Camera implantabilă pentru chimioterapie: ce trebuie să știi
Unele tipuri de tratament, cum ar fi chimioterapia pentru afecțiunile oncologice, necesită administrarea de doze frecvente și repetate de medicamente pe cale intravenoasă (I.V), pentru perioade lungi de timp.
Ce este camera pentru chimioterapie?
O cameră implantabilă („port-a-cath” sau „port” în terminologia medicală internațională) este un mic dispozitiv mecanic medical care permite administrarea comodă pentru pacient și simplu de utilizat de către personalul de îngrijire a medicației intravenoase, pe termen lung și în condiții de siguranță. După cum sugerează și numele, acest dispozitiv este o combinație între o poartă (calea) de acces intravenos și un cateter.
Camera implantabilă (spre deosebire de alte dispozitive de acces intravenos cu durată de utilizare limitată - cum sunt cateterele venoase periferice sau cateterele venoase centrale) are o durată de utilizare lungă, fiind funcțională între 2 și 6 ani. Poate suporta aproximativ 2000 de funcționări, suficiente pentru a acoperi întreaga durată de tratament oncologic (recoltare de sânge pentru analize, administrare citostatice, imunoterapie și adjuvante ale chimioterapiei, sânge și derivate de sânge, antibiotice, medicație analgezică etc).
Când este recomandată utilizarea ei?
Utilizarea unei camere implantabile reprezintă o necesitate absolută pentru unele tratamente oncologice din următoarele motive:
- Multe dintre medicamentele citostatice, administrate chiar și diluat în soluții perfuzabile, au efect iritant asupra peretelui venelor periferice de la nivelul brațelor. Ele pot genera fenomene imediate de inflamație locală (flebită superficială) sau efecte de lungă durată (sclerozarea venelor), care pot compromite administrarea schemelor de chimioterapie. În plus, perfuzarea unor citostatice pe o venă periferică prin cateter obișnuit periferic crește riscul extravazării (a pătrunderii citostaticului în țesuturile învecinate) în cazul perforării venei, situație care poate duce la accidente severe (inflamația țesuturilor, necroza locală).
- Unele scheme de chimioterapie presupun administrarea de citostatice în perfuzie continuă, cu debit controlat, timp de mai multe zile (de obicei 2 - 5 zile) - o procedură care nu poate fi efectuată pe o venă periferică din cauza riscurilor de extravazare dar și a disconfortului legat de imobilizarea prelungită a pacientului.
- Pentru tratamentele oncologice cu durată nedefinită cum sunt cancerele în stadiul IV (boala metastazată), camera implantabilă reprezintă o necesitate, dar și o cale comodă și durabilă de tratament.
Port cateterul (camera implantabilă) este compus din doua părți:
- Camera propriu-zisă care este o piesa confecționată din material plastic (silicon) sau metal (titan), având o membrană elastică (sept) prin care se introduce medicația sau prin care se poate recolta sânge pentru analize, prin intermediul unui ac special în formă de L.
- Cateterul - un tub fin, flexibil, racordat la cameră. Acesta este ghidat într-o venă de calibru mare (vena subclavie) de la baza gâtului și ajunge până în vena cavă superioară (venă situată deasupra părții drepte a inimii).
Cum se montează și se folosește camera implantabilă
Camera implantabilă este montată de către un chirurg anestezist sau radiolog intervenționist. Se montează sub piele, în partea dreaptă sau stângă a toracelui, la câțiva centimetri sub claviculă, sub anestezie locală și sedare de scurtă durată, cu păstrarea conștiinței pacientului.
Montarea ei este o procedură chirurgicală minoră care durează aproximativ o oră și presupune o mică incizie a pielii pentru introducerea cateterului în venă și plasarea camerei sub piele. După montare, personalul medical va verifica poziționarea corectă a cateterului, utilizând un examen radiologic de control.
Camera implantabilă poate fi utilizată imediat după montare (de regulă, acest lucru se întâmplă din ziua imediat următoare). Zona de tegument unde este amplasată camera apare ușor reliefată și poate rămâne discret sensibilă câteva zile.
Avantaje și dezavantaje
Camera implantabilă permite pacientului să își mențină o viață activă, fără restricții deosebite de mișcare, la domiciliu sau profesionale, cu excepția primelor 3 - 5 zile după montare, când se recomandă păstrarea pansamentului de protecție (48 ore) și evitarea ridicării de greutăți mai mari de 4,5 kg. Sunt permise activitățile sportive (jogging, natație), excepție făcând sporturile de contact (fotbal, rugby, judo etc).
