Ce avantaje aduce telemedicina
Consultațiile la distanță, prin intermediul telecomunicațiilor, în fața unui moni - tor (de computer, laptop, tabletă sau de smartphone), sunt modalitatea ideală de „a ajunge” la medic în vremuri complicate ca acestea, de pandemie. Însă și în rest, când condițiile meteo sunt neprielnice sau dintr-un loc greu accesibil, dar dotat cu internet, telemedicina este soluția. Posibilitatea de a aduce „față în față” medici și pacienți sau mai mulți medici, pentru consultații interdisciplinare în cazurile complexe, se traduce în numeroase avantaje pentru calitatea vieții, datorită impactului asupra sănătății. Printre acestea se numără:
• Accesul rapid și mai ieftin
Consultațiile online se pot face indiferent de distanța dintre medic și pacient, fără a mai implica timp petrecut pe drumul spre și de la cabinetul medi - cal, cheltuieli de transport, timpi morți în sălile de așteptare sau pe coridoarele spitalelor, dacă persoana s-a programat, oboseală și stres (mai ales în cazul pacienților greu transportabili);
• Păstrarea distanței sociale
Atunci când este posibil, mersul la doctor de acasă, din fața monitorului, este cel mai sigur mod de a primi o consultație, oricâte măsuri de siguranță s-ar lua într-o unitate medicală;
• Asigură monitorizarea în boli cronice
Bolnavii cu diabet zaharat, cu astm bronșic, boli cardiace, boli autoimune sau psihice, care sunt nevoiți să facă frecvent drumuri la medic, pot înlocui măcar o parte din consultațiile obișnuite cu niște întâlniri online cu medicul curant;
• Oferă confort psihic și intimitate
Pentru persoanele cu boli psihice, mersul online la psihiatru sau la psihoterapeut nu mai cere o ieșire din zona de confort, din spațiul în care persoana se simte cel mai bine. În plus, persoanele care au nevoie de un asemenea consult nu se mai expun așteptând în fața cabinetului de psihiatrie sau fiind văzute intrând în acesta.
• Salvează vieți
Prin monitorizarea cu ajutorul unor programe dedica te câtorva patologii cu risc mare de mortalitate, așa cum este și fibrilația atrială, se poate interveni în timp util și, astfel, pot fi prevenite accidente vasc lare cerebrale sau infarcte de miocard. De asemenea, în situațiile critice, când viața persoanei este pusă în pericol, consultațiile la distanță pot fi salvatoare, datorită efortului conjugat al unor echipe multidisci - plinare sau, pur și simplu, prin înlesnirea accesului la specialiști de top.
Articol publicat în revista InfoLife nr. 93, ediția august 2020.
Articole similare
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.