Publicat la: 
3/10/2017

La ce riscuri ne expunem daca nu consumam micul dejun

Daca sarim peste micul dejun in fiecare dimineata, ne creste semnificativ riscul atacului de cord si a accidentului vascular cerebral, arata un nou studiu efectuat de oamenii de stiinta americani in colaborare cu un grup de cercetatori spanioli, informeaza telegraph.co.uk.

Datele studiului arata ca adultii care au ratat prima masa a zilei au fost de doua ori mai predispusi sa aiba arterele blocate.

Cunoscuta sub numele de ateroscleroza, aceasta afectiune se manifesta prin blocarea fluxului de sange si oxigen la organele vitale.

Aceasta este cauza principala a declansarii infarctului miocardic si a accidentului vascular cerebral in Marea Britanie, conform sursei citate.

"Cu totii stim ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, iar studiul de fata aduce dovezi clare pentru a sprijini acest lucru," a declara Dr. Prakash Deedwania, autorul principal al studiului.

Cu toate acestea, unul din trei adulti nu obisnuieste sa consume micul dejun in mod regulat.

Expertii sunt de parere ca aceasta este masa cea mai importanta din zi, intrucat mentine echilibrul hormonal al organismului si intretine ritmul circadian.

In plus, datele expertilor arata ca participantii la studiu care au omis sa consume prima masa din zi au avut tendinta sa duca un stil de viata mai putin sanatos, in ansamblu.

Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au analizat timp de sase ani datele medicale si stilul de viata a mai mult de 4.000 de adulti aflati la varsta mijlocie.

Pe toata durata studiului, numai unul din cinci participanti obisnuia sa consume un mic dejun cu un continut caloric de peste 400 de calorii, in timp ce majoritatea voluntarilor au consumat un mic dejun cu mai putine calorii.

Aproximativ trei procente din numarul total de participanti a fost alcatuit din persoane care nu obisnuiau sa ia masa de dimineata.

Cu ajutorul ecografului, cercetatorii au analizat starea de sanatate a vaselor sangvine in randul participantilor si au descoperit ca cei care nu obisnuiau sa consume micul dejun, precum si cei care consumau un mic dejun mai putin consistent, aveau un risc crescut pentru declansarea aterosclerozei generalizate, prin comparatie cu persoanele care au optat in fiecare dimineata pentru o portie sanatoasa la micul dejun.

De asemenea, cercetatorii au constatat ca persoanele care sareau peste micul dejun aveau o greutate corporala peste cea optima, fumau, aveau o alimentatie precara si obisnuiau sa consume alcool.

"Lipsa micului dejun poate provoca dezechilibre hormonale si modifica ritmul circadian. Prima masa din zi este si cea mai importanta masa a zilei, iar datele studiului confirma acest lucru," incheie autorul principal al studiului.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Medic primar
Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Disfunctia biliara are ca principala cauza alimentatia necorespunzatoare / Foto: Photoxpress.com Disfunctia biliara sau bila lenesa are ca principala cauza alimentatia. Mesele bogate in grasimi pun in dificultate buna functionare a vezicii biliare. Pentru a digera grasimile, colecistul (vezica biliara) elimina in intestin o anumita cantitate...
Persoanele care obisnuiesc sa consume vin rosu in cantitati limitate au un risc cu 30% mai mic pentru a dezvolta boli de inima, sunt de parere specialistii de la Wine Research Institute din Australia. Printre alte beneficii ale consumului de vin rosu se numara si sanatatea cerebrala, sanatatea dentara si greutatea corporala optima, noteaza...
Intr-un studiu publicat in revista Obesity s-a constatat ca ceasul intern al organismului, sistemul circadian, creste foamea si pofta de alimente dulci si sarate spre seara. In timp ce nevoia de a consuma mai mult seara se poate sa-i fi ajutat pe stramosii nostri sa stocheze energie pentru a supravietui mai mult in perioadele de penurie...
Dr. Violeta Stolea / Foto: MedLive.ro "O dieta tinuta dupa ureche s-ar putea sa nu aduca rezultatele scontate, s-ar putea ca cel sau cea care o tine sa nu scada efectiv in greutate cat si-a propus, sa nu scada deloc in greutate, sau s-ar putea ca o scadere initiala de 2-3 kg sa duca la luarea in greutate a mai multor kilograme" a explicat dr....
Dr. Rodica Cibea / Foto: MedLive.ro Stim ca meniurile savuroase si pline de calorii ne vor da peste cap ritmul alimentar si ca vom ceda tuturor ispitelor culinare, aduse de sarbatori, ca doar o data-n an e Craciunul! Tocmai din acest motiv, dr. Rodica Cibea, specialist in nutritie, diabet si boli metabolice, a raspuns intrebarilor cititorilor...