Banner Litiu

Litiu

Află informații utile despre această analiză:

 • Când este recomandată
 • Care este procedura de recoltare
 • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Determinarea nivelului de litiu din organism este o analiză necesară pentru diferențierea precisă între gastroenterită și intoxicația sau reacția adversă la litiu, în condițiile în care simptomele celor două afecțiuni (senzația de gură uscată, starea de rău generalizată, vomă, diaree și dureri abdominale) sunt foarte asemănătoare.

Litiul este un metal alcalin, care este preluat cel mai mult din legume și cereale și care nu are niciun aport în organism. Este folosit, în general, ca ajutor în tratarea unor afecțiuni mintale, a dependenței de alcool sau în cazul depresiei, considerându-se că poate crește activitatea receptorilor de la nivelul creierului. Litiul joacă un rol important și în producerea celulelor roșii ale sângelui. Deși are anumite efecte benefice pentru organism, litiul poate să nu fie bine tolerat de unele persoane.

Eliminarea litiului se face prin urină, de aceea, pe lângă determinarea serică, poate fi luată în calcul și această analiză.

Probă Litiu Medlife

Când este recomandată determinarea nivelului de litiu

Determinarea nivelului de litiu din organism este recomandată în cazul suspiciunilor de alergie sau în cazurile de intoxicație, ca urmare a administrării unor doze prea mari.

În același timp, dozarea cantității de litiu seric este recomandată și în cazul pacienților ale căror analize de sânge reflectă un nivel scăzut al globulelor roșii, în vederea măsurării și analizării efectelor tratamentelor.

Procedura recoltare

Recoltarea probei pentru analiza nivelului de litiu se face din sânge venos, a jeun (pe nemâncate), în vacutainere fără coagulant.

Interpretare rezultate

Interpretarea rezultatelor se face luând în calcul istoricul pacienților și bolile de care suferă aceștia.

Valorile normale* se încadrează între 0.3 - 1.5 mmol/L.

Valori între 1.0 - 1.2 mmol/L se înregistrează la 12 h post doză, iar valorile mai mari de 1.5 mmol/L la 12 h post doză indică risc semnificativ de intoxicație.

* Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți, iar aceste valori pot să difere de la un laborator la altul.

InterpreInterferențe și limite

Infecțiile urinare sau alte afecțiuni la nivelul tractului urinar pot influența rezultatele.

În același timp, unele medicamente pot influența valorile obţinute, în special clasele de diuretice și antiinflamatoarele nesteroidiene.

Valori scăzute

Valori scăzute ale litiului se întâlnesc în cazul pacienților care consumă sodiu sau în cazul pacienților care consumă o cantitate mare de cafeină.

Valori crescute

Valorile crescute pentru litiu seric pot indica o toxicitate crescută:

Valori Simptome 1.5 - 2.0 mmol/L tremor 2.0 - 2.5 mmol/L confuzie, somnolență, stare proastă > 2.5 mmol/L apariția convulsiilor sau deces

Pe lângă acestea, valori crescute mai pot apărea și în următoarele situații:

 • gastroenterită acută;
 • diete cu conținut scăzut de sodiu;
 • diabet;
 • sarcină (deși nu sunt recomandate tratamente pe bază de litiu, mai ales în primele 12 săptămâni de sarcină);
 • diureză;
 • deshidratare;
 • insuficiență renală.

Bibliografie

 1. Nolen, Willem A., et al. “What Is the Optimal Serum Level for Lithium in the Maintenance Treatment of Bipolar Disorder? A Systematic Review and Recommendations from the ISBD/IGSLI Task Force on Treatment with Lithium.” Bipolar Disorders, vol. 21, no. 5, 20 June 2019, pp. 394–409, https://onlinelibrary.wiley.com, 10.1111/bdi.12805
 2. Cafasso, Jacquelyn. “The Facts about Lithium Toxicity.” Healthline, Healthline Media, 24 Jan. 2018, www.healthline.com

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu