Ananas: beneficii, proprietăți, contraindicații

Despre ananas
Ananasul este un fruct tropical mare, cu o coajă țepoasă și dură și un interior dulce. Cristofor Columb a adus ananasul în Europa după o expediție în America de Sud. A fost numit ananas (“pineapple”) din cauza aspectului său de con de pin (“pinecone”). Timp de secole, ananasul a fost atât de rar, încât doar oamenii foarte bogați își permiteau să îl cumpere. Unii oameni chiar închiriau fructele exotice pentru a le expune la cine. Astăzi, ananasul crește în țări tropicale și subtropicale precum Filipine, Indonezia, India și China. Magazinele și piețele le comercializează în toată lumea. În America Centrală și de Sud, ananasul nu este apreciat doar pentru gustul său dulce, ci este folosit de secole pentru a trata problemele de digestie și inflamațiile.
Pentru a te ajuta să ai o dietă echilibrată și sănătoasă, care este esențială pentru tratarea sau prevenția multor afecțiuni, cât și pentru starea ta generală de bine, MedLife a creat Centrul de Medicina Stilului de Viață. Echipa multidisciplinară a Centrului va evalua, trata și monitoriza problemele tale de sănătate, oferind soluții integrate și personalizate aplicate pe șase paliere: nutriție, psihologie, somnologie, abuz de substanțