Publicat la: 
3/10/2017

La ce riscuri ne expunem daca nu consumam micul dejun

Daca sarim peste micul dejun in fiecare dimineata, ne creste semnificativ riscul atacului de cord si a accidentului vascular cerebral, arata un nou studiu efectuat de oamenii de stiinta americani in colaborare cu un grup de cercetatori spanioli, informeaza telegraph.co.uk.

Datele studiului arata ca adultii care au ratat prima masa a zilei au fost de doua ori mai predispusi sa aiba arterele blocate.

Cunoscuta sub numele de ateroscleroza, aceasta afectiune se manifesta prin blocarea fluxului de sange si oxigen la organele vitale.

Aceasta este cauza principala a declansarii infarctului miocardic si a accidentului vascular cerebral in Marea Britanie, conform sursei citate.

"Cu totii stim ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, iar studiul de fata aduce dovezi clare pentru a sprijini acest lucru," a declara Dr. Prakash Deedwania, autorul principal al studiului.

Cu toate acestea, unul din trei adulti nu obisnuieste sa consume micul dejun in mod regulat.

Expertii sunt de parere ca aceasta este masa cea mai importanta din zi, intrucat mentine echilibrul hormonal al organismului si intretine ritmul circadian.

In plus, datele expertilor arata ca participantii la studiu care au omis sa consume prima masa din zi au avut tendinta sa duca un stil de viata mai putin sanatos, in ansamblu.

Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au analizat timp de sase ani datele medicale si stilul de viata a mai mult de 4.000 de adulti aflati la varsta mijlocie.

Pe toata durata studiului, numai unul din cinci participanti obisnuia sa consume un mic dejun cu un continut caloric de peste 400 de calorii, in timp ce majoritatea voluntarilor au consumat un mic dejun cu mai putine calorii.

Aproximativ trei procente din numarul total de participanti a fost alcatuit din persoane care nu obisnuiau sa ia masa de dimineata.

Cu ajutorul ecografului, cercetatorii au analizat starea de sanatate a vaselor sangvine in randul participantilor si au descoperit ca cei care nu obisnuiau sa consume micul dejun, precum si cei care consumau un mic dejun mai putin consistent, aveau un risc crescut pentru declansarea aterosclerozei generalizate, prin comparatie cu persoanele care au optat in fiecare dimineata pentru o portie sanatoasa la micul dejun.

De asemenea, cercetatorii au constatat ca persoanele care sareau peste micul dejun aveau o greutate corporala peste cea optima, fumau, aveau o alimentatie precara si obisnuiau sa consume alcool.

"Lipsa micului dejun poate provoca dezechilibre hormonale si modifica ritmul circadian. Prima masa din zi este si cea mai importanta masa a zilei, iar datele studiului confirma acest lucru," incheie autorul principal al studiului.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Medic Specialist
Popescu Valceanu Horatiu,Medic Specialist, Doctor in Medicina
Medic Primar...
Lector...
Stolea Violeta,Medic Primar
Medic Primar

Articole similare

Persoanele care obisnuiesc sa consume vin rosu in cantitati limitate au un risc cu 30% mai mic pentru a dezvolta boli de inima, sunt de parere specialistii de la Wine Research Institute din Australia. Printre alte beneficii ale consumului de vin rosu se numara si sanatatea cerebrala, sanatatea dentara si greutatea corporala optima, noteaza...
Usturoiul si sanatatea / Foto: Photoxpress.com Usturoiul nu este cunoscut doar pentru mirosul neplacut ci si pentru calitatile medicinale. Valoarea pe care planta o are in bucatarie, de a da savoare mancarurilor, este egalata de efectele pozitive asupra organismului. Cateii proaspeti de usturoi sau suplimente facute din acestea sunt folositi...
Faptul ca alegem sa mancam ceva delicios, dar nesanatos, nu dezvaluie neaparat un defect de caracter. Capacitatea de a exercita auto-control este legata de neurobiologia noastra, potrivit unui studiu publicat in Journal of Neuroscience  (http://www.jneurosci.org/content/38/25/5799) in iunie 2018. Modul in care alegem ceea ce mancam depinde de...
Alimentatia mamei are efecte pe termen lung / Foto: Sxc.hu Alimentatia femeii din timpul sarcinii poate creste riscul de cancer pentru generatii intregi. Conform jurnalistilor de la MSNBC, efectele se pot simti pana la a doua generatie, chiar daca respectivii urmasi mananca sanatos. Studiul nu a fost inca realizat pe subiecti umani, desi...
Micul dejun/ Foto: MorgueFile.com Una dintre cele mai bune modalitati de a va schimba stilul de viata si de a pierde kilogramele in plus este monitorizarea micului dejun. Numeroase studii au aratat ca micul dejun ajuta la functionarea normala a metabolismului. Care sunt cele 3 reguli pe care ar trebui sa le urmati in fiecare dimineata pentru a...