Camerele implantabile actuale pot suporta presiuni de perfuzie mai ridicate (cum sunt cele de administrare a substanțelor de contrast radioopace utilizate în investigațiile imagistice) și sunt compatibile cu toate procedurile imagistice (CT, PET-CT, MRI). Camera implantabilă nu declanșează dispozitivele de control (detectoarele de metal) din aeroporturi, porturi, muzee etc.
Odată montată, camera implantabilă va fi întreținută pentru a rămâne permeabilă și funcțională, atât cu ocazia oricărei utilizări, dar și periodic, în intervalele de pauze mai lungi de tratament. Această întreținere presupune așa-numita „spălare” cu o cantitate mică de soluție salină (ser fiziologic), urmată de o soluție diluată de anticoagulant (heparină). Există și soluții gata preparate de „sigilare” a camerei implantabile după folosire.
În timpul utilizării sale, acul de perfuzie trebuie acoperit de un pansament steril vizibil. Nu este necesar pansament atunci când camera nu este utilizată.
Accesul la utilizarea camerei trebuie să fie permis doar personalului medical instruit pentru manevrarea sa, pentru evitarea riscurilor de contaminare microbiană sau de compromitere a funcționalității sale.
Beneficiile montării unei camere implantabile includ:
- reducerea disconfortului, durerii și riscului de lezare a unei vene periferice provocate de tratamentele oncologice de lungă durată;
- reducerea dependenței de supraveghere a perfuziei intravenoase de către personalul medical și mărirea mobilității pacientului în timpul terapiei;
- scăderea disconfortului de puncționare repetată a venei periferice pentru recoltare de sânge și pentru tratament.
Dezavantaje
Camerele implantabile sunt dispozitive în general sigure, lipsite de dezavantaje majore. Un dezavantaj îl poate constitui prețul de achiziție al dispozitivului, însă în prezent, atât dispozitivele. cât și procedura de montare sunt decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Există puține riscuri legate de montarea camerei, în special imediate, a căror incidență este extrem de rară, precum:
- disconfort sau durere la injectarea anestezicului local;
- sângerare accidentală prin puncționarea unei artere;
- puncționarea vârfului plămânului în timpul procedurii.
Pe termen lung, principalele dezavantaje sunt:
- necesitatea procedurilor periodice de menținere a permeabilității (de spălare și anti-coagulare) a dispozitivului;
- riscul unor complicații rare cum sunt: cicatrici vicioase la locul inciziei, infecții de cateter, tromboze locale și blocarea camerei, în cazul întreținerii neadecvate a acesteia.
Pacienții cu cameră implantabilă trebuie instruiți în ceea ce privește semnalarea unor semne posibile de complicații și raportarea lor imediată către echipa medicală, precum:
- durere nou apărută sau intensificare a durerii la nivelul locului de amplasare a camerei;
- înroșire sau tumefacție la locul de amplasare a camerei;
- puroi sau lichid provenind de la locul inciziei;
- febra de 38 ºC sau mai mare;
- frisoane.
Odată finalizat tratamentul, cu avizul medicului oncolog, camera implantabilă poate fi îndepărtată de către chirurg, anestezist sau radiologul intervenționist, cu anestezie locală, sutura plăgii și pansament.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie
Chirurgia oncologică colorectală
Noile cercetări și tehnologii generează speranță și progrese semnificative în lupta împotriva cancerului colorectal. Tehnicile chirurgicale avansate, precum chirurgia minim invazivă sau chirurgia robotică, devin un aliat puternic în ceea ce privește recuperarea pacienților. Însă, mai ...
Cancerul ovarian: cauze, simptome, diagnostic și tratament
Cancerul ovarian este o afecțiune gravă, în care celulele epiteliale și stroma ovariană se divid și se înmulțesc fără control, dobândind un caracter malign. Aceste celule anormale ajung să invadeze și să distrugă țesutul sănătos. Sistemul reproducător feminin conține d...
Cancerul: simptome și semnale de alarmă
Numărul mare de tipuri de cancer identificate până în prezent fac ca simptomatologia acestei boli să fie extrem de variată. Cu toate acestea, sunt câteva situații bine definite care trebuie să te trimită direct la medic. Simptomele comune ale afecțiunilor canceroase pot include: ...