Surditate brusc instalata

Alte denumiri ale afectiunii:

Surditatea neuro-senzoriala brusc instalata

Surditatea brusc instalata este o hipoacuzie neurosenzoriala severa, care survine in cateva ore. Ea afecteaza aproximativ 1/5000 persoane/an.

Pierdere rapida si inexplicabila a auzului se poate intampla sa fie toate odata, fie peste cateva zile. Afectiunea se intampla pentru ca este ceva in neregula cu organele senzoriale ale urechii interne. Surditatea brusca afecteaza frecvent doar o ureche.

Persoanele cu surditate brusca instalata deseori descopera pierderea auzului dimineata cand se trezesc. Altii o observa mai intai cand incearca sa utilizeze urechea surda, cum ar fi atunci cand folosesc un telefon. Altii observa un „pop” puternic si alarmant chiar inainte de disparitia auzului lor. Persoanele cu surditate brusca pot, de asemenea, observa unul sau mai multe dintre aceste simptome: o senzatie de plenitudine a urechii, ameteli si/sau un sunet in urechi, cum ar fi tinitus. 

Uneori, persoanele cu surditate brusca instalata renunta sa vada un medic deoarece cred ca pierderea auzului se datoreaza alergiilor, unei infectii ale sinusurilor, ceara de urechi care conecteaza canalul urechii sau alte afectiuni comune. Cu toate acestea, trebuie sa luati in considerare ca simptomele de surditate brusca reprezinta o urgenta medicala si sa vizitati imediat un medic. 

Desi aproximativ jumatate dintre persoanele cu aceasta afectiune isi recupereaza o parte sau intregul auz in mod spontan, de obicei in termen de una pana la doua saptamani de la debut, intarzierea diagnosticului si tratamentului (atunci cand se justifica) poate scadea eficacitatea tratamentului. Primirea unui tratament in timp sporeste considerabil sansa ca veti recupera cel putin o parte din auz.

Echipa medicala MedLife - ORL

Smoc Boris,Doctor
Medic Primar,...
Cojocaru Victor Severica
Medic Specialist
Popovici Mihaela
Medic Primar
Cojocaru Victor Severica
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 32

Surditate brusc instalata - Cauze / agent infectios / factori de risc

Cauzele surditatii brusc instalate

Surditatea brusc instalata are cauze diferite de cele ale hipoacuziei cronice si tratamentul reprezinta o urgenta.

Cauzele mecanice includ traumatismul cranio-cerebral inchis cu fractura sau hemoragie care implica cohleea. Modificarile bruste ale presiunii ambiante si ativitatile fizice viguroase, cum este ridicarea greutatilor, pot determina aparitia unei fistule perilimfatice intre urechea medie si cea interna.

Cauzele infectioase inclu oreionul si rujeola. Alte virusuri cauzale include virusul gripal, varicela, adenovirusurile si virusul Epstein-Barr. Boala Lyme este o cauza rara.

Tot in cazuri rare, tulburarile vasculare care implica ramura teminala a arterei cereberale inferioare anterioare determina ischemia nervului VIII cranian. Bolile care pot produce acest tip de afectare sunt macroglobulinemia Waldenstrom, siclemia si unele forme de leucemie.

Medicamentele ototoxice pot produce hipoacuzie care se poate instala intr-o singura zi, mai ales in cazul supradozarii sau atunci cand sunt administrate sistemic sau aplicate topic pe o suprafata afectata mare, de exemplu o arsura. Exista o afectiune genetica rara care creste susceptibilitate pentru ototoxicitatea produsa de aminoglicozide.

Surditatea brusc instalata idiopatica se poate datora unor infectii virale sau bacteriene oculte; traumatisme cerebrale; boli autoimune, cum este sindromul Cogan; cauze toxice cum sunt muscaturile de sarpe; medicamente ototoxice; probleme circulatorii; cauze neurologice, cum este scleroza multipla; presiunea intracraniana crescuta; tumori cerebrale; hiperlipidemia si boala Meniere.

Surditate brusc instalata - Simptome

Simptomele surditatii brusc instalate 

Este posibil sa va pierdeti auzul dintr-o data sau poate dura cateva zile. In general, afectiunea implica o pierdere a auzului care se intampla peste 72 de ore sau mai putin.

Noua din 10 persoane pierd auzul intr-o ureche. Este posibil sa auziti inca cateva sunete din urechea afectata, dar vor fi mai slabe. De exemplu, o voce normala poate vorbi ca o soapta.

Unii oameni observa pentru prima data pierderea auzului atunci cand incearca sa vorbeasca la telefon cu urechea afectata. Altii aud un „pop” tare chiar inainte de disparitia auzului lor.

