Publicat la: 
5/06/2014

Care sunt beneficiile consumului de nuca de cocos

Nuca de cocos a atins statutul de mai mic desuperalimentmai mare de. Consumatorii cauta uleiul de nuca de cocos, apa de nuca de cocos, laptele, dar si cocktai-uri cu nuca de cocos. Multe persoane isi pun cocos in cafea sau il presara pe paine prajita, atrasi de promisiunea ca acesta poate alunga grasimea de pe abdomen, stimuleaza sanatatea inimii si este eficient in combaterea efectelor bolii Alzheimer. Ofera nuca de cocos, intr-adevar, numeroase beneficii pentru sanatate sau este doar un entuziasm exagerat al consumatorilor?

Cercetatorii, dieteticienii si doctorii afirma ca proprietatile nuci de cocos sunt promitatoare, dar nu exista date suficiente care sa indice necesitatea recomandarii unei doze zilnice.

"Datele stiintifice pe care le detinem momentan sunt interesante, dar este prea devreme pentru a considera nuca de cocos ca fiind un superaliment[...] Pur si simplu nu avem suficiente dovezi", spune Kristin Kirkpatrick, dietetician la Cleveland Clinic Wellness Institute.

In mare parte, entuziasmul din jurul nucilor de cocos se invarta asupra efectelor acestora asupra dietei. Uleiul de cocos contine cantitati mari de trigliceride cu lant mediu, care sunt utilizate ca sursa de energie mai repede decat trigliceridele cu lant lung, gasite in carne si produse lactate. Trigliceridele cu lant lung persista mai mult in sange si sunt, mai degraba, stocate sub forma de grasime.

"Uleiul de cocos poate avea un usor avantaj in fata altor grasimi in ceea ce priveste pierderea in greutatea. Dar cercetarea este limitata", a adaugat Kirkpatrick.

"Exista o impresie generala potrivit careia faptul ca este pe baza de plante il face mai sanatos decat alte grasimi animale. Dar, la fel ca grasimile animale, uleiul de cocos are multe calorii si acest lucru face o mare diferenta in ceea ce priveste pierderea in greutate", a explicat aceasta

O mare parte din acest entuziasm din jurul nucilor de cocos a fost impulsionat de studiile care au aratat ca persoanele care le consumau, reuseau sa piarda in greutate.

Dar, studiile ca acestea sunt prea mici pentru a putea justifica mentiunile curajoase referitoare la sanatate, avertizeaza Ashley Simmons, cardiolog la University of Kansas Hospitals. Cred ca trebuie sa privim aceste studii cu multa precautia, a adaugat Simmons.

Cu toate acestea, uleiul de nuca de cocos are unele beneficii dovedite. COntine acid lauric, care reduce inflamatia asociata cu acnee si a fost demonstrat ca are proprietati antimicrobiene. Exista unele dovezi care atesta ca un anumit tip de ulei de cocos virgin contine antioxidanti care ar putea juca un rol in reducerea inflamatiilor asociate cu conditiile artritice.

Ulei de nuca de cocos este substitutul ideal pentru alte grasimi saturate, precum untul. Uleiul de cocos ridica atat colesterolul rau, cat si colesterolul bun, astfel incat nu prezinta acelasi risc cardiovascular.

Ulei de nuca de cocos are o proportie mai mare de grasimi saturate decat alte uleiuri pe baza de plante. O lingura de ulei de cocos are aceeasi cantitate de calorii si grasimi ca cea a uleiului de masline, dar 88% din grasimea din uleiul de nuca de cocos este saturata, comparat cu cei 15% din cazul uleiului de masline.

"Pentru uleiul de masline, avem studii puternice care arata ca reduce riscul de boli de inima, accident vascular cerebral si cancer", spune Kirkpatrick. Acesta a fost laudat si pentru potentialul sau de a intarzia efectele bolii Alzheimer.

Sursa: Washington Post

A.C.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Nutritie

Articole similare

Stim ca ardeii iuti ofera aroma alimentelor, dar acestia au mai multe beneficii pentru sanatate. Noile cercetari arata ca acestia ar putea avea beneficii de combatere a tumorilor. Exista trei motive solide pentru care ar trebui sa luati in considerare adaugarea alimentelor picante in dieta. Poate reduce riscul aparitiei tumorilor Un nou studiu pe...
Cantatul la un instrument muzical pare sa imbunatateasca sanatatea intr-o varietate de moduri. Exista o multime de dovezi care arata ca muzica este benefica pentru fiecare dintre noi. Potrivit unui studiu publicat de American Psychological Association, cantatul la un instrument muzical in copilarie mentine mintea ascutita, pe masura ce imbatranim...
Vin rosu/ Foto: MorgueFile.com Efectele negative sau pozitive ale vinului asupra sanatatii au fost intens dezbatute in numeroase studii de specialitate. Un studiu realizat in 2006 de cercetatorii din Danemarca a aratat ca bautorii de vin fac alegeri alimentare mai sanatoase decat bautorii de bere. Specialistii au cantarit subiectul si au...
De la rosu si alb la violet, de la varianta fara seminte la jeleu, gem, suc, vin si stafide, strugurii pot fi consumati intr-o varietate de modalitati si au multiple beneficii pentru sanatate. Fructele-vedeta ale toamnei, cunoscute si sub denumirea de "supermancare", au o istorie de 8.000 de ani, primele podgorii fiind cultivate pe...
Fructe si legume/ Foto: MorgueFile.com Exista o multime de motive intemeiate pentru a renunta la carne, de la scaderea riscului aparitiei anumitor boli pana la gestionarea mai buna a greutatii. Dar, atunci cand renuntati la carne trebuie sa fiti atenti la unele substante nutritive importante. Un studiu recent, publicat in American Journal of...