RMN articulații (articular): Când este necesar și cum te pregătești
Ce este RMN-ul / IRM-ul de articulații?
Bolile inflamatorii articulare cuprind un spectru de afecțiuni care variază de la forme acute de artrită septică sau sterilă până la afecțiuni cronice, adesea poliarticulare. Aceste afecțiuni pot implica inflamarea țesutului sinovial al articulațiilor și a altor țesuturi, cum ar fi mușchii, tendoanele, ligamentele, cartilajele și structurile meniscale. Durerile de articulații sunt frecvente, iar cauzele acestora pot fi diverse.
Necesitatea unui RMN articular apare atunci când examenul fizic sau alte analize nu dezvăluie problemele ale sistemului articular.
RMN-ul de articulații sau IRM-ul de articulații este un examen imagistic care permite evaluarea precisă și fiabilă a cartilajului articular care este sensibil la modificări, oferind oportunitatea de a examina, de a descoperi și înțelege anomaliile preclinice și foarte subtile precoce ale cartilajului articular, înainte de debutul bolii radiografice. RMN-ul permite evaluarea cantitativă (grosimea cartilajului) și calitativă a morfologiei cartilajului articular, cu evaluarea compoziției matricei cartilajului, ceea ce permite un diagnostic corect și, prin urmare, prescrierea tratamentului ideal.
Când este indicat acest tip de investigație?
Se recomandă efectuarea unui RMN articular atunci când pacientul prezintă următoarele simptome:
- durere profundă sau difuză;
- durere sau amplitudine limitată de mișcare la mobilizarea activă și pasivă;
- tumefacție/umflare (cauzată de proliferarea sinovială, revărsare lichidiană, inflamatie a părților moi sau modificări structurale osoase);
- crepitare;
- instabilitate;
- „blocare”;
- deformare.
Ce afecțiuni pot fi identificate în urma unui RMN de articulații?
Printre cele mai comune afecțiuni ale sistemului articular care pot să fie detectate în urma unui RMN de articulații se numără:
- Traumatismul acut sau dureri post-traumatice vechi;
- Osteoartrita - una dintre cele mai frecvente tulburări articulare care apare atunci când cartilajul dintre două articulații este uzat, cauzând umflare și rigiditate la nivel local;
- Artrita reumatoidă - boală autoimună și inflamatorie care face ca sistemul imunitar să atace celulele sănătoase;
- Poliartrita - dureri și rigiditate la mai multe articulații în același timp, de exemplu la ambii genunchi sau la ambele încheieturi;
- Guta - o formă comună de artrită inflamatorie care generează durere intensă, cauzată de prea mult acid uric în organism. Articulația cel mai des afectată este de obicei cea care conectează degetul mare, dar și articulațiile degetelor mici, gleznele și genunchii.
De asemenea, RMN-ul de articulații poate să detecteze și o tumoră osoasă primară sau secundară. În plus, RMN-ul articular poate ajuta la determinarea exactă a extinderii unei tumori, deoarece poate arăta măduva osoasă și țesuturile moi din jurul tumorii, inclusiv vasele de sânge și nervii din apropiere.
Beneficii și riscuri
Beneficii RMN de articulații:
- evaluarea precisă și fiabilă a elementelor musculo-tendinoase, ligamentare și meniscale;
- examinarea și înțelegerea anomaliilor preclinice și foarte subtile precoce ale cartilajului articular, cu mult înainte de modificările apărute radiografic;
- nu iradiază.
Riscuri RMN de articulații:
- reacții alergice la substanța de contrast.
Întrebări frecvente
Programează-te la un medic MedLife
Poate ai o problemă de sănătate. Sau vrei să faci unele investigații mai amănunțite. Ori vrei să te asiguri că totul e bine.
Indiferent pentru ce ai nevoie de un medic bun, îți poți face o programare, în aplicația mobilă sau apelând numărul de Call-Center (021.9646).