Publicat la: 
3/02/2014

Se crede ca morcovul a fost cultivat pentru prima data in zona cunoscuta astazi ca fiind Afganistanul, acum mii de ani, ca o radacina bifurcata, lemnoasa, cu un gust amar. Morcovii sunt considerati a fi cele mai sanatoase legume. Cum a ajuns morcovul sa aiba o reputatie atat de buna si care sunt beneficiile acestuia asupra sanatatii?

Conform Departamentului de Agricultura al Statelor Unite, un morcov mediu, sau o jumatate de cana de morcovi tocati, este dimensiunea ideala a unei portii. O portie de morcovi are 25 de calorii, 6 grame de carbohidrati, 3 grame de zaharuri si 1 gram de proteine.

Morcovii sunt o sursa excelenta de vitamina A, oferind 210% din nevoile unui adult pe zi. Acestia ofera si 6% din necesarul de vitamina C, 2% din necesarul de calciu si 2% din necesarul de fier, pe portie.

Antioxidantul beta-caroten da morcovului culoarea portocalie. Acesta este absorbit in intestin si transformat in vitamina A in timpul digestiei.

Morcovii contin fibre, vitamina K, potasiu, acid folic, mangan, fosfor, magneziu, vitamina E si zinc.

  • Beneficiile pentru sanatate

Exista dovezi coplesitoare care sugereaza ca aportul crescut de fructe si legume bogate in antioxidanti reduce riscul aparitiei cancerului si a bolilor cardiovasculare.

Cancer: A fost demonstrat faptul ca mai multe tipuri de carotenoizi alimentari au efecte anti-cancer datorita puterii lor antioxidante in reducerea radicalilor liberi din organism.

Cancerul pulmonar: Un studiu a constatat ca  riscul dezvoltarii cancerului pulmonar la fumatorii care nu consuma morcovi este de trei ori mai mare, comparativ cu cei care consumau morcoi mai mult de o data pe saptamana.

Leucemie: Intr-un studiu din 2011 s-a constatat ca sucul din extract de morcov distruge celulele leucemice si inhiba progresia acestora.

Cancerul de prostata: In randul barbatilor tineri, dietele bogate in beta-caroten ar putea juca un rol de protectie impotriva cancerului de prostata, potrivit unui studiu realizat de Harvard School of Public Health's Department of Nutrition.

Vederea: Conform oftalmologului Jill Koury, deficitul de vitamina A cauzeaza deteriorarea segmentelor exterioare ale fotoreceptorilor ochiului, afectand vederea normala. Corectarea deficitului de vitamina A cu alimente bogate in beta-caroten poate restabili vederea normala.

Studiile au aratat ca este putin probabil ca persoanele afectate sa experimenteze orice schimbari pozitive in ceea ce priveste vederea. Acest lucru se intampla in cazul celor care au un deficit existent de vitamina A, care este comun in tarile in curs de dezvoltare.

Alte beneficii posibile: antioxidantii si fitochimicalele din morcovi poate ajuta la reglarea nivelului zaharului din sange, poate incetini efectele imbatranirii si are capacitatea de a imbunatati functia imunitara.

Precautii

  • Excesul de vintamina A poate fi toxic pentru om, dar este putin probabul ca acesta sa fie atins doar prin consumul normal (excesul de vitamine are loc, in general, prin supraalimentare)
  • Excesul de caroten poate provoca aparitia unei tente portocalii a culorii pielii, dar nu este daunatoare pentru sanatate.

Sursa: MedicalNewsToday

A.C.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Nutritie

Nutritionist
Scurtu Martin Mihaela Elisabeta,Medic Specialist
Medic Specialist
Nutritionist

Articole similare

Copiii sunt expusi bolilor din comunitati / Foto: Photoxpress Indiferent de varsta copiilor, de la gradinita si in primii ani de scoala, acestia trebuie continuu indrumati si invatati cum sa se fereasca de bolile care se raspandesc ingrijorator printre elevi. Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro Vi se pare ca cel mic este bolnav mereu?...
Este binecunoscut faptul ca migdalele si nucile au numeroase efecte benefice asupra sanatatii, dar nici fisticul nu trebuie ignorat. Fisticul contine nutrienti precum carbohidrati, proteine, grasimi, fibre dietetice, fosfor, potasiu, tiamina, vitamina B6, beta-caroten, luteina, calciu, fier, magneziu, zinc, vitaminele A, C, E. Ce trebuie sa...
Oamenii de stiinta de la Harvard au cercetat in ultimii ani beneficiile datorate consumului de cafea, puse in legatura cu descoperirea a 6 noi gene ale ADN-ului uman si confirmarea existentei a 2 gene descoperite anterior. Nurses Health Study este cel mai recent studiu efectuat in acest sens, a caror date arata beneficiile consumului de cafea in...
Ce sanse sunt ca ceapa sa fie magnet pentru bacterii? / Foto: Photoxpress Se stie ca ceapa are o serie de caracteristici care ajuta substantial in cazul racelilor, al astmului bronsic, al infectiilor bacteriene, al problemelor respiratorii, al anginei pectorale si a tusei. Insa se poate transforma ceapa peste noapte intr-un pericol pentru...
Ce culoare au ochii tai?/ Foto: MorgueFile.com Fie ca sunt caprui, gri, albastri, negri, verzi sau o combinatie dintre toate aceste culori, ochii pot spune mult mai multe despre noi. Aici nu este vorba doar de "ochii sunt oglinda sufletului", ci si de riscul aparitiei anumitor afectiuni si chiar de modul in care organismul nostru face fata...