Ce analize trebuie sa facem pentru a descoperi o afecțiune a rinichilor și cailor urinare?

In primul rand teste de sange: uree serica, creatinina serica, acid uric seric precum si testari urinare: examenul sumar de urina si urocultura.

Examenul de urina reprezinta o investigatie esentiala si indispensabila la pacientii cu afectiuni renale, el fiind considerat ca o "biopsie a rinichiului" datorita informatiilor valoroase pe care le ofera.

Examenul de urina cuprinde examenul sumar de urina si examenul in microscopie optica al sedimentului urinar. Examenul sumar de urina reprezinta o investigatie biochimica simpla, rapida si ieftina. Este un test screening obligatoriu la toti pacientii, in special la cei cu mare risc renal: hipertensivi, diabetici, aterosclerotici.

Ideal, examenul sumar urina se realizeza din prima urina de dimineata, care este si urina cea mai concentrata, intr-un recipient foarte  curat (nesteril), spre deosebire de urocultura care se recolteaza obligatoriu intr-un recipient steril.

Care sunt elementele clinice investigate si informatiile oferite de catre examenul sumar de urina: pH-ul urinar, densitatea urinara, prezenta  sau absenta proteinelor, a sangelui (hematiilor), a glucozei, a leucocitelor sau nitritilor. In mod normal o urina normala nu trebuie sa contina sange, proteine, glucoza, cetone. Prezenta lor indica intotdeuna o stare patologica.  De asemenea prezenta nitritilor in urina reprezinta un test screening pentru bacteriurie, aceasta reactie bazandu-se pe capacitate bacteriilor gram negative (E.Coli de exemplu) de a transforma nitratii urinari in nitriti. Prezenta lor este un semn indirect care te atentioneaza ca pacientul respectiv are infectie urinara.

Prezenta glucozei in urina indica de cele mai multe ori prezenta unui diabet zaharat dezechilibrat. Pragul sangvin de eliminare renala a glucozei in urina este de 180mg/dl. In absenta hiperglicemiei, glicozuria este prezenta in tubulopatii (sindrom Fanconi) si in afectiuni renale cronice cu lezare tubulointerstitiala importanta.

Prezenta sangelui in urina trebuie sa fie intotdeauna un semnal de alarma. Hematiile din urina pot proveni de la orice nivel al tractului urinar, incepand de la nivelul glomerulului si terminand cu meatul urinar.  Prezenta lor indica numeroase afectiuni de la o cistita hemoragica infectioasa secundara bacteriei Eschericia Coli, litiaza renala, pana la afectiuni severe tip cancer urotelial, nefropatii glomerulare, boala polichistica renala, infarct renal, traumatisme renale.          

Prezenta hematiilor dismorfe este semn de afectare glomerulara si reprezinta o urgenta medicala!.

Proteinuria semnalizeaza de regula o boala renala cronica. Pacientii diabetici si hipertensivi ar trebui sa efectueze cel putin o data pe an un test numit microalbuminurie, raport albuminurie/creatinurie, proteinurie/24 de ore.

De asemenea toti pacientii diabetici si hipertensivi trebuie sa-si investigheze o data la 3-6 luni creatinina, ureea si acidul uric serice.

Valori crescute ale creatininei apar in boala cronica de rinichi (insuficienta renala cronica) si in insuficienta renala acuta, insa atentie, NUMAI dupa o reducere cu cel putin 50% a functiei excretorii renale. Creatinina serica este influentata de sex, varsta, dimensiunile pacientului, masa lui musculara. Creatinina serica creste peste valorile "normalului" doar la o reducere cu cel putin 50% a ratei de filtrare glomerulara. La persoanele cu inaltime si greutate mica, varstnici, cu masa musculara redusa, chiar la o reducere cu 70% a functiei excretorii renale, creatinina serica poate fi inca "normala". Ca urmare, pacientii cu disfunctie renala importanta (diabetici, hipertensivi) pot ramane nediagnosticati , daca medicul se bazeaza doar pe valoarea creatininei serice-cu consecinte terapeutice si prognostice dezastruoase pentru pacienti.                  

De aceea, pe baza valorii creatininei serice se efectueaza o estimare mai precisa a ratei de filtrare glomerulara prin clearance-ul creatininei. Formule de calcul pentru clearance-ul creatininei se gasesc pe internet, sunt formule standardizate si ar trebui utilizate de toti medicii de familie tuturor pacientilor diabetici si hipertensivi pentru o detectare precoce a bolii cronice de rinichi.

Valori crescute ale ureei plasmatice se intalnesc in insuficienta renala acuta, in boala cronica de rinichi, in stari de hipercatabolism (sepsis, tratament cu corticosteroizi). Acidul uric este crescut in boala cronica de rinichi, guta, la pacientii hipertensivi cu risc cardiovascular crescut, la marii mancatori de carne.

Recomandari utile pentru recoltarea probelor de sange

  • Recoltarea sangelui se face dimineaţa, inainte de consumul unor alimente sau lichide (mai ales dulci), pentru a nu denatura rezultatul analizei (glicemia, colesterolul sau trigliceridele), utilizand  eprubete specifice fiecarui tip de proba
  • Trebuie sa aveti stomacul gol cu 10-12 ore inainte de recoltarea probelor de sange. In aceasta perioada, nu mancați și nu beți nimic altceva in afara de apa.
  • Daca sunteți gravida sau suspecta de a fi gravida, consultati medicul.
  • Nu folosiți medicamente ce conțin fier sau Vitamina C.
  • Inainte cu doua zile, nu consumați alimente precum carne roșie, lemn dulce, sfecla roșie, spanac, sfecla, ridichi și brocoli.
  • Va rugam sa aduceți cu dumneavoastra rezultatele testelor anterioare pentru comparatie.
  • Pacientele de sex feminin nu trebuie sa fie la menstruatie

Recomandari utile pentru recoltarea probelor de urina

Recoltarea corecta a urinei şi transportul rapid catre laboratorul unde va fi testata sunt etape cruciale pentru obţinerea de informaţii de calitate la analizele din urina.

Pentru recoltarea probelor de urina sunt necesare recipiente speciale de unica folosinta, sterile (urocultor sau eprubeta), cu capac etans, pe care le gasiti in receptia clinicii noastre sau le puteti  achizitiona de la farmacie. Pentru recoltarea la sugari se folosesc  pungi pediatrice de urina speciale cu banda adeziva.

Din urina emisa spontan se lucreaza urmatoarele analize: sumar de urina si urocultura.

Este necesar ca prima urina sa fie dupa o staza vezicala de minim 4 ore

Analiza SUMAR DE URINA se recolteaza din prima urina de dimineata, din primul jet.

Va rugam sa inchideti foarte bine recipientul  pentru a preveni varsarea, evaporarea sau contaminarea probei de urina! Puneti recipientul intr-o punguta de plastic pentru transport  si atasati un bilet cu mentiunea " sumar urina".

In acelasi mod recoltam urina pentru analizele  MICROALBUMINURIE.        

UROCULTURA se recolteaza din prima urina de dimineata, din mijlocul jetului urinar, inainte de administrarea  antibioticelor .

Transportul recipientului la laborator trebuie sa se faca in mai puţin de 1 ora de la recoltare. Este important ca recoltarea sa se faca inainte de inceperea tratamentului cu antibiotice deoarece antibioticele de obicei distrug flora microbiana, iar rezultatul uroculturii va fi negativ chiar daca infecţia urinara exista. Din cauza eliminarii intermitente a germenilor, se recomanda 3 recoltari (uroculturi) succesive. In cazul urmaririi eficienţei tratamentului cu antibiotice, recoltarea se repeta dupa 48-96 ore. Urocultura de control se va efectua dupa 3-5 zile de la intreruperea tratamentului.

Uneori, la indicatia medicului, se poate recolta si in timpul terapiei, mentionand denumirea medicamentului admninistrat si cate zile de antibiotice au fost admninistrate. Intr-o infectie urinara se recolteaza in a 5-a zi postantibioterapie si urina ar trebui sa fie sterila.

Inainte de recoltarea urinei la adult si copil pentru urocultura, este necesara intotdeauna o toaleta riguroasa a zonei genito-urinare, cu apa şi sapun. Apoi este nevoie sa uscam zona spalata anterior cu ajutorul unei comprese sterile. Urinati  o cantitate mica in toaleta (urina contaminata de bacteriile care exista in mod obişnuit in segmentul inferior al uretrei este indepartata) şi, fara sa opriti urinarea,  colectati  in recipientul primit de la laborator restul de urina (recoltare din jetul urinar mijlociu).

Pentru a preveni contaminarea probei  evitati sa atingeti recipientul de zona genitala; de asemenea nu atingeti dopul urocultorului de nici un obiect din jur.

Inainte de recoltare la sugar curatati intai zona genito-urinara a copilului cu apa şi sapun. Nu se tamponeaza zona curaţata pentru a grabi uscarea; nu se aplica creme, uleiuri sau pudre pediatrice. Apoi se dezlipeşte banda protectoare din jumatatea inferioara a pungii pediatrice şi se fixeaza porţiunea adeziva anterior (in faţa) anusului.In continuare se dezlipeşte partea superioara a benzii şi se continua aplicarea porţiunii adezive, avand grija ca orificiul urinar sa fie in interiorul pungii; Se ataşeaza ferm de zona genito-urinara punga pediatrica de recoltare a urinei pentru a preveni scurgerea de urina sau contaminarea probei.

Imediat dupa ce copilul urineaza in punga de recoltare (sau cat mai aproape de momentul respectiv) aceasta se dezlipeşte şi se transporta la laborator in condiţii corespunzatoare.

Modul de recoltare al uroculturii la adulti

La barbaţi

  • Pacientul se spala pe maini cu apa şi sapun;
  • Expune meatul urinar (prin decalotare);
  • Spalarea glandului cu apa şi sapun şi ştergerea cu compresa sterila de la uretra catre exterior
  • Primul jet urinar se arunca in toaleta. Se recolteaza jetul urmator in container; restul urinei se evacueaza in toaleta;
  • Se inchide recipientul de colectare avand grija sa nu se atinga interiorul capacului sau al recipientului;
  • Se aduce urina la laborator cat mai repede.

La femei

  • Pacienta se spala pe maini cu apa şi sapun;
  • Se aşeaza peste toaleta sau peste cada;
  • Se pune un tampon in orificiul vaginal pentru a nu contamina urina cu secreţie vaginala;
  • Se spala zona genitala cu apa şi sapun şi se şterge cu o compresa sterila meatul uretral şi zona inconjuratoare;
  • Se indeparteaza cu degetele labiile externe astfel incat jetul urinar sa nu ia contact cu parul pubian;
  • Primul jet urinar se arunca in toaleta. Se recolteaza jetul urmator in container; restul urinei se evacueaza in toaleta;
  • Se inchide recipientul de colectare avand grija sa nu se atinga interiorul capacului sau al recipientului;
  • Se aduce urina la laborator cat mai repede.

Va rugam  inchideti foarte bine recipientul  pentru a preveni varsarea, evaporarea şi contaminarea probei de urina! Puneti recipientul intr-o punguta de plastic pentru transport  si atasati un bilet cu mentiunea « urocultura ».

Cum se recolteaza urina pe 24h?

Incepeti cu prima urina  de dimineata. Nu retineti  aceasta urina! Notati ora inceperii si  apoi colectati  intr-un vas curat de 2- 3 litri toate emisiunile de urina pana la aceeasi  ora a  diminetii in ziua urmatoare, inclusiv. Omogenizati (prin agitare) urina recoltata; masurati /aproximati  intreaga cantitate; retineti  aproximativ 30-100 ml, in recipient de unica folosinta pentru urina. Proba se pastreaza  la 2- 8°C in timpul colectarii si ulterior, pana se lucreaza efectiv. Specificati pe recipient cantitatea de urina aproximata de dumneavoastra in 24 ore.

Dr. Gianina Gabriela ŞOTILA
Medic Primar Nefrolog
Competenta ȋn Ecografie Generala
Doctor ȋn Stiinte Medicale

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării