Cleveland. “Esophageal Strictures: Symptoms, Causes & Treatment.” Cleveland Clinic, 2024, my.clevelandclinic.org/health/diseases/21456-esophageal-strictures
  2. Giorgi, Anna. “Benign Esophageal Stricture.” Healthline, Healthline Media, 16 Sept. 2012, www.healthline.com/health/esophageal-stricture-benign
  3. “Esophageal Stricture.” Uclahealth.org, UCLA Health, 2024, www.uclahealth.org/medical-services/gastro/esophageal-health/diseases-we-treat/esophageal-stricture
  4. “Esophageal Stricture - Benign: MedlinePlus Medical Encyclopedia.” Medlineplus.gov, 2023, medlineplus.gov/ency/article/000207.htm
  5. Kavitha Kumbum, MD. “Esophageal Stricture: Background, Pathophysiology, Etiology.” Medscape.com, Medscape, 2 Apr. 2021, emedicine.medscape.com/ article/175098-overview
  6. Weishaupt, Jeffrey. “What to Know about Esophageal Stricture.” WebMD, WebMD, 9 Dec. 2021, www.webmd.com/digestive-disorders/what-to-know-esophageal-stricture
  7. “Esophageal Stricture.” ColumbiaDoctors, May 2023, www.columbiadoctors.org/specialties/ear-nose-throat/conditions/esophageal-stricture
  8. Aurora Health Care. “Esophageal Stricture Treatment | Aurora Health Care.” Aurora Health Care, 2024, www.aurorahealthcare.org/services/gastroenterology-colorectal-surgery/esophageal-motility-disorders/esophageal-stricture

Echipa medicală - Gastroenterologie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.