Descriere: 
Lohiile – sunt secretii de la nivelul uterului dupa nastere, care dureaza tot timpul lauziei, schimbandu-si calitatea, cantitatea si culoarea.
Fiziologic – cantitatea este de aproximativ 1.000 – 1.500 ml. in total; are un miros fad; are urmatoarea compozitie: sange, ser, celule deciduale, cheaguri, albumine, grasimi, NaCl, fosfati alcalini, saruri de calciu, fier, produse de secretie si de descuamatie din canalul cervical si vagin, lichid amniotic, germeni saprofiti sau chiar patogeni proveniti din caile genitale inferioare.
Scara colorimetrica : in primele zile lohiile sunt sanguinolente fiind denumite si „lochia rubra” (zilele 1 – 4), in cantitate totala de aproximativ 100 – 400 gr. In ziua a 4-a, a 5-a sunt serosanguinolente. In urmatoarele 6 – 10 zile lohiile devin seroase, uneori discret colorate in brun roscat, fiind denumite „lochia flava”.
Dupa 3 saptamani de la nastere, lohiile se reduc cantitativ pana la disparitie, iau un aspect de secretie alb laptoasa si sunt denumite „lochia alba”. Acest moment coincide cu refacerea endometrului care isi reia ciclul caracteristic. Se poate observa uneori intre ziua a 20-a si a 25-a de lauzie, o pierdere de sange putin abundenta, fenomen denumit „mica menstruatie”. Dupa actul suptului, poate aparea fenomenul de eliminare de lohii in cantitate mai mare, uneori cu aspect de sange proaspat.
Fenomenul este datorat unui mecanism reflex declansat in urma excitatiei produse la nivelul mamelonului, si este denumit „reflex mamo-uterin”.
Patologic: lohiile au o culoare si un aspect cremos – ciocolatiu, mirosul este fetid. Prin compozitia lohiilor si caldura de „termostat” a organismului matern, lohiile sunt un mediu de cultura bun pentru agentii patogeni, de aceea este necesara inlaturarea lor minutioasa.
Recomandari: 
Membrane rupte, corioamniotite,travaliu prelungit ;Lohii fetide, abundente, sanguinolente, purulente.
 
Interval de referinta / um: 
Absent :Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, E.coli, Proteus mirabilis, Peptostreptococcus, Bacteroides , Peptococcus, Streptococ beta hemolitic grup A / B, Gardnerella vaginalis, Mycoplasma hominis, Chlamydia trachomatis
Interpretare valori mici: 
Un rezultat negativ nu exclude posibilitatea infectiei, poate aparea ca o consecinta a prelevarii incorecte sau după tratament cu antibiotice, sau dacă infectia este produsa de germeni anaerobi;
Interpretare valori mari: 
Un rezultat pozitiv asociaza microorganismul detectat ca fiind cauza infectiei.
Interferente analitice: 
Transferina creste in deficientele de fier si are o insemnata actiune antibacteriana, cresterea bacteriilor in vitro fiind stanjenita de lipsa de fier .
 
Proba lucru / Pregatire transport lab executant: 
Nu se recomanda transport >2 ore de la recoltare

 

N
Informatii recoltare: 
Nu se recomanda transport >2 ore de la recoltare