medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Tumorile cerebrale maligne

Tumorile cerebrale maligne

Descoperă informații utile despre această afecțiune: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre tumorile cerebrale maligne

Tumorile cerebrale reprezintă o masă tisulară anormală, dezvoltată intracranian, formată din celule care cresc şi se multiplică necontrolat.

În general, tumorile cerebrale sunt clasificate în patru grade, de la unu la patru, în funcție de cât de repede se extind, dar și în funcție de probabilitatea de a crește din nou după tratament. O tumoare malignă a creierului este fie de gradul trei, fie de gradul patru, în timp ce tumorile de gradul unu sau doi sunt, de obicei, clasificate drept benigne sau non-canceroase.

Tumorile maligne cerebrale pot fi primare sau secundare.

Majoritatea tumorilor maligne sunt cancere secundare, ceea ce înseamnă că au început într-o altă parte a corpului și se răspândesc la creier. Tumorile cerebrale primare sunt cele care au apărut inițial în creier. Acest tip de tumori poate să înceapă în țesutul glial sau în țesutul din apropiere, ce poate include membranele ce învelesc creierul (meninge), în nervi, glanda pituitară și glanda pineală.

tumoare cerebrala maligna

Cauze

Tumorile cerebrale survin în urma unor modificări la nivelul ADN-ului. ADN-ul unei celule conține instrucțiunile care transmit acesteia ce trebuie să facă. Alterările ADN-ului pot face ca celulele să crească rapid și să continue să trăiască atunci când cele sănătoase ar muri ca parte a ciclului lor natural de viață. Acest lucru duce la un număr foarte mare de celule suplimentare în creier, care pot forma creșterile denumite tumori.

Cauzele care conduc la aceste modificări ale ADN-ului nu sunt cunoscute cu exactitate.

Când tumorile cerebrale apar la copii, este probabil să fie tumori cerebrale primare. La adulți, tumorile cerebrale sunt mai predispuse să fie un cancer care a început în altă parte și se răspândește la creier.

Factori de risc

Printre factorii de risc care pot să favorizeze apariția tumorilor cerebrale se numără:

 • supraponderalitatea;
 • obezitatea;
 • înaintarea în vârstă;
 • expunerea la radiații (ex. tratament cu radioterapie în trecut);
 • istoric familial de tumoră pe creier. Factorii genetici pot fi incriminați într-un număr mic de cazuri de tumori cerebrale – sub 5%. Anumite afecțiuni aduc un risc crescut de a dezvolta o tumoră cerebrală, de exemplu Neurofibromatoza, Boala Von Hipel-Lindau, scleroza tuberoasă.

Simptome

Simptomele unei tumori maligne pe creier depind de dimensiunea acesteia și de localizarea pe creier.

Simptomele comune includ:

 • dureri de cap severe, persistente;
 • convulsii (crize epileptice);
 • greață persistentă, vărsături și somnolență;
 • modificări mentale sau comportamentale, cum ar fi probleme de memorie sau modificări ale personalității;
 • slăbiciune progresivă sau paralizie pe o parte a corpului, probleme de vedere sau probleme de vorbire.
consultatie neurologica a unei paciente cu tumoare maligna la creier

Diagnosticare

În cazul în care un pacient se confruntă cu dureri de cap persistente și severe, este important să fie consultat de un medic neurolog pentru a diagnostica în timp util o eventuală problemă de sănătate.

Consultaţia presupune efectuarea unui examen clinic neurologic, pentru a depista eventuale semne asociate cu o tumoră pe creier. În acest sens, medicul specialist poate evalua:

 • forța musculară;
 • reflexele;
 • auzul și vederea;
 • sensibilitatea;
 • echilibrul şi coordonarea;
 • memoria și gândirea.

Un neurolog poate recomanda, de asemenea, unul sau mai multe teste suplimentare. Aceste teste utile pentru diagnosticarea unei tumori pe creier includ:

Dacă se suspectează o tumoare, se poate face o biopsie (prelevarea chirurgicală a unei mici bucăți de țesut) pentru a stabili tipul de tumoră și cel mai eficient tratament.

Tratament

Scopul tratamentului pentru o tumoare pe creier este îndepărtarea acesteia, precum și prevenirea recidivei. Principalele tratamente în astfel de cazuri includ:

 • intervenție chirurgicală în vederea îndepărtării tumorii;
 • radioterapie pentru a ucide celulele canceroase cu ajutorul radiațiilor;
 • chimioterapie;
 • medicamente pentru ameliorarea simptomelor precum dureri de cap, convulsii sau vărsături.

Complicaţii

Deoarece creierul coordonează fiecare acțiune a corpului (vederea, auzul, vorbirea, mișcarea, coordonarea, memoria, gândirea etc ), tumorile care, în timp, se măresc în dimensiune, distrug aceste structuri, ducând la diverse deficite neurologice. Complicațiile care survin în aceste situații pot să includă:

 • dureri de cap;
 • convulsii;
 • pierderea vederii și a auzului;
 • probleme de echilibru;
 • diverse pareze;
 • deces.

Prevenție

Chiar dacă nu există metode dovedite prin care tumorile cerebrale pot să fie prevenite, testele de screening ajută la depistarea cancerului atunci când acesta este în fază incipientă, iar tratamentul poate să dea rezultate.

În cazul în care există antecedente familiale de tumori pe creier sau sindroame moștenite care cresc riscul de apariție a acestora, pacientul trebuie să discute cu un specialist pentru a analiza probabilitățile și pentru a se informa cu privire la modalități de gestionare a bolii. Testele imagistice sau neurologice, menite să evalueze vederea, auzul, echilibrul, coordonarea și reflexele, sunt eficiente pentru a se stabili tratamente cu rată bună de succes.

Bibliografie

 1. “Malignant Brain Tumour (Cancerous).” Nhsinform.scot, 2020, www.nhsinform.scot
 2. “ClinicalKey.” Clinicalkey.com, 2023, www.clinicalkey.com
 3. https://www.facebook.com/WebMD. “Complications of Brain Cancer.” WebMD, 2021, www.webmd.com
 4. “Brain Tumors and Brain Cancer.” Hopkinsmedicine.org, 2023, www.hopkinsmedicine.org
 5. “Brain Tumors - Classifications, Symptoms, Diagnosis and Treatments.” Aans.org, 2023, www.aans.org
 6. Clinic, Cleveland. “Brain Tumor: Symptoms, Signs & Causes - Cleveland Clinic.” Cleveland Clinic, 2022, https://my.clevelandclinic.org

Echipa medicală - Oncologie și Neurologie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.