Analize prostată: care sunt recomandate

Investigații laborator
31 Mai 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
analize prostata care sunt recomandate

Informații generale despre prostată

Prostata este o glandă mică la bărbați care ajută la producerea lichidului spermatic. Aceasta face parte din sistemul reproducător masculin. Prostata are dimensiunea și forma unei nuci. Este așezată jos în pelvis, sub vezica urinară și chiar în fața rectului. Prostata înconjoară o parte din uretră, un tub care transportă urina din vezica urinară și prin penis. Prostata tinde să se mărească odată cu înaintarea în vârstă. Dacă prostata devine prea mare, aceasta poate cauza o serie de probleme de sănătate.

Ce rol are prostata în organism

Funcția principală a prostatei este aceea de a contribui cu lichid prostatic la spermă. Prostata contribuie cu 20-30% lichid la volumul total de spermă. Restul provine din veziculele seminale (50-65%) și testicule (5%). Lichidul prostatic conține componente care fac din spermă o substanță ideală pentru ca spermatozoizii să trăiască în ea, inclusiv enzime, zinc și acid citric. O enzimă importantă este antigenul specific prostatic (PSA), care ajută la subțierea și fluidizarea materialului seminal. Fluidul din spermă ajută spermatozoizii să se deplaseze în uretră și să supraviețuiască călătoriei către ovul, ceea ce este esențial pentru reproducere. Lichidul prostatic este ușor acid, dar alte componente ale spermei îl fac să fie în general alcalin. Acest lucru are rolul de a contracara aciditatea vaginului și de a proteja spermatozoizii de deteriorare.

În timpul ejaculării, prostata se contractă și secretă lichidul prostatic în uretră. Aici, acesta se amestecă cu spermatozoizii și lichidul din veziculele seminale, pentru a crea sperma, pe care organismul o expulzează apoi. Atunci când prostata se contractă în timpul ejaculării, închide deschiderea dintre vezică și uretră, împingând sperma în viteză. Acesta este motivul pentru care, în situații anatomice tipice, este imposibil să urinezi și să ejaculezi simultan.

Prostata are nevoie de androgeni, care sunt hormoni sexuali masculini, cum ar fi testosteronul, pentru a funcționa corect. Prostata conține o enzimă numită 5-alfa-reductază, care transformă testosteronul într-o formă biologic activă numită dihidrotestosteron (DHT). Acest hormon este important pentru dezvoltarea și funcționarea normală a prostatei. La bărbatul în curs de dezvoltare, este crucial pentru dezvoltarea caracteristicilor sexuale secundare, cum ar fi părul facial.

Când sunt necesare analizele pentru prostată

Deoarece glanda prostatică tinde să se mărească odată cu vârsta, aceasta poate strânge uretra și poate cauza probleme în eliminarea urinei. Uneori, bărbații în vârstă de peste 30 și 40 de ani pot începe să aibă aceste simptome urinare și să aibă nevoie de asistență medicală. Pentru alții, simptomele nu sunt observate decât mult mai târziu în viață. O infecție sau o tumoră poate, de asemenea, să facă prostata mai mare. Când ar trebui să fie cerut un pachet de analize pentru prostată? Atunci când o persoană experimentează unul sau mai multe din următoarele simptome:

  • Urinează mai mult în timpul zilei.
  • Simte o nevoie urgentă de a elimina urina.
  • Are un flux de urină mai mic.
  • Simte arsuri sau dureri când urinează sau după ejaculare.
  • Se trezește de mai multe ori în timpul nopții pentru a elimina urina.
  • Durere la nivelul penisului, scrotului sau în zona dintre scrot și anus.
  • Sânge în urină, urină cu un miros sau o culoare neobișnuită.
  • Disconfort sever la nivelul abdomenului.
  • Incapacitatea de a goli complet vezica urinară.

Care sunt afecțiunile asociate cu prostata

Printre afecțiunile comune care afectează prostata se numără:

  • Cancerul de prostată. Cancerul de prostată este al doilea cel mai frecvent tip de cancer care afectează bărbații și persoanele desemnate de sex masculin la naștere (AMAB).
  • Inflamație (prostatită). Patru afecțiuni diferite de prostatită cauzează inflamații în glanda prostatică: prostatita bacteriană acută, prostatita bacteriană cronică, sindromul durerii pelviene cronice (CPPS) și prostatita inflamatorie asimptomatică. Este cea mai frecventă problemă a tractului urinar la bărbații și persoanele AMAB mai tinere de 50 de ani și a treia cea mai frecventă la bărbații și persoanele AMAB de peste 50 de ani.
  • Hiperplazia prostatică benignă. HBP face ca prostata să crească, ceea ce poate provoca blocaje în uretră. Aproape toți bărbații și persoanele AMAB vor dezvolta o oarecare mărire a prostatei pe măsură ce îmbătrânesc.

Analize pentru prostată

Analizele obișnuite pentru a verifica sănătatea prostatei includ:

  • Examenul rectal digital. Medicul specialist introduce un deget înmănușat și lubrifiat în rect pentru a palpa volumul și consistența glandei prostatice. Umflăturile sau zonele dure pot indica o patologie neoplazică.
  • Test de sânge pentru antigenul specific prostatic. Prostata produce o proteină numită antigen specific proteic (PSA). Nivelurile ridicate de PSA pot indica un cancer. Nivelul PSA poate crește, de asemenea, dacă o persoană are HBP sau prostatită. Se recomandă testarea de screening PSA anual după vârsta de 40 de ani.
  • Biopsie. Medicul specialist folosește un ac pentru a obține o mostră din țesutul prostatic. Un furnizor de asistență medicală anatomo-patologică va examina proba la microscop, într-un laborator.
  • Ecografie de prostată. Medicii se pot referi la aceasta ca fiind o ecografie transrectală. În timpul procedurii, profesionistul medical introduce o sondă în rect, poziționând-o aproape de prostată. De obicei, medicii efectuează biopsii ghidându-se cu ajutorul unei ecografii.
  • RMN de prostată: Aceasta poate arăta anatomia prostatei în mare detaliu, inclusiv identificarea zonelor suspecte de cancer. Noua tehnologie permite direcționarea acestor zone printr-o biopsie prin fuziune RMN-ultrasunete.

Menținerea sănătății prostatei se poate face prin:

  • Efectuarea de controale regulate. Cei mai mulți oameni ar trebui să înceapă analizele la 40 de ani. Dacă există antecedente familiale de cancer de prostată, este recomandat să fie efectuate controale constant, de la vârste mai mici.
  • Făcând exerciții fizice în mod regulat. Persoanele care sunt mai active din punct de vedere fizic sunt mai puțin susceptibile de a avea HBP.
  • Dietă sănătoasă. Consumul cantității recomandate de fructe, legume și proteine sănătoase poate ajuta la promovarea sănătății prostatei.
  • Renunțarea la produsele din tutun. Produsele din tutun pot crește riscul de a dezvolta cancer de prostată.

Bibliografie

  1. https://www.nia.nih.gov/health/prostate-problems
  2. https://www.cancer.gov/types/prostate/understanding-prostate-changes
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/319859
  4. https://my.clevelandclinic.org/health/body/23965-prostate

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării