Publicat la: 
3/10/2017

La ce riscuri ne expunem daca nu consumam micul dejun

Daca sarim peste micul dejun in fiecare dimineata, ne creste semnificativ riscul atacului de cord si a accidentului vascular cerebral, arata un nou studiu efectuat de oamenii de stiinta americani in colaborare cu un grup de cercetatori spanioli, informeaza telegraph.co.uk.

Datele studiului arata ca adultii care au ratat prima masa a zilei au fost de doua ori mai predispusi sa aiba arterele blocate.

Cunoscuta sub numele de ateroscleroza, aceasta afectiune se manifesta prin blocarea fluxului de sange si oxigen la organele vitale.

Aceasta este cauza principala a declansarii infarctului miocardic si a accidentului vascular cerebral in Marea Britanie, conform sursei citate.

"Cu totii stim ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, iar studiul de fata aduce dovezi clare pentru a sprijini acest lucru," a declara Dr. Prakash Deedwania, autorul principal al studiului.

Cu toate acestea, unul din trei adulti nu obisnuieste sa consume micul dejun in mod regulat.

Expertii sunt de parere ca aceasta este masa cea mai importanta din zi, intrucat mentine echilibrul hormonal al organismului si intretine ritmul circadian.

In plus, datele expertilor arata ca participantii la studiu care au omis sa consume prima masa din zi au avut tendinta sa duca un stil de viata mai putin sanatos, in ansamblu.

Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au analizat timp de sase ani datele medicale si stilul de viata a mai mult de 4.000 de adulti aflati la varsta mijlocie.

Pe toata durata studiului, numai unul din cinci participanti obisnuia sa consume un mic dejun cu un continut caloric de peste 400 de calorii, in timp ce majoritatea voluntarilor au consumat un mic dejun cu mai putine calorii.

Aproximativ trei procente din numarul total de participanti a fost alcatuit din persoane care nu obisnuiau sa ia masa de dimineata.

Cu ajutorul ecografului, cercetatorii au analizat starea de sanatate a vaselor sangvine in randul participantilor si au descoperit ca cei care nu obisnuiau sa consume micul dejun, precum si cei care consumau un mic dejun mai putin consistent, aveau un risc crescut pentru declansarea aterosclerozei generalizate, prin comparatie cu persoanele care au optat in fiecare dimineata pentru o portie sanatoasa la micul dejun.

De asemenea, cercetatorii au constatat ca persoanele care sareau peste micul dejun aveau o greutate corporala peste cea optima, fumau, aveau o alimentatie precara si obisnuiau sa consume alcool.

"Lipsa micului dejun poate provoca dezechilibre hormonale si modifica ritmul circadian. Prima masa din zi este si cea mai importanta masa a zilei, iar datele studiului confirma acest lucru," incheie autorul principal al studiului.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Medic Specialist
Medic Specialist
Pop Anca Oana
Medic Specialist
Medic Primar

Articole similare

Tindem sa credem ca ne oprim din mancat atunci cand stomacul nostru este plin. Stiinta ne arata ca lucrurile stau altfel. Iata 5 motive din cauza carora ajungem sa mancam prea mult, conform theconversation.com. 1. Dimensiunea portiilor Aspectele vizuale ale unei mese, cum ar fi dimensiunea portiei, influenteaza cat de mult mancam. Intr-un studiu...
Dieta ar putea fi revolutionata datorita descoperirii de catre cercetatorii de la Universitatea din Warwick a celulelor creierului care ne controleaza apetitul. Profesorul Nicholas Dale a identificat pentru prima data ca tanicitele celulele din creier care controleaza nivelurile de energie detecteaza substantele nutritive din alimente si...
Nivelurile de hormoni ce regleaza senzatia de foame si cea de satietate cresc direct proportional dupa pierderea in greutate, insa oamenii resimt in special o crestere a apetitului, dar nu si cresterea nivelului de saturatie dupa masa, conform unui studiu publicat recent in "The American Journal of Physiology—Endocrinology and Metabolism",...
Dr. Mariana Rosculete/ Foto: HotNews.ro Cum putem sa ne recapatam silueta dupa perioada sarbatorilor de iarna? Exista diete care sa ne ajute sa fim in forma fizica buna cat mai repede? Care sunt cele mai comune greseli in alimentatie pe care oamenii le fac, mai ales in aceasta perioada? Cum putem combina in mod sanatos alimentele? Dr. Mariana...
Daca sarim peste micul dejun in fiecare dimineata, ne creste semnificativ riscul atacului de cord si a accidentului vascular cerebral, arata un nou studiu efectuat de oamenii de stiinta americani in colaborare cu un grup de cercetatori spanioli, informeaza telegraph.co.uk. Datele studiului arata ca adultii care au ratat prima masa a zilei au fost...