Uretrita la barbati

Alte denumiri ale afectiunii:

Uretrita masculina

Uretrita masculina este o afectiune cu transmitere sexuala si consta in aparitia unei inflamatii acute sau cornice la nivelul mucoasei uretrale.

Uretrita masculina este o afectiune inflamatorie foarte frecvent intalnita in randul adolescentilor si al adultilor, incidenta fiind in randul adultilor tineri pana in jurul varstei de 25 de ani.

Echipa medicala MedLife - Urologie

Scarneciu Ioan,Medic primar
Medic primar
Plugaru Gheorghe,Doctor
Medic Primar
Maier Adrian,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist...
  •  
  • 1 of 18

Uretrita la barbati - Cauze / agent infectios / factori de risc

Factorii declansatori acestei inflamatii sunt infectia cu gonococul Neisseria gonorrhea, Candida lbicans, Chlamydia trachomatis, streptococul beta-hemolitic de grup A, Bacilul Koch sau virusul Herpex simplex, dar si Ureaplasma urealiticum si Mycoplasma genitalium.

Uretrita la barbati - Simptome

Simptomele uretritei la barbati

Pacientii diagnosticati cu uretrita acuta pot acuza aparitia unor dureri intense in timpul actului mictional , cat si aparitia secretiilor uretrale purulente si disurie.

In cazul barbatilor cu uretrita subacuta sau cronica , tabloul clinica este mai diminuat , dar persistent.

Pe parcursul evolutiei bolii , aceste simptome au dus la repercursiuni asupra psihicului bolnavului precum depresie sau diferite fobii (teama de as contamina partenera de viata) , tulburari comportamentale , iritabilitate , stari anxioase.

Bolnavii cu uretrita acuza prurit(mancarimi) , hematuria , durere in timpul actului sexual sau ejaculare dureroasa.

Diagnosticul de uretrita masculina

Diagnosticul de uretrita la barbati se pune pe baza simptomatologiei clinice (prurit , secretii uretrale , durere mictionala etc) si a investigatiilor paraclinice , examenul citologic si bacteriologic al secretiei uretrale , teste serologice , uretroscopie sau uretrocistografie .

Diagnosticul diferential se face cu afectiuni precum orhita , prostatita, epididimita , infectiile tractului urinar sau scurgeri aparute in cazul bolnavilor cu sonda uretro-vezicala.

Uretrita la barbati - Tratament

Tratamentul etiologic cu antibiotic , are ca scop distrugerea agentului pathogen care a determinat aparitia locala si preventia recidivelor . Se recomanda ca antibioterapia sa fie administrate atat bolnavului cat si a partenerei sale.

Durata tratamentului in cazul uretritei cornice este cuprinsa intre 3 si 6 saptamani.Incazul uretritelor de origine virala ( aparuta in urma infectiei cu Herpes Simplex) se pot administra antivirale , in asociere cu medicamentele antialgice , pentru ameliorarea durerilor.

Tratamentul local se face pe baza de creme , unguente sau lotiuni pe baza de antimicotice .

In urma adiministrarii tratamentului intr-un timp precoce , rezultatul este unul favorabil si evolueaza spre vindecare . Complicatiile aparute in cadrul uretritelor masculine sunt rare.

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical