Despre vitiligo
Vitiligo este o boalặ cronicặ inflamatorie, caracterizatặ prin apariția progresivặ de pete depigmentate pe suprafața corpului. Aceasta alterează calitatea vieții persoanei diagnosticate.
Apare la un procent de aproximativ 1-2% din populația globului, fặrặ diferențe ȋntre sexe sau culoarea pielii, deşi este mult mai vizibilặ la persoanele cu piele intens pigmentatặ. Poate apărea la orice vȃrstặ, dar mai mult de jumătate din cazuri debuteazặ ȋnainte de vȃrsta de 20 de ani. Vitiligo debuteazặ la copii ȋnainte de vȃrsta de 10 ani ȋn 25% din cazuri, aşa cặ vȃrsta medie a debutului la copil ar fi ȋntre 4 şi 8 ani.
Amploarea şi intensitatea decolorặrii pielii sunt imprevizibile şi pot merge de la mici pete izolate, pȃna la decolorarea totalặ a pielii. Poate afecta orice zonặ de pe suprafața corpului, chiar şi cele pặroase, mergȃnd pȃna la albirea firelor de pặr din acele părți.
Deşi aceastặ afecțiune nu influențează starea generalặ de sặnặtate a organismului, poate antrena numeroase probleme psihosociale legate de o stimặ de sine scặzutặ, depresie, inserție socialặ dificilặ. Din acest motiv este important sặ existe o strategie multidisciplinarặ între dermatolog-psiholog/psihiatru pentru a reuşi o bunặ gestionare a situațiilor cu care aceşti pacienți se confruntă.
Tipuri de vitiligo
Există 2 tipuri clinice de vitiligo:
Vitiligo segmentar, care prezintă o distribuție unilaterală, asimetrică, afectând un singur segment de corp sau o singură parte de corp.
Vitiligo non-segmentar sau simetric, cel mai frecvent.
Vitiligo la copii
În jumătate din cazuri, vitiligo debutează înainte de vȃrsta de 20 de ani, la un sfert din respondenți vȃrsta de debut este înainte de 10 ani. Prin comparație cu boala vitiligo ce debutează la vârsta adultă, vitiligo segmentar, asociat cu halo nevus și dermatita atopică, este mult mai frecvente la copii.
În rândul consecințelor psihosociale pentru copil, impactul asupra familiei este unul important, având în vedere gestionarea ședințelor de tratament în funcție de orarul școlar, dar și impactul asupra dezvoltării psihice a copilului, ce necesită de multe ori ajutorul unui psiholog.
Rezultatele prin repigmentare, în cazul inițierii cu rapiditate a tratamentului, sunt foarte bune și se mențin pe termen lung deoarece este posibil ca rezervorul de melanocite la copil să nu fie încă pe deplin epuizat sau acestea să nu fie afectate prin fenomene de îmbătrânire/expunere cumulată la soare, ca în cazul adultului.
Cauze
Culoarea pielii și a părului fiecărei persoane este dată de melanină. Aceasta este produsă de melanocite, celule care în cazul bolii de vitiligo își încetează funcția sau se distrug progresiv. Cauza exactă a acestor fenomene nu este cunoscută. Se consideră că vitiligo este o boală autoimună, adică sistemul imunitar al corpului respinge propriile melanocite, chiar dacă acestea sunt sănătoase.
Persoanele care au o boală autoimună, au risc de a dezvolta boli autoimune suplimentare. Astfel pacienții cu vitiligo asociază frecvent tiroidită autoimună, anemie pernicioasă, boala Addison, dermatita herpetiformă, diabet zaharat insulinonecesitant.
Cauzele sindromului autoimun multiplu nu sunt deplin elucidate, dar se iau în considerare factorul genetic, infecțiile (citomegalovirusul), factorul psihic.
Vitiligo este de obicei prima afecțiune autoimună diagnosticată din cadrul acestui sindrom autoimun multiplu. Din această cauză este foarte important ca atunci când pacientul constată apariția depigmentărilor pielii, să se prezinte la medic, tocmai pentru a putea fi depistate la timp celelalte posibile afecțiuni autoimune de asociere.
