Publicat la: 
3/02/2014

Se crede ca morcovul a fost cultivat pentru prima data in zona cunoscuta astazi ca fiind Afganistanul, acum mii de ani, ca o radacina bifurcata, lemnoasa, cu un gust amar. Morcovii sunt considerati a fi cele mai sanatoase legume. Cum a ajuns morcovul sa aiba o reputatie atat de buna si care sunt beneficiile acestuia asupra sanatatii?

Conform Departamentului de Agricultura al Statelor Unite, un morcov mediu, sau o jumatate de cana de morcovi tocati, este dimensiunea ideala a unei portii. O portie de morcovi are 25 de calorii, 6 grame de carbohidrati, 3 grame de zaharuri si 1 gram de proteine.

Morcovii sunt o sursa excelenta de vitamina A, oferind 210% din nevoile unui adult pe zi. Acestia ofera si 6% din necesarul de vitamina C, 2% din necesarul de calciu si 2% din necesarul de fier, pe portie.

Antioxidantul beta-caroten da morcovului culoarea portocalie. Acesta este absorbit in intestin si transformat in vitamina A in timpul digestiei.

Morcovii contin fibre, vitamina K, potasiu, acid folic, mangan, fosfor, magneziu, vitamina E si zinc.

  • Beneficiile pentru sanatate

Exista dovezi coplesitoare care sugereaza ca aportul crescut de fructe si legume bogate in antioxidanti reduce riscul aparitiei cancerului si a bolilor cardiovasculare.

Cancer: A fost demonstrat faptul ca mai multe tipuri de carotenoizi alimentari au efecte anti-cancer datorita puterii lor antioxidante in reducerea radicalilor liberi din organism.

Cancerul pulmonar: Un studiu a constatat ca  riscul dezvoltarii cancerului pulmonar la fumatorii care nu consuma morcovi este de trei ori mai mare, comparativ cu cei care consumau morcoi mai mult de o data pe saptamana.

Leucemie: Intr-un studiu din 2011 s-a constatat ca sucul din extract de morcov distruge celulele leucemice si inhiba progresia acestora.

Cancerul de prostata: In randul barbatilor tineri, dietele bogate in beta-caroten ar putea juca un rol de protectie impotriva cancerului de prostata, potrivit unui studiu realizat de Harvard School of Public Health's Department of Nutrition.

Vederea: Conform oftalmologului Jill Koury, deficitul de vitamina A cauzeaza deteriorarea segmentelor exterioare ale fotoreceptorilor ochiului, afectand vederea normala. Corectarea deficitului de vitamina A cu alimente bogate in beta-caroten poate restabili vederea normala.

Studiile au aratat ca este putin probabil ca persoanele afectate sa experimenteze orice schimbari pozitive in ceea ce priveste vederea. Acest lucru se intampla in cazul celor care au un deficit existent de vitamina A, care este comun in tarile in curs de dezvoltare.

Alte beneficii posibile: antioxidantii si fitochimicalele din morcovi poate ajuta la reglarea nivelului zaharului din sange, poate incetini efectele imbatranirii si are capacitatea de a imbunatati functia imunitara.

Precautii

  • Excesul de vintamina A poate fi toxic pentru om, dar este putin probabul ca acesta sa fie atins doar prin consumul normal (excesul de vitamine are loc, in general, prin supraalimentare)
  • Excesul de caroten poate provoca aparitia unei tente portocalii a culorii pielii, dar nu este daunatoare pentru sanatate.

Sursa: MedicalNewsToday

A.C.

Specialitate: 

Articole similare

Branza este genul de aliment pe care il putem manca dimineata, la pranz si seara. Pentru ca aceasta merge si la sandvisul de dimineata si la bruschetele de pranz, dar si pe pastele de seara, este important sa stim daca este benefica pentru sanatate. Specialistii au cantarit subiectul si au raspuns la intrebarea Ar trebui sa mancam branza sau ar...
Dependenta de alcool este o boala/ Sursa: PhotoXpress In fiecare zi, de cand se trezesc pana adorm, subconstientul le spune ca trebuie sa bea. Mai presus de vointa, de control. Multi dintre cei care devin dependenti isi incep cosmarul cu un pahar, dorind sa se relaxeze sau sa uite. Cand cineva recomanda consultul unui psihoterapeut, totul pare...
Stiinta de a manca este de multe ori complicata, chiar si daca reteta pe care o urmam este printre cele mai simple. Gastronomii moleculari au inceput sa descopere, pas cu pas, stiinta gatitului, dar cand vine vorba despre ce se intampla atunci cand bucata de carne trece de pe gratar in stomac, cunostintele noastre incep sa devina usor neclare....
Cat de sanatoase sunt ouale?/ Foto: MorgueFile.com Inca din copilarie stiam ca ouale sunt foarte bune pentru micul dejun, dar devin nesanatoase pe parcursul zilei. Cinci experti in nutritie au fost intrebati de beneficiile consumului de oua la micul dejun. Fiecare dintre cei cinci experti au notat ca ouale sunt o sursa excelenta de vitamine,...
Zmeura contine multa vitamina C, minerale si antioxidanti, fiind benefica impotriva oboselii si pentru o mai buna digestie, relateaza passionsante.be. Acest fruct este deosebit de bogat in magneziu, calciu si fier, precum si in diferite vitamine (25 mg de vitamina C la 100 g), fiind in schimb destul de perisabil: se poate pastra in frigider...