Informații generale
Determinarea osmolarității serice este o analiză de laborator care indică ce cantitate de substanțe osmotic active există în sânge și cum influențează acestea starea de hidratare.
Principalii solviți ce se regăsesc în fluidele corporale sunt glucoza, ureea, sodiul, potasiul, clorul și bicarbonatul, toți acești compuși fiind de dimensiuni reduse. Particulele osmotic active exercită o presiune asupra membranelor, ceea ce permite reţinerea apei. Osmolaritatea este menţinută în limite foarte strânse, pentru a proteja volumul celular.
Osmolaritatea serică crește în condiții de deshidratare și scade atunci când apare suprahidratarea. Dacă osmolaritatea corpului crește, fluidele din organism conțin mai mulți electroliți decât apa, aceasta fiind extrem de utilă în procesul de reglare a osmolarității.
Homeostazia osmolarității serice se realizează printr-un mecanism de feedback între hormonul antidiuretic (ADH) și senzația de sete, astfel că dereglări ale ADH pot să influențeze osmolaritatea serică, ducând chiar la instalarea diabetului insipid.
Când este recomandată determinarea osmolarității serice
Determinarea osmolarității serice poate fi recomandată de medicul specialist pentru o evaluare a funcției hormonului antidiuretic. Acesta este cunoscut și sub numele de „vasopresină” și are rolul de a controla cantitatea de apă resorbită de rinichi în timpul filtrării toxinelor din sânge. Pacienții care prezintă disfuncții ale acestui hormon au, în cele mai multe cazuri, semne și simptome precum: senzație de sete permanentă, urinări problematice, senzație de balonare.
Determinarea osmolarității serice mai poate fi recomandată și în:
- investigarea echilibrului hidroelectrolitic și acido-bazic;
- evaluarea crizelor epileptice;
- toxemie alcoolică;
- diabet insipid;
- evaluarea stării de hidratare a organismului;
- detectarea pseudonatremiei, hipernatremiei și hiponatremiei;
- boli hepatice;
- intoxicație cu apă.
Determinarea osmolarității serice se face doar la recomandarea medicului, aceasta nu este o analiză de screening.
Procedura recoltare
Pentru determinarea osmolarității serice, pacientul nu trebuie să consume alcool cu cel puțin 24 ore înainte de recoltare. Analiza se realizează dintr-o probă de sânge, care poate fi recoltată a jeun (pe nemâncate), dar și postprandial (după masă).
Interpretare rezultate
Intervalul de referință* pentru osmolaritatea serică este cuprins între 280-300 mom/ Kg H2O.
Pentru interpretarea corectă a rezultatului analizei, medicul trebuie să știe care este regimul alimentar al pacientului, dar și ce schemă de tratament urmează la momentul recoltării probei biologice pentru test.
Valorile în afara intervalului de referință pot indica deshidratarea pacientului, probleme ale funcției renale, diabet insipid.
Interpretarea rezultatelor pentru osmolaritatea serică trebuie făcută de medicul specialist, în context clinic.
*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să difere de la un laborator la altul.
Bibliografie
- Tieves, Kelly. “PEDIATRIC HEAD TRAUMA.” Ashcraft’s Pediatric Surgery, 2010, pp. 209–220, www.sciencedirect.com, 10.1016/b978-1-4160-6127-4.00017-3
- DiBartola, Stephen P. “Electrolyte and Acid-Base Disorders.” Small Animal Clinical Diagnosis by Laboratory Methods, 2012, pp. 112–125, www.sciencedirect.com, 10.1016/b978-1-4377-0657-4.00006-5
- Hooper, Lee, et al. “Diagnostic Accuracy of Calculated Serum Osmolarity to Predict Dehydration in Older People: Adding Value to Pathology Laboratory Reports.” BMJ Open, vol. 5, no. 10, Oct. 2015, p. e008846, https://bmjopen.bmj.com, 10.1136/bmjopen-2015-008846
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.