Există, de asemenea, o predispoziție genetică în aproximativ 30% din cazurile de vitiligo. Existența cazurilor de vitiligo în familie crește de 4,5 ori riscul apariției bolii și de obicei vitiligo debutează la o vȃrstặ mai mică la copil. Vitiligo poate afecta copiii care au istoric de dermatită atopică, halo nevus, tiroidită autoimună.
Se consideră că o multitudine de alți factori sunt implicați în dispariția melanocitelor: stresul ca factor declanșator, anomaliile anumitor mediatori, deficit enzimatic al melanocitelor și keratinocitelor care împiedică funcționarea normală a acestora, stresul oxidativ.
Factori de risc
Prezența cazurilor de vitiligo în familie, tipul non-segmentar, durata lungă de evoluție, existența leziunilor care apar în urma microtraumatismelor pielii și afectarea mucoaselor sunt factori de prognostic care se asociază cu evoluția progresivă a bolii.
Vitiligo de pe fața dorsală a mâinilor și picioarelor este considerat a avea o localizare mai rezistentă la tratamente, din cauza faptului că se produce prin dispariția atât a melanocitelor epidermice, cât și a foliculelor (repigmentarea se obține dacă melanocitele foliculare sunt prezente).
Evoluția bolii în vitiligo este imprevizibilă, totuși 30% din cazuri se repigmentează spontan.
Simptome
Vitiligo se manifestă prin pete de formă neregulată pe piele, foarte decolorate sau aproape albe, asimptomatice, cu precădere în zonele simetrice ale corpului, cele expuse la soare, de pliuri, din jurul orificiilor corporale: ochil, buze, fose nazale, axile, fața dorsală a mâinilor, coate, genunchi, regiune genitală, inghinală etc. Vitiligo poate afecta și mucoasele bucală, nazală. Zonele de pe suprafața corpului care sunt expuse frecvent microtraumatismelor sunt locuri predilecte pentru apariția depigmentărilor.
Firele de păr din zonele interesate își pot pierde culoarea sau se pot albi. Expunerea la soare poate accentua contrastul dintre pielea bronzată și cea afectată de vitiligo, aceasta nemaiavând capacitatea de a se bronza, și chiar există riscuri ca aceste zone depigmentate să sufere mult mai ușor arsuri solare și de a fi mai predispuse la cancere de piele dacă sunt neprotejate corespunzător.
Diagnosticare
Diagnosticul se pune clinic, pe baza aspectului clinic al leziunilor, eventual cu ajutorul lampei Wood, nefiind necesar în mod uzual efectuarea biopsiei cutanate.
Analize necesare
Sunt necesare analize de sânge pentru a depista eventuala asociere cu alte boli autoimune, în special analize de screening pentru tiroidita autoimună, diabet zaharat, anemie pernicioasă și altele, în funcție de anamneză și de antecedentele familiale.
În funcție de rezultatele analizelor recomandate de către medicul dermatolog, pacientul va fi orientat către specialitățile conexe: endocrinologie, boli de nutriție și metabolism, reumatologie, medicină internă.
Tratament
Stabilirea unui plan terapeutic adaptat permite obținerea unei repigmentări parțiale a leziunilor. Tratamentele se întind pe durate lungi de timp, în medie 6-18 luni, pentru a putea obține unele rezultate favorabile. Este foarte important ca tratamentul să înceapă imediat sau cât mai curând după apariția leziunilor pentru a putea obține rezultate satisfăcătoare.
Tratamentul topic de primă intenție se bazează pe aplicații locale de corticosteroizi potenți, sub atenta supraveghere a medicului, pentru a evita apariția posibilelor efecte adverse locale, sau pe inhibitori de calcineurină, mai ales în cazul petelor decolorate dispuse la nivelul feței și gâtului. Se pot asocia topice pe bază de antioxidanți.
