Bronsiectazie

Bronsiectazia reprezinta dilatarea semnificativa si permanenta a bronsiilor mai mari, cauzata de infectia si inflamatia cronica, urmata de aparitia fibrozei. 

Echipa medicala MedLife - Pneumologie

Medic Primar
Doctor
Medic Specialist
Medic specialist

Bronsiectazie - Cauze / agent infectios / factori de risc

Bronsiectaziile difuze apar la pacientii cu deficite genetice, imune sau anatomice care afecteaza caile respiratorii. Mucoviscidoza este cauza cea mai frecventa. Diskinezia ciliara si deficienta severa de α1-antitripsina sunt alte cauze genetice intalnite. 

Bronsiectaziile difuze sunt o complicatie rara a unor afectiuni ca poliartrita reumatoida, sindromul Sjögren si aspergiloza bronhopulmonara. Cele localizate apar din cauza unei pneumonii netratate sau a unei obstructii bronsice (de exemplu: corp strain, tumori). 

In toate aceste afectiuni apare o alterare a cailor aeriene si a mecanismelor de aparare, ducand la imposibilitatea de a elimina secretiile si predispunand la infectii si inflamatie cronica. Ca rezultat al infectiilor frecvente, cel mai des cu Haemophilus influenzae, Pneudomonas aeruginosa, Moraxella catarrhalis, Staphylococcus aureus si Streptococcus pneumoniae, caile aeriene se umplu cu secretii vascoase si devin treptat dilatate, cu cicatrici si distorsionate.

Bronsiectazie - Simptome

Principalul simptom al bronsiectaziilor il reprezinta tusea cronica, cu producerea unui volum mare de sputa groasa, greu de eliminat si purulenta. Dispneea si "respiratia suieratoare"sunt alte simptome frecvente. 

Hemoptizia (eliminarea de sange provenit din caile aeriene inferioare, in cursul unui acces de tuse) de cele mai multe ori este mica sau medie, insa putem intalni si hemoptizii masive cu pierderi importante de sange si aproape toate se intalnesc in cursul unui episod infectios.

Simptomele caracteristice au un debut insidios si reapar cu intensitate crescanda de-a lungul anilor. In cazurile avansate pot aparea hipoxemie,hipertensiune pulmonara si insuficienta cardiaca.

 

Bronsiectazie - Tratament

Diagnosticarea bronsiectaziilor

Diagnosticul se bazeaza pe anamneza, examen fizic si investigatia radiologica, incepand cu radiografia toracica. 

CT cu rezolutie inalta este testul de electie care permite vizualizarea dilatatiilor bronsice, tipul lor anatomic, precum si localizarea acestora si, de asemenea, poate aprecia severitatea lor. 

Explorarile functionale pulmonare (spirometria) trebuie efectuate pentru a documenta valoarea de baza si pentru a observa progresia bolii in timp. Investigatiile pentru depistarea cauzei care sta la baza include examenul de sputa, inclusiv coloratii si culturi pentru bacterii, microorganisme si fungi. Bronhoscopia este indicata atunci cand se suspicioneaza o formatiune obstructiva sau anatomica, sau o leziune.

Tratamentul bronsiectaziilor

Tratamentul implica profilaxia exacerbarilor, tratarea cauzelor care stau la baza afectiunii, managermentul agresiv al exacerbarilor si controlul complicatiilor.

Acesta presupune administrarea antibioticelor (in functie de antibiograma culturilor din sputa), fizioterapie toracica zilnica si utilizarea bronhodilatatoarelor inhalatorii. In mod uzual se administreaza antibiotice cu spectru larg pe o perioada de doua pana la patru saptamani, care se poate prelungi in cazuri foarte grave. 

Indicatiile de tratament chirurgical sunt relativ limitate. Sunt luate in considerare bronsiectaziile localizate si se poate practica lobectomie - indepartarea lobului modificat. Eredicarea chirurgicala a focarelor infectioase sinusale este obligatorie.

Bronsiectazie - Preventie

Cel mai bun mijloc de a preveni evolutia bolii in cazul pacientilor cu bronsiectazie este renuntarea la fumat, acest obicei nesanatos fiind un factor de risc.

Ca si in cazul celorlalte boli cronice pulmonare, se mai recomanda vaccinarea anuala antigripala si vaccinarea antipneumococica. 

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical