medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Uveita

Uveita

Descoperă informații utile despre această afecțiune: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Uveita este inflamatia tractului uveal-iris, corp ciliar si coroida.

Majoritatea cazurilor sunt idiopatice, dar unele cauze identificabile cuprind diverse infectii si boli sistemice, deseori autoimune. Atunci cand se poate identifica etiologia aceasta include traumatisme, infectii oculare si sistemice si afectiuni sistemice autoimune.

Cea mai frecventa cauza a uveitei anterioare este traumatismul, urmata de spondilartropatiile, artrita juvenila idiopatica si infectia cu virus herpetic.

In cazul uveitei intermediare majoritatea cazurilor sunt idiopatice; iar in cazul uveitei posterioare este toxoplasmoza. Cauza cea mai frecventa a uveitei difuze este sarcoidoza, dar majoritatea cazurilor sunt idiopatice.

Simptomele uveitei

Simptomele si semnele pot fi subtile si pot varia in functie de localiarea si severitatea inflamatiei.

  • Uveita anterioara tinde sa fie cea mai simptomatica, de obicei prezentandu-se cu durere, roseata, fotofobie si scaderea acuitatii vizuale. Semnele include hiperemia conjunctivei adiacente corneei.
  • Uveita intermediara este tipic nedureroasa si se prezinta cu miodezopsii si scaderea acuitatii vizuale. Acuitatea vizuala poate fi scazuta din cauza miodezopsiilor sau edemului macular chistoid, care rezulta din extravazarea sangelui din vasele sanguine in macula.
  • Uveita posterioara poate produce diverse simptome, dar cel mai frecvent produce miodezopsii si scaderea acuitatii vizuale, ca in cazul uveitei intermediare. Semnele prezente includ celule in umoarea vitroasa, leziuni albe sau alb-galbui in retina (retinita) si/sau in coroida (coroidita), dezlipiri retiniene exudative, vasculita retiniana si edemul papilei optice.
  • Uveita difuza poate produce unul sau chiar toate simptomele si semnele de mai sus.

Consecintele uveitei includ pierderea profunda si ireversibila a vederii, mai ales atunci cand este nerecunoscuta si/sau tratata inadecvat. Complicatiile cele mai frecvente include cataracta; glaucomul; dezlipirea de retina; neovascularizatia retinei, nervului optic sau irisului si edemul macular chistoid, care este cea mai comuna cauza de scadere a acuitatii vizuale in cazul uveitei.

Diagnosticul uveitei

Uveita trebuie suspectata la orice pacient care se prezinta cu durere, roseata, fotofobie sau scaderea acuitatii vizuale.

Diagnosticul este clinic, completat de testele auxiliare (lampa cu fanta ingusta si oftalmoscopie indirecta) si de laborator.

Tratamentul depinde de cauza, dar tipic include corticosteroizi topici sau sistemici insotiti de medicatie cicloplegic-midriatica. Cazurile infectioase necesita terapie antimicrobiana. Cazurile severe sau cronice pot necesita corticosteroizi sistemici , imunosupresoare nesteroidiene, crioterapie aplicata transscleral la nivelul periferiei retinei sau indepartarea chirurgicala a vitrosului (vitrectomie).

Echipa medicală - Oftalmologie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.