La ce riscuri ne expunem daca nu consumam micul dejun

Daca sarim peste micul dejun in fiecare dimineata, ne creste semnificativ riscul atacului de cord si a accidentului vascular cerebral, arata un nou studiu efectuat de oamenii de stiinta americani in colaborare cu un grup de cercetatori spanioli, informeaza telegraph.co.uk.
Datele studiului arata ca adultii care au ratat prima masa a zilei au fost de doua ori mai predispusi sa aiba arterele blocate.
Cunoscuta sub numele de ateroscleroza, aceasta afectiune se manifesta prin blocarea fluxului de sange si oxigen la organele vitale.
Aceasta este cauza principala a declansarii infarctului miocardic si a accidentului vascular cerebral in Marea Britanie, conform sursei citate.
"Cu totii stim ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, iar studiul de fata aduce dovezi clare pentru a sprijini acest lucru," a declara Dr. Prakash Deedwania, autorul principal al studiului.
Cu toate acestea, unul din trei adulti nu obisnuieste sa consume micul dejun in mod regulat.
Expertii sunt de parere ca aceasta este masa cea mai importanta din zi, intrucat mentine echilibrul hormonal al organismului si intretine ritmul circadian.
In plus, datele expertilor arata ca participantii la studiu care au omis sa consume prima masa din zi au avut tendinta sa duca un stil de viata mai putin sanatos, in ansamblu.
Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au analizat timp de sase ani datele medicale si stilul de viata a mai mult de 4.000 de adulti aflati la varsta mijlocie.
Pe toata durata studiului, numai unul din cinci participanti obisnuia sa consume un mic dejun cu un continut caloric de peste 400 de calorii, in timp ce majoritatea voluntarilor au consumat un mic dejun cu mai putine calorii.
Aproximativ trei procente din numarul total de participanti a fost alcatuit din persoane care nu obisnuiau sa ia masa de dimineata.
Cu ajutorul ecografului, cercetatorii au analizat starea de sanatate a vaselor sangvine in randul participantilor si au descoperit ca cei care nu obisnuiau sa consume micul dejun, precum si cei care consumau un mic dejun mai putin consistent, aveau un risc crescut pentru declansarea aterosclerozei generalizate, prin comparatie cu persoanele care au optat in fiecare dimineata pentru o portie sanatoasa la micul dejun.
De asemenea, cercetatorii au constatat ca persoanele care sareau peste micul dejun aveau o greutate corporala peste cea optima, fumau, aveau o alimentatie precara si obisnuiau sa consume alcool.
"Lipsa micului dejun poate provoca dezechilibre hormonale si modifica ritmul circadian. Prima masa din zi este si cea mai importanta masa a zilei, iar datele studiului confirma acest lucru," incheie autorul principal al studiului.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Doua ore intre cina si culcare: recomandat sau nu?
Decalajul de doua ore intre cina si culcare este considerat a fi o practica eficienta pentru sanatate si pentru reducerea riscurilor anumitor boli. Specialistii au condus un nou studiu, prin care au demonstrat ca aceasta pauza de doua ore nu este asociata cu modificari ale nivelului de glucoza din s...

Care este cel mai daunator tip de grasime?
Diabetul de tip doi, dar si alte boli care au legatura cu obezitatea, depind de modul in care organismul stocheaza excesul de energie, potrivit biologului Mary Jane West-Eberhard, de la ”Smithsonian Tropical Research Institute”. Aceasta a emis o teorie conform careia grasimea din interiorul ...

Cel mai bun antioxidant natural se gaseste in cereale
Specialistii de la Penn State au descoperit, printr-un nou studiu, ca un antioxidant natural, gasit in taratele de cereale, ar putea fi utilizat pentru conservarea produselor alimentare pe o perioada mai indelungata, inlocuind antioxidantii sintetici utilizati in prezent de industria alimentara,...