Pierderea initiala a auzului este de obiei profunda. Un pacient cu fistula perilimfatica poate auzi un sunet exploziv in urechea afectata cand apare fistula insotita de vertij, nistagmus si tinitus. Infectiile virale se pot manifesta doar prin hipoacuzie, dar pot asocial vertij, greata sau varsaturi.

Surditate brusc instalata - Tratament

Diagnosticarea surditatii brusc instalate

Daca aveti simptome de surditate brusca, medicul dumneavoastra ar trebui sa excluda pierderea auditiva conductiva - pierderea auzului din cauza unei obstructii la nivelul urechii, cum ar fi ceara de lichid sau ureche. Pentru surditate brusca fara o cauza evidenta si identificabila la examinare, medicul dumneavoastra ar trebui sa efectueze un test numit audiometrie cu ton pur in cateva zile de la debutul simptomelor pentru a identifica orice pierdere auditiva senzoriala.

Cu ajutorul audiometriei tonului pur, medicul dumneavoastra poate masura cat de puternice trebuie sa fie frecventele sau sunetele diferite ale sunetelor inainte de a le auzi. Un semn al surditatii bruste ar putea fi pierderea a cel putin 30 de decibeli (decibelii sunt o masura a intensitatii sunetului) in trei frecvente conectate in 72 de ore. Aceasta scadere ar face, de exemplu, ca vorbirea conversationala sa sune ca o soapta. Pacientii pot avea modificari mai subtile si subite ale auzului si pot fi diagnosticati cu alte teste.

Cauzele traumatice, ototoxice si unele cauze infectioase sunt de obicei evidente clinic. 

O fistula perilimfatica poate fi confirmata prin tipanometrie si eletronistagmografie (ENG). Alte cauze necesita un istoric medical complet. In toate cazurile trebuie efectuata initial o examinare a conductului auditiv extern. Audiograma trebuie efectuata doar daca diagnosticul nu este stabilit prin anamneza si examen fizic.  

Alte teste care pot fi necesare includ RMN, efectuarea hemogramei complete cu formula leucocitara, masurarea VSH, determinarea anticorpilor antinucleari si teste pentru hipercoagulabilitate.

Fistula poate fi demonstrata prin combinarea schimbarilor de presiune in conductul auditiv folosite in timpanometrie cu ENG. Nistagmusul determinat prin schimbarile de presiune in conduct poate fi detectat prin ENG si sugereaza o fistula perilimfatica.

Tratamentul surditatii brusc instalate

Tratamentul se adreseaza afectiunii cauzale. 

Cel mai frecvent tratament pentru surditatea brusca, in special atunci cand nu se cunoaste cauza sunt corticosteroizii. Steroizii pot trata multe afectiuni si functioneaza de obicei prin reducerea inflamatiei, scaderea umflaturii si ajutarea organismului sa lupte impotriva bolilor. Anterior, steroizii erau administrati sub forma de pastile. In 2011, un studiu clinic a aratat ca injectia intratimpanica (prin timpan) a fost la fel de eficienta ca steroizii orali. Dupa acest studiu, medicii au inceput sa prescrie injectia intratimpanica directa de steroizi in urechea medie. Medicamentele curg apoi in urechea interna. Injectiile pot fi efectuate in cabinetele multor otorinolaringologi si sunt o optiune buna pentru persoanele care nu pot lua steroizi orali sau doresc sa evite efectele adverse.

Steroizii trebuie folositi cat mai curand posibil pentru un efect cat mai bun si pot fi chiar recomandati inainte ca toate rezultatele testelor sa revina. Tratamentul intarziat cu mai mult de doua pana la patru saptamani este mai putin probabil sa reverseze sau sa reduca pierderea auzului permanent.

Pot fi necesare tratamente suplimentare daca medicul dumneavoastra descopera o cauza care sta la baza surditatii brusc instalate. De exemplu, daca boala este cauzata de o infectie, medicul poate prescrie antibiotice. Daca ati luat medicamente care sunt toxice pentru ureche, vi se poate recomanda sa treceti la un alt medicament. Daca o afectiune autoimuna a facut ca sistemul dumneavoastra imunitar sa atace urechea interna, medicul va poate prescrie medicamente care suprima sistemul imunitar.

Daca pierderea auzului dvs. este severa, nu raspunde la tratament si/sau se intampla la ambele urechi, medicul va poate recomanda sa utilizati aparate auditive (pentru a amplifica sunetul) sau chiar sa primiti implanturi cohleare (pentru a stimula direct conexiunile auditive la ureche care merg la creier). 

Fistula perilimfatica necesita intervenitie chirurgicala exploratorie cu repararea defectului. Anomaliile hematologice necesita corectie.

In cazurile cu etiologie virala si in cele idiopatice deficitul revine la normal la majoritatea pacientilor, la restul recuperarea fiind partiala. La cei care isi recupereaza auzul, ameliorarea apare de obicei in 10 pana la 14 zile.

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical