Analize prenupțiale (analize căsătorie): listă completă

Investigații laborator
31 Mai 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
analize prenuptiale analize casatorie lista completa

Informații generale despre analizele prenupțiale

Cuplurile care urmează să se căsătorească civil trebuie să facă analize prenupțiale, pentru a depista o serie de tulburări genetice și infecții care ar putea afecta sănătatea urmașilor lor, dar și să identifice incompatibilitățile legate de grupa sanguină și de factorul Rh, care ar putea cauza probleme de sănătate pentru mamă și copil în timpul sarcinii. Analizele prenupțiale mai sunt folosite și pentru a depista bolile infecțioase care ar putea fi transmise pe cale sexuală sau prin transfuzii de sânge. Printre acestea se numără HIV, tuberculoza și sifilisul. Identificarea acestor infecții înainte de căsătorie ar putea ajuta cuplurile să ia măsuri pentru a se proteja pe ei înșiși și pe partenerii lor de transmiterea ulterioară.

Ce este certificatul prenupțial

Conform legislației din România, căsătoria se încheie doar dacă viitorii soți declară că şi-au comunicat reciproc starea sănătății lor. Fiecare dintre viitorii soți trebuie să cunoască starea sănătății celuilalt pentru a decide dacă vrea să meargă sau nu mai departe cu căsătoria. Inducerea în eroare prin ascunderea unei afecțiuni constituie viciu de consimțământ și atrage, la cererea celui indus în eroare, anularea căsătoriei.

Analize necesare pentru certificatul prenupțial

Analizele necesare pentru certificatul prenupțial sunt:

  • Serologie sifilis (RPR);
  • Antigen - anticorpi HIV 1+2 ( Ag-Ac HIV1+2 );
  • TBC (tuberculoză).

Analize medicale pentru depistarea Sifilisului

Sifilisul este o infecție bacteriană care se răspândește, de obicei, prin contact sexual. Boala debutează sub forma unei răni nedureroase, de regulă la nivelul organelor genitale, al rectului sau gurii. Sifilisul se răspândește de la o persoană la alta prin contactul pielii sau al mucoaselor cu aceste răni. Ce analize se fac?

  • Teste de sânge. Un test rapid la o clinică de sănătate publică poate diagnostica sifilisul.
  • Teste de lichid cefalorahidian. Dacă medicul crede că o persoană ar putea avea neurosifilis, acesta va testa lichidul prelevat din jurul măduvei spinării. Neurosifilis este o formă de sifilis care poate răspândi la creier sau la măduva spinării.
  • Microscopie cu câmp întunecat. Bacteriile sifilisului sunt vizibile la microscop în lichidul prelevat dintr-o rană cutanată sau dintr-un ganglion limfatic.

Analize medicale pentru depistarea SIDA

HIV se transmite atunci când fluidele corporale ale unei persoane infectate pătrund în corpul altei persoane. Acest lucru se întâmplă, de obicei, prin sex sau consum de droguri. De asemenea, poate fi transmis de la o mamă infectată la copilul ei în timpul nașterii. HIV dăunează sistemului imunitar și inhibă capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor. HIV se transformă în SIDA atunci când numărul de celule T CD4 al unei persoane este mai mic de 200, dar mulți oameni pot trăi o viață lungă cu HIV.

Majoritatea testelor de diagnosticare a HIV utilizate pe scară largă detectează anticorpii produși de persoană ca parte a răspunsului imunitar pentru a lupta împotriva HIV. În majoritatea cazurilor, persoanele dezvoltă anticorpi împotriva HIV în termen de 28 de zile de la infectare. În acest timp, oamenii experimentează așa-numita perioadă de fereastră, când anticorpii HIV nu au fost produși în cantități suficient de mari pentru a fi detectați de testele standard și când este posibil să nu fi avut niciun semn de infectare cu HIV, dar și când pot transmite HIV altora. După o infecție fără tratament și fără supresie virală, o persoană poate transmite HIV unui partener sexual sau de consum de droguri ori, în cazul femeilor însărcinate, copilului lor în timpul sarcinii sau în perioada de alăptare. În urma unui diagnostic pozitiv, persoanele ar trebui să fie testate din nou înainte de a fi înrolate în tratament și îngrijire, pentru a exclude orice posibilă eroare de testare sau de raportare înainte de a începe tratamentul pe tot parcursul vieții.

Analize medicale pentru depistarea Tuberculozei

Tuberculoza (TBC) este o infecție contagioasă care atacă, de obicei, plămânii. De asemenea, se poate răspândi și în alte părți ale corpului, cum ar fi creierul și coloana vertebrală. Este cauzată de un tip de bacterie numit Mycobacterium tuberculosis. Există două teste comune pentru a depista tuberculoza:

  • Testul cutanat. Acesta este cunoscut și sub numele de testul cutanat cu tuberculină Mantoux sau IDR la tuberculină. Un asistent medical injectează o cantitate mică de lichid în pielea de la nivelul antebrațului. După două sau trei zile se va verifica dacă există umflături la nivelul injectării. Dacă rezultatele sunt pozitive, probabil că persoana are bacteria TBC. Dar ar putea fi și un rezultat fals pozitiv în cazul în care persoana a primit un vaccin împotriva tuberculozei, numit bacilul Calmette-Guerin, testul ar putea ieși fals pozitiv.
  • Test de sânge. Aceste teste, numite și teste de eliberare a interferonului-gamma (IGRA), măsoară răspunsul atunci când proteinele TB sunt amestecate cu o cantitate mică din sânge. Aceste teste nu spun dacă infecția este latentă sau activă. Dacă reiese un test cutanat sau de sânge pozitiv, medicul va afla ce tip de tuberculoză prin două moduri:
    • O radiografie toracică sau o tomografie computerizată, pentru a căuta modificări la nivelul plămânilor.
    • Teste cu bacilul acido-rezistent pentru bacteriile TB în spută, mucusul care iese când persoana tușește.
  • Quantiferon TB gold plus test, este un test de sânge care măsoară în mod indirect infecția cu tuberculoză, atât forma latentă cât și forma activă, iar spre deosebire de IDR la tuberculină, rezultatele testului nu sunt influențate de vaccinarea BCG.
analize prenuptiale analize casatorie lista completa

Valabilitatea analizelor prenupțiale

Certificatele medicale prenupţiale sunt valabile 14 zile (de la data emiterii la data căsătoriei) şi trebuie să cuprindă menţiunea expresă că persoana la care se referă se poate căsători. Certificatele medicale prenupţiale se obţin de la medicul de familie sau la oricare centru medical şi centralizează analize medicale efectuate, deci, presupune îndeplinirea unor demersuri anterioare emiterii. Nu se admit certificate cu modificări sau ştersături. Eliberarea de medic trebuie făcută între a 14 - a şi a 10 - a zi înainte de data încheierii căsătoriei. Analizele prenupțiale trebuie să poarte număr de înregistrare, sigiliul unităţii sanitare, semnătura şi parafa medicului.

Casă de piatră!

Bibliografie

  1. www.codulcivil.ro
  2. https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/109884
  3. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/syphilis/symptoms-causes/syc-20351756
  4. https://www.webmd.com/sexual-conditions/syphilis
  5. https://www.webmd.com/hiv-aids/hiv-aids-transmission-directory
  6. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/hiv-aids
  7. https://www.webmd.com/lung/understanding-tuberculosis-basics

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării