Hirsutism

Alte denumiri ale afectiunii:

Hipertricoza, Pilozitate excesiva

Hirsutismul sau hipertricoza este o afectiune specifica barbatilor dar care se manifesta in randul femeilor. Concret, hirsutismul are ca rezultat cresterea unei cantitati excesive de par pe anumite zone ale corpului, cum ar fi fata, pieptul si spatele.

Cantitatea de par de corp pe care o aveti este determinata in mare masura de bagajul dvs. genetic. Cu toate acestea, hirsutismul este o afectiune care poate aparea din hormoni masculi in exces numiti androgeni, in principal testosteron. De asemenea, se poate datora unei trasaturi de familie.

O combinatie de ingrijiri pe care le puteti face la domiciliu si terapii medicale ofera tratament pentru femeilor afectate de hirsutism.

 

Echipa medicala MedLife - Ginecologie

Prof. Doctor
Rosca Andreea,Medic specialist
Medic specialist
Medic Specialist
Cioata Bogdan,Medic Specialist
Medic Specialist
 •  
 • 1 of 89

Hirsutism - Cauze / agent infectios / factori de risc

Cauzele hirsutismului

La pubertate, ovarele unei fete incep sa produca un amestec de hormoni sexuali feminini si masculi, cauzand cresterea parului in axile si in zona pubiana. Hirsutismul poate aparea daca amestecul devine dezechilibrat cu o proportie prea mare de hormoni sexuali (sirogenii) masculi.

De asemenea, hirsutismul poate fi cauzat si de:

 • Sindromul ovarului polichistic

Aceasta este cauzat de un dezechilibru al hormonilor sexuali care poate duce la perioade neregulate, obezitate, infertilitate si, uneori, chisturi multiple la nivelul ovarelor.

 • Sindromul Cushing

Acest lucru se intampla atunci cand corpul dumneavoastra este expus la niveluri ridicate ale cortizolului hormonal. 

 • Hiperplazia suprarenala congenitala

Aceasta afectiune mostenita se caracterizeaza prin producerea anormala de hormoni steroizi, inclusiv cortizolul si androgenul, de catre glandele suprarenale.

Uneori, hirsutismul poate sa apara fara o cauza identificabila. Acest lucru se intampla mai frecvent la anumite populatii, cum ar fi femeile din regiunea mediteraneana, Orientul Mijlociu si Asia de Sud

Factori de risc pentru hirsutism

Mai multi factori va pot influenta probabilitatea de a dezvolta hirsutism:

 • istoricul de familie. Mai multe afectiuni care provoaca hirsutism, inclusiv hiperplazia adrenala congenitala si sindromul ovarului polichistic, se regasesc in randul membrilor familiei;
 • origine. Femeile din Orientul Mijlociu, Orientul Mijlociu si Asia de Sud sunt mai predispuse sa dezvolte hirsutism fara o cauza identificabila decat celelalte femei;
 • obezitatea. Boala provoaca cresterea productiei de androgen, care poate agrava hirsutismul.

Hirsutism - Simptome

Principalul simptom al afectiunii il reprezinta cresterea excesiva a parului pe corp, un par aspru si intunecat, in zone in care femeile nu au in mod obisnuit par - fata, piept si spate. 

Hirsutism - Tratament

 

Tratamentul pentru hirsutism implica adesea o combinatie de tratare a tulburarii de baza, daca exista una, metode de auto-ingrijire, terapii de indepartare a parului si medicamente.

Medicamentele utilizate pentru hirsutism dureaza de obicei pana la sase luni, ciclul mediu de viata al unui folicul de par, inainte de a se vedea o diferenta semnificativa in cresterea parului. Medicamentele ce pot fi recomandate sunt contraceptivele orale si pastilele anti-androgeni

Pentru a elimina permanent parul nedorit, puteti apela la electroliza. Acest tratament implica introducerea unui ac mic in fiecare folicul de par. Acul emite un impuls de curent electric pentru a deteriora si in cele din urma distruge foliculul. De asemenea, terapie cu laser va poate scapa de excesul de par.

Hirsutism - Preventie

Nu puteti preveni apartitia sau reaparitia bolii. Tot ce puteti face este sa mentineti o legatura permanenta cu medicul iar acesta va va ghida pentru a reusi sa scapati de parul nedorit. 

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical
Adaugă comentariu nou

Plain text

 • Taguri HTML permiseŞ <br>
 • Etichetele HTML nu sunt permise.
 • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
1 + 7 =
Rezolvați această problemă aritmetică simplă și introduceți rezultatul. De exemplu, pentru 1+3 introduceți 4.