Fototerapia, mai ales terapia cu UVB cu bandă îngustă, reprezintă metoda terapeutică cea mai utilizată, atât pentru adulți, cât și pentru copii cu vitiligo generalizat. Acest tip de tratament este sigur pentru a fi utilizat la copii, femei însărcinate sau care alăptează. Fototerapia induce o repigmentare satisfăcătoare la pacienți cu debut recent al bolii sau în formele cu leziuni localizate, însa durata tratamentului se întinde pe cel puțin 6 luni.
În ultimii ani se poate apela chiar și la fototerapie la domiciliu, dar inițial aceasta trebuie inițiată în spital, la recomandarea și sub supravegherea medicului dermatolog, pentru a se vedea reactivitatea la tratament, a se putea stabili doza, timpul de expunere, planul de urmat pentru acasă.
Tratamentul sistemic cu corticosteroizi este necesar atunci când vitiligo este rapid evolutiv și de obicei se reușește stoparea în evoluție a bolii, dar acest tip de terapie rămâne ineficace în repigmentarea leziunilor.
În funcție de particularitățile clinice ale fiecărui pacient medicul dermatolog poate alege cel mai bun plan terapeutic, stabilește un plan de urmărire și monitorizare a tratamentului, dar și a răspunsului la tratament, în urma cărora vor face recomandările de consultații de specialitate, impuse de rezultatele analizelor de laborator.
Complicații
Persoanele care au vitiligo prezintă un risc crescut de arsuri solare și cancer de piele. Zonele depigmentate ale pielii sunt mult mai sensibile la radiațiile ultraviolete (UV) ale soarelui, iar arsurile solare pot apărea cu ușurință. La rândul lor, acestea pot contribui la creșterea riscului de cancer de piele.
Vitiligo mai este asociat și cu risc mai ridicat de probleme oculare și pierderea auzului. De asemenea, poate cauza stres psihologic și social semnificativ, afectând stima de sine a persoanei afectate și cauzând anxietate sau chiar depresie.
Prevenție
Pentru a evita extinderea leziunilor sau apariția altora noi este important ca pacienții să evite stresul psihic, suprasolicitarea psihică, traumatizarea repetată a unor zone ale pielii, arsura solară.
Pentru a evita apariția cancerului de piele pe zonele cu leziuni de vitiligo, trebuie avută în vedere fotoprotecția cu creme ecran solar cu SPF 50, de fiecare dată când leziunile sunt expuse la soare.
Întrebări frecvente ale pacienților
Bibliografie
- Therapeutique-dermatologique, Louis Dubertret, 2021
- Boli dermatologice și infecții sexual transmisibile, Virgil Pătrașcu, ediția 4, 2018
- emedicine.medscape.com/dermatology/diseases of pigmentation/vitiligo
- www.mayoclinic.org/diseases-conditions/vitiligo/symptoms-causes/syc-20355912
Alte afecțiuni similare
Ventriculita
Ventriculita, cunoscută și sub numele de ependimită, este o inflamație a ventriculilor din creier. Ventriculii sunt cavități interconectate din creier care produc și fac...
Vezi detalii
Vertij
Vertijul este senzația de distorsionare a relației pacientului cu spațiul înconjurător. Sunt folosiți diferiți termeni pentru a descrie acest tip de senzație și...
Vezi detalii
Vezica neurogenă
Vezica neurogenă este termenul pentru ceea ce se întâmplă atunci când afecțiunile neurologice (sistemul nervos) impactează în mod negativ funcționarea vezicii urinare....
Vezi detalii
Vulvovaginita
Vulvovaginita se manifestă prin inflamația vulvei și a vaginului. Afecţiunea poate fi separată şi în două entităţi clinic aparte - vaginită sau vulvită. Aceasta apare la...
Vezi detalii
Wheezing
Termenul de wheezing-ul se referă la sunetul strident, identificabil la ascultare, pe care îl emite respirația atunci când, la nivelul căilor aeriene, mari există un...
Vezi detalii
Xantelasme
Xantelasmele sunt depozite grase, gălbui, care se formează sub piele la nivelul pleoapelor, mai ales în colțul interior al ochilor. Acestea provin din depunerile de...
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
![femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu](/sites/default/files/styles/387x278/public/2023-03/programare%20online.jpg?itok=6E8aCQI9)