MEDICINA GENERALA

02 August 2016

Ce este imunoterapia si care sunt bazele acestui tratament impotriva cancerului

Ce este imunoterapia si care sunt bazele acestui tratament impotriva cancerului

In ultimii ani cercetarile din domeniul cancerului au facut progrese in randul tratamentelor cunoscute sub numele de imunoterapie - o investitie de milioane de dolari efectuata de marile companii farmaceutice care conduc sute de studii clinice in acest sens. In cele ce urmeaza aflam raspunsurile la cateva intrebari cu privire la acest domeniu complex care a inregistrat o evolutie deosebit de rapida in ultimii ani.

Ce este imunoterapia?

Imunoterapia se refera la orice tip de tratament care este dezvoltat pentru a stimula sistemul imunitar sa lupte impotriva bolilor, inclusiv a cancerului. Spre deosebire de chimioterapie, care functioneaza prin distrugerea celulelor canceroase, imunoterapia actioneaza asupra celulelor sistemului imunitar pentru a le ajuta sa atace celulele canceroase.

Cate tipuri de tratamente prin imunoterapie exista?

Medicamentele numite inhibitori sunt cele mai frecvent utilizate pentru tratamentele imunoterapeutice contra cancerului. Aceste medicamente functioneaza prin blocarea unui mecanism pe care celulele canceroase il folosesc pentru a distruge sistemul imunitar. Blocarea mecanismului elibereaza celulele T - parte importanta a sistemului imunitar - care actioneaza la randul lor prin atacarea celulelor tumorale. In momentul de fata exista patru astfel de inhibitori care au fost aprobati in Statele Unite ale Americii de catre institutia Food and Drug Administration si care sunt in prezent disponibili pe piata ca tratament ce se administreaza intravenos.

Un alt tip de tratament prin imunoterapie, numit terapie celulara, presupune colectarea de celule ale sistemului imunitar al pacientului si modificarea lor genetica pentru a lupta impotriva cancerului. Se procedeaza prin multiplicarea acestora in laborator pentru a putea fi administrate prin transfuzie pacientului. Acest tip de tratament este produs in mod individual pentru fiecare persoana care sufera de cancer si in prezent este in faza experimentala.

De asemenea, tratamentul Blincyto, ce a fost recent aprobat pentru a trata un tip rar de leucemie, consta in administrarea unor anticorpi - proteine artificiale - care se pot atasa atat celulelor canceroase, cat si celulelor T pentru a ataca boala canceroasa.

Vaccinurile, o alta forma de tratament imunoterapeutic, au inregistrat o rata mai mica de succes prin comparatie cu restul tipurilor de imunoterapie; iar spre deosebire de vaccinurile pe care le facem in primii ani de viata, si care au ca scop prevenirea bolilor precum rujeola si oreion, vaccinurile pentru tratarea cancerului se administreaza numai atunci cand boala este prezenta. Scopul lor este sa ajute sistemul imunitar sa atace cancerul.

Ce tipuri de cancer pot fi tratate prin imunoterapie?

Pana in prezent tratamentele ce functioneaza ca inhibitori ai celulelor canceroase s-au dovedit a avea succes in tratarea melanomului avansat, limfomului si a cancerului de plamani, rinichi si vezica urinara. Medicamentele sunt insa testate in prezent si pentru alte tipuri de cancer, insa pana acum au fost aprobate numai cele ce trateaza tipurile de cancer mai sus mentionate.

Cat de eficiente sunt tratamentele prin imunoterapie?

Desi imunoterapia a avut un succes uimitor in unele cazuri, aceasta functioneaza numai la o parte din pacienti. In general la un procent cuprins intre 20%-40% dintre cazuri starea pacientilor este imbunatatita prin acesti inhibitori, insa rata de succes cea mai mare a fost inregistrata in cazurile de melanom. Unii pacienti care se afla intr-o stare avansata de boala au avut remisii care au durat si ani de zile. In unele cazuri combinarea a doi inhibitori a crescut eficienta tratamentului, dar pentru unele persoane astfel de tratamente nu ajuta decat temporar.

Care sunt efectele secundare asociate tratamentelor prin imunoterapie?

Tratamentele imunoterapeutice prin inhibitori pot declansat boli autoimune, pot cauza inflamatii si pot provoca probleme respiratorii. In unele cazuri pot aparea dureri musculare si osoase si artrita. In alte cazuri sistemul imunitar poate ataca glandele vitale precum tiroida si hipofiza. Aceste reactii sunt periculoase, dar pot fi tinute sub control prin administrarea de medicamente pe baza de steroizi.

Terapia celulara poate, de asemenea, sa aiba reactii severe si uneori letale ce rezulta din suprastimularea sistemului imunitar. Reactiile pot fi controlate in cele mai multe cazuri insa pacientii vor fi tinuti la terapie intensiva.

Sursa: New York Times

G.T.Echipa MedLife de Oncologie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.