Alimente interzise în timpul chimioterapiei: listă, recomandări

Despre chimioterapie
Persoanele bolnave de cancer trebuie să urmeze o dietă ușor diferită, pentru a se asigura că au puterea de a face față efectelor secundare ale tratamentelor. De obicei, acești pacienți au nevoie de proteine și calorii suplimentare. O dietă sănătoasă ar trebui să fie alcătuită din alimente integrale, dense în nutrienți, legume, fructe, surse de proteine și grăsimi sănătoase.
Chimioterapia afectează celulele din tot corpul. Aceasta utilizează medicamente pentru a opri creșterea celulelor canceroase, fie prin distrugerea celulelor, fie prin oprirea diviziunii acestora. Celulele sănătoase care, în mod normal, cresc și se divid rapid, pot fi, de asemenea, distruse. Printre acestea se numără celulele din gură și din tractul digestiv.
Efectele secundare ale chimioterapiei pot cauza probleme cu alimentația și digestia. Atunci când se administrează mai multe medicamente în cadrul chimioterapiei, fiecare medicament poate provoca efecte secundare diferite, sau, atunci când medicamentele provoacă același efect secundar, efectul secundar poate fi mai sever.
Alimentația înainte de începerea chimioterapiei
Înainte de începerea chimioterapiei, o persoană trebuie să aibă o dietă sănătoasă, care să includă diverse fructe și legume, grăsimi sănătoase, proteine slabe, cereale integrale și leguminoase. Oamenii ar trebui să încerce să limiteze carbohidrații rafinați, zaharurile adăugate și alimentele ultraprocesate în orice dietă sănătoasă. Consumul unei diete sănătoase înainte de chimioterapie poate ajuta o persoană să își reducă riscul de infecție, să facă față mai bine efectelor secundare și să aibă o șansă mai mare de a primi tratamentul fără pauze neplanificate. În această perioadă, o persoană se poate pregăti din timp, pentru a-i fi mai ușor în timp ce trece prin chimioterapie. Poate fi util să aprovizioneze congelatorul, frigiderul și dulapurile cu alimente sănătoase. Alimentele care necesită puțin sau deloc timp de gătit și de pregătire, cum ar fi mesele congelate, sunt recomandate. De asemenea, poate fi util ca alimentele să fie gătite din timp și mesele să fie congelate. O persoană ar trebui să includă produse pe care știe că le poate mânca chiar și atunci când nu se simte bine. Alimentele ușoare par să funcționeze cel mai bine înainte de chimioterapie.
Câteva exemple sunt:
- Iaurt simplu sau cu fructe.
- Fructe proaspete și brânză de vaci.
- Ou poșat și pâine prăjită.
- Covrig prăjit cu o cantitate mică de unt de arahide.
- Cereale și lapte (laptele de soia, dacă există intoleranță la lactoză).
- Supă de pui cu biscuiți sărați.

Alimentația în timpul chimioterapiei
Odată începută chimioterapia, organismul unei persoane va avea nevoie de alimente sănătoase pentru a funcționa la maximum. Este esențial să existe suficiente calorii și proteine în alimentația bolnavilor de cancer în această perioadă. Alimentele pe care o persoană nu le savurează în mod obișnuit pot avea un gust mai bun în timpul tratamentului, așa că oamenii sunt încurajați să încerce alimente noi. Sunt recomandate fructe și legume viu colorate și alimente bogate în proteine. Sunt de evitat alimentele zaharoase și cele foarte procesate.
Gustările bogate în proteine, cum ar fi iaurtul grecesc, nucile și semințele, salata de pui și biscuiții sau ouăle fierte tari pot ajuta la menținerea forței și energiei. Efectele secundare pe care o persoană le resimte în timpul chimioterapiei îi pot afecta alimentația. De exemplu, o persoană cu o gură dureroasă poate găsi inconfortabil să mănânce fructe acide, iar o persoană care are diaree poate dori să evite alimentele bogate în fibre.
Alimentația după chimioterapie
După chimioterapie, este important ca persoana să:
- Verifice cu echipa de medici pentru a afla despre restricțiile alimentare;
- Solicite ajutorul unui nutriționist pentru a crea un plan alimentar echilibrat și nutritiv;
- Mănânce zilnic o varietate de legume și fructe colorate, cum ar fi legume de culoare verde închis și galbenă;
- Consume alimente bogate în fibre, cum ar fi fructe, legume, fasole și cereale integrale (dacă nu au ca efect secundar diareea);
- Limiteze aportul de carbohidrați foarte rafinați și zahăr adăugat;
- Consume alimente bogate în proteine la fiecare masă sau gustare;
- Evite sau să limiteze alcoolul.
Listă alimente interzise în timpul chimioterapiei
Alimentele interzise în chimioterapie sunt alimentele foarte rafinate și procesate. De asemenea, ar trebui evitate alimentele prăjite, care conțin multe uleiuri hidrogenate şi care pot crește inflamația. Deoarece persoanele cu cancer au adesea un sistem imunitar compromis, nu ar trebui să consume alimente cu risc de boli de origine alimentară, inclusiv:
- Peștele ușor gătit sau crud, cum ar fi sushi;
- Ouăle fierte moi sau alimentele care conțin ouă crude, cum ar fi maioneza de casă;
- Brânzeturi și produse lactate nepasteurizate;
- Fructe sau legume nespălate;
- Alimente de restaurant în regim de autoservire;
- Alimente care prezintă semne de mucegai, inclusiv brânza albastră;
- Resturi care au stat în frigider mai mult de 3 zile;
- Alimente grase, picante sau zaharoase.
Recomandări generale despre alimentația în chimioterapie
Persoanele care urmează un tratament împotriva cancerului, cum ar fi chimioterapia, pot avea nevoie să își mărească aportul de proteine și calorii prin consumarea de calorii suplimentare și alimente bogate în proteine, cum ar fi ouăle, peștele și fasolea. De asemenea, este posibil să fie nevoie să schimbe textura și consistența meselor lor, pentru a face alimentele mai ușor de mestecat și de înghițit. Unele modificări ale dietei pot ajuta la gestionarea efectelor secundare în chimioterapie:
- Pierderea poftei de mâncare. Mese mici sau gustări nutritive pe parcursul zilei, mai degrabă decât trei mese mari;
- Constipație. Este recomandată multă apă, poate un supliment de fibre, dar și legume și fasole în alimentație;
- Diareea. Alimente sau băuturi cu sodiu (băuturi sportive sau bulion) și potasiu (banane și toate sucurile de fructe naturale);
- Pierderea gustului. Se recomandă alimente mai condimentate sau se pot adăuga arome puternice, cum ar fi sucul de lămâie sau de lime;
- Greață. Alimentele anti-greață includ citricele, ghimbirul și uleiul de mentă.
Unii oameni se îngrașă în exces pentru că mănâncă din motive emoționale. Se recomandă gustări dense în nutrienți, cum ar fi fructe, iaurt sau legume cu sos de humus. Mâncatul emoțional poate fi asociat și cu anxietatea sau stresul. Majoritatea centrelor de oncologie oferă consiliere gratuită sau cu costuri reduse, grupuri de sprijin și o varietate de alte instrumente și resurse pentru a face față situației.
Bibliografie
- https://stanfordhealthcare.org/medical-clinics/cancer-nutrition-services/during-cancer-treatment/nutrition-during-chemo.html
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/chemotherapy-diet
- https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/side-effects/appetite-loss/nutrition-pdq
- https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/cancer/cancer-diet-foods-to-add-and-avoid-during-cancer-treatment
- https://www.eatright.org/health/health-conditions/cancer/chemotherapy-and-diet
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Hidratare: care este necesarul zilnic de apa
Apa este deosebit de importantă pentru sănătate și aduce beneficii majore la nivelul tuturor proceselor organismului. Apa, ca și aerul, este esențială pentru a întreține viața, iar consumarea ei în cantitățile recomandate este utilă atât pentru menținerea unei greutăți optime, cât...

Lapte de soia: beneficii, proprietăți, utilizări
Laptele de soia este unul dintre cele mai populare produse din soia; se regăsește în meniul multor persoane, fiind preferat în special de cei care suferă de intoleranță la lactoză și de cei care au optat pentru un meniu vegetarian. Citește în continuare pentru a descoperi care sunt propri...

Carne de pui: beneficii, valori nutriționale, contraindicații
Carnea de pui este unul dintre cele mai frecvente sortimente de carne consumate pe întregul glob, având în vedere gustul plăcut și rapiditatea cu care este preparată. Descoperă, în rândurile următoare, care sunt valorile nutriționale ale cărnii de pui, ce beneficii aduce consumul ei pent...