Banner Anticorpi anti Bordetella pertussis Toxin IgG

Anticorpi anti Bordetella pertussis Toxin IgG

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Determinarea anticorpilor anti-Bordetella pertussis este recomandată în cazul tusei convulsive (provocată, în 90% dintre cazuri, de patogenul Bordetella pertussis) şi are rolul de a diferenţia infecțiile respiratorii. Testarea stabileşte dacă pacientul se confruntă cu o banală tuse ca urmare a unei viroze sau cu o infecție în organism care a declanșat tusea convulsivă.

Bordetella pertussis este un cocobacil Gram negativ, încapsulat, aerob și patogen, ce provoacă tusea convulsivă, o boală acută, infecțioasă, contagioasă. La fel ca alte boli respiratorii, această afecțiune se transmite prin contactul direct cu o persoană infectată prin intermediul stropilor de salivă pe care bolnavul îi răspândește atunci când respiră, vorbește, strănută.

Tusea convulsivă se manifestă și la adulți, dar și la copii, inclusiv la nou-născuți. La categoriile mici de vârstă, complicațiile acestei afecțiuni sunt mult mai frecvente și mai severe, cum ar fi apneea și pneumonia.

Pacienții infectați cu Bordetella pertussis au, pe lângă semnele și simptomele clasice ale unei viroze respiratorii, și accese de tuse spasmodică.

Nivelul anticorpilor de tip IgG determinați la testul specific pentru Bordetella pertussis este cu atât mai ridicat și mai ușor de detectat cu cât testul de laborator este făcut la distanță mai mică de timp de momentul infectării.

În cazul Bordetella pertussis, cele mai frecvente complicații apar la nivelul aparatului respirator:

Complicații pot apărea și la nivel neurologic (convulsii, encefalită, pierderea auzului), dar şi la nivel hemoragic (hemoragii subconjuctivale, hematoame, peteșii) sau mecanic (emfizem mediastinal, hernie inghinală, pneumotorax).

Un nivel crescut al anticorpilor anti Bordetella pertussis IgG poate să fie determinat la analiza specifică de laborator și ca urmare a imunizării prin vaccinare. Vaccinul oferă protecție, în medie, timp de 5 până la 10 ani.

La copii, interpretarea determinării anticorpilor anti Bordetella pertussis IgG trebuie făcută cu mare precauție, deoarece rezultatul poate fi influențat de alte vaccinuri pe care cei mici le fac în perioada respectivă.

Probă Anticorpi Anti-Bordetella pertussis Toxin IgG Medlife

Când este recomandată determinarea anticorpilor Anti-Bordetella pertussis Toxin IgG

Atât la copii, cât și la adulți, determinarea anticorpilor anti Bordetella pertussis IgG este recomandat să fie făcută după episoade de tuse convulsivă care durează de mai bine de 14 zile.

Chiar dacă anticorpii de tip IgG anti Bordetella pertussis pot fi determinați la analiza specifică de sânge și ca urmare a vaccinării, analiza nu este recomandată pentru a stabili statusul imunologic ca rezultat al imunizării prin vaccinare.

Determinarea de anticorpi anti Bordetella pertussis IgG nu este recomandată nici ca metodă de monitorizare a felului în care pacientul răspunde la tratament.

Testul este recomandat pentru a distinge între infecțiile respiratorii și trebuie interpretat de un specialist, în context clinic.

Procedura recoltare

Determinarea anticorpilor anti Bordetella pertussis IgG nu necesită pregătiri speciale. Analiza se realizează dintr-o probă de sânge recoltată a jeun (pe nemâncate).

Interpretare rezultate

Valorile de referință* pentru determinarea anticorpilor Anti-Bordetella pertussis IgG sunt similare pentru copii și adulți:

Rezultat negativ < 40 IU/mL nu au fost detectați anticorpi de tip IgG
Rezultat pozitiv > 100 IU/mL indică o infecție acută/recentă cu Bordetella
pertussis sau vaccinare recentă
Neconcludent ≥ 40-<100 IU/mL determinarea anticorpilor anti Bordetella
pertussis IgG să fie repetată după 10 - 14 zile

* Valorile de referință sunt date de aparatura utilizată, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să difere de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

Determinarea anticorpilor anti Bordetella pertussis IgG nu este recomandată în cazul nou-născuților și copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 7 ani. Explicația este legată de faptul în această perioadă copiii fac o serie de vaccinuri care pot să altereze rezultatul analizei. Pot fi detectați anticorpi de tip IgG anti Bordetella pertussis din pricina compoziției serului pentru alte imunizări.

Această analiză trebuie făcută la recomandarea medicului și, pentru ca acesta să poată interpreta corect rezultatul, trebuie să știe care este schema de vaccinare a copilului sau adultului, dacă e cazul.

Rezultate posibile

Rezultatul determinării Ac Anti-Bordetella pertussis IgG poate să fie:

  • Rezultat pozitiv - confirmă prezența anticorpilor IgG anti Bordetella pertussis;
  • Rezultat echivoc - neconcludent;
  • Rezultat negativ - confirmă absența anticorpilor IgG anti Bordetella pertussis).

Medicul poate recomanda refacerea analizei și în cazul rezultatelor negative, dacă simptomele pacientului indică o posibilă infecție. Este posibil ca anticorpii Anti Bordetella pertussis să nu fi apărut în organism la momentul prelevării probei biologice, mai ales dacă de la contactul infectant au trecut mai puțin de două săptămâni.

Bibliografie

  1. De Melker, H. E., et al. “Specificity and Sensitivity of High Levels of Immunoglobulin G Antibodies against Pertussis Toxin in a Single Serum Sample for Diagnosis of Infection with Bordetella Pertussis.” Journal of Clinical Microbiology, vol. 38, no. 2, Feb. 2000, pp. 800–806, https://journals.asm.org, 10.1128/jcm.38.2.800-806.2000
  2. “Response and Decline of Serum IgG Antibodies to Pertussis Toxin, Filamentous Hemagglutinin and Pertactin in Children with Pertussis.” Scandinavian Journal of Infectious Diseases, 2022, www.tandfonline.com
  3. Trollfors, Birger, et al. “Serum IgG Antibody Responses to Pertussis Toxin and Filamentous Hemagglutinin in Nonvaccinated and Vaccinated Children and Adults with Pertussis.” Clinical Infectious Diseases, vol. 28, no. 3, Mar. 1999, pp. 552–559, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1086/515172

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu