Banner Mutații în gena BRAF

Mutații în gena BRAF

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Analiza pentru identificarea mutațiilor BRAF se folosesște în identificarea mai multor tipuri de tumori, inclusiv:

Gena BRAF, situată pe cromozomul 7, codifică proteina BRAF, care participă în calea de semnalizare a kinazei MAPK/ERK. Această cale de semnalizare reglează funcții celulare importante, inclusiv creșterea celulară, diferențierea, proliferarea (procesul prin care celulele cresc și se divid, ducând la o creștere a numărului total de celule), senescența (îmbătrânirea) și apoptoza (moartea) celulară. 

O creștere a expresiei sau a activității proteinelor poate perturba și calea de semnalizare Ras-MAPK, care, la rândul său, poate duce la diferite tulburări de dezvoltare, inclusiv diferite tipuri de cancere umane. Această cale de semnalizare traduce semnalele din mediul extracelular către nucleu, la nivelul căruia gene specifice sunt activate pentru creșterea, diviziunea și diferențierea celulară. 

Atunci când la nivelul său sunt prezente mutații, gena BRAF poate servi ca oncogenă, adică o genă care a suferit o mutație și contribuie la dezvoltarea unui tip de cancer. 

Cea mai frecventă mutație activatoare în cancerul asociat cu gena BRAF este o substituție a nucleotidelor unice în poziția 1799T>A (tiamina – T înlocuiește adenina – A în poziția 1799), care duce la înlocuirea valinei (V) cu acid glutamic (E) în codonul 600. Această mutație poartă numele de mutația V600E.

Gena BRAF poate suferi două tipuri de mutații:

  1. Moștenite (ale liniei germinale), care sunt asociate cu sindromul cardio-facio-cutanat (CFC). Caracteristicile majore ale acestui sindrom includ dismorfologia cranio-facială caracteristică, boli cardiace congenitale, anomalii dermatologice, întârzierea creșterii și dizabilitățile intelectuale.
  2. Dobândite (somatice), care este întâlnită în mai multe tipuri de tumori, cum ar fi melanomul, carcinomul papilar tiroidian, cancerul de colon și cancerul ovarian.

Datorită unei mai bune înțelegeri a rolului genei BRAF în dezvoltarea tumorilor, au putut fi dezvoltate medicamente țintite (inhibitori BRAF) care interferă cu modul în care această proteină semnalează celulelor să prolifereze. Aceste medicamente ajută la progresia temporară a tumorii.

Analiza aceasta presupune secvențierea, care acoperă regiunea ce conține atât mutația V600E, cât și mutațiile mai rare ce pot fi descoperite în această poziție.

banner analiza medicala

Când este recomandată determinarea mutației în gena BRAF

Testarea mutației BRIAF V600E este recomandată:

  • pacienților cu carcinom tiroidian papilar, pentru evaluarea prognosticului;
  • pacienților cu cancer tiroidian papilar, pentru diferențierea acestei tumori de alte tipuri de cancer tiroidian și noduli benigni;
  • pentru determinarea prognosticului, întrucât se consideră că tumorile care conțin mutația V600E sunt mai agresive;
  • în deciziile de tratament și în direcționare terapeutică;
  • în scop diagnostic – cancer sporadic (ne-ereditar) vs cancer ereditar (de exemplu, sindrom Lynch);
  • în scop terapeutic – răspuns slab la chimioterapia standard.

Determinarea mutației BRAF poate fi, de asemenea, un instrument util în diferențierea leucemiei cu celule păroase de alte limfoame cu celule B care prezintă caracteristici clinice și morfologice similare.

Procedura de recoltare

Determinarea mutației în gena BRAF se efectuează din țesut tumoral în bloc de parafină.

Pentru recoltarea acestei analize nu sunt necesare pregătiri suplimentare. 

Interpretare rezultate

Rezultatele vor comunica prezența sau absența mutației V600E în gena BRAF în ADN extras din țesutul tumoral.

Interpretarea rezultatului obținut se va face de medicul specialist în funcție de tipul țesutului tumoral din care s-a efectuat analiza.


Interferențe și limite

Mutația V600E poate fi detectată numai dacă în probă se găsește un anumit procent de celule tumorale (minimum 25%).


Rezultat pozitiv

Un rezultat pozitiv pentru mutația la nivelul genei BRAF la pacienții nediagnosticați cu cancer nu are semnificație de diagnostic, însă poate fi asociat cu un risc crescut.


Rezultat negativ

Un rezultat negativ semnifică lipsa mutației V600E în gena BRAF.

Bibliografie

  1. Hussain, Muhammad, et al. “BRAF Gene: From Human Cancers to Developmental Syndromes.” Saudi Journal of Biological Sciences, vol. 22, no. 4, 1 July 2015, pp. 359–373, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, https://doi.org/10.1016/j.sjbs.2014.10.002
  2. Owsley, Jeff, et al. “Prevalence of Class I–III BRAF Mutations among 114,662 Cancer Patients in a Large Genomic Database.” Experimental Biology and Medicine, vol. 246, no. 1, 5 Oct. 2020, pp. 31–39, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov , https://doi.org/10.1177/1535370220959657
  3. Champion, Kristen J, et al. “Germline Mutation in BRAF Codon 600 Is Compatible with Human Development: De Novo P.V600G Mutation Identified in a Patient with CFC Syndrome.” Clinical Genetics, vol. 79, no. 5, 7 Apr. 2011, pp. 468–474, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov , https://doi.org/10.1111/j.1399-0004.2010.01495.x

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu