Stenoza pulmonara

Alte denumiri ale afectiunii:

Stenoza de valva pulmonara

Stenoza pulmonara reprezinta ingustarea orificiului valvular pulmonar cauzand obstructia fluxului sanguin din ventriculul drept in artera pulmonara in timpul sistolei.

Echipa medicala MedLife - Cardiologie

Medic Specialist
Medic Specialist
Catanescu Geanina Ioana,Medic specialist
Medic specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 32

Stenoza pulmonara - Cauze / agent infectios / factori de risc

Stenoza pulmonara (SP) este de obicei congenitala si afecteaza predominant copiii; poate fi valvulara sau infundibulara (imediat sub valva).

Cauze mai rare sunt sindromul Noonan (un sindrom familial asemanator sindromului Turner, dar fara defect cromozomial) si sindromul carcinoid la adulti.

Stenoza pulmonara - Simptome

Majoritatea copiilor pot fi asimptomatici timp de ani si este posibil sa nu se prezinte la medic pana la varsta adulta. Atunci cand apar simptomele, acestea sunt asemanatoare celor din stenoza aortica (sincopa, angina, dispnee).

Semnele vizibile si palpabile reflecta efectele hipertrofiei ventriculare drepte si includ: unda a jugulara proeminenta (datorita unei contractii arteriale puternice impotriva unui VD hipertrofiat), palparea impulsului puternic al VD si perceperea unui freamat sistolic parasternal stang, in spatiul 2 intercostal. La auscultatie, primul zgomot cardiac (Z1) este normal, iar al doilea (Z2) este dedublat larg datorita ejectiei pulmonare prelungite (componenta pulmonara a Z2 este intarziata).

In insuficienta si hipertrofia de VD, zgomotele cardiace 3 si 4 (Z3 si Z4) sunt rareori auscultate parasternal stang, in spatiul intercostal stang. In SP congenitala se percepe un click de ejectie datorita tensiunii anormale a peretelui ventricular.

Un suflu sistolic de ejectie, aspru, crescendo-descrescendo este audibil cei mai bine parasternal stang in spatiul 2 intercostal (stenoza valvulara) sau in spatiul 4 intercostal (stenoza infundibulara) cu diafragma stetoscopului si cu pacientul aplecat in fata. Spre deosebire de suflul din stenoza aortica, cel din SP nu iradiaza, iar componenta crescendo se lungeste pe masura ce stenoza progreseaza. Freamatul se accentueaza dupa manevra Valsalva si in inspiratie; cel mai bine, pacientul trebuie sa stea asezat.

Stenoza pulmonara - Tratament

Diagnosticul de stenoza pulmonara

Diagnosticul se stabileste prin ecocardiografie Doppler, cu ajutorul careia stenoza poate fi evaluata ca usoara (gradient maxim ≤ 40 mmHg), moderata (41-79 mmHg), sau severa (≥ 80 mmHg).

ECG se foloseste aproape intotdeauna; poate fi normala, sau poate evidentia hipertrofie VD sau bloc pe ramura dreapta.

Tratamentul stenozei pulmonare

Cateterizarea cordului drept este indicata numai cand se suspecteaza prezenta a doua niveluri de obstructie (valvular si infundibular), cand exista discordanta intre constatarile clinice si cele ecocardiografice, sau inainte de interventie.

In absenta tratamentului, prognosticul este in general bun si se amelioreaza daca se aplica tratament adecvat. Aceasta consta in valvuloplastie cu balon, indicata la pacientii simptomatici si la cei asimptomatici cu funtie sistolica normala si gradient maxim > 40-50 mmHg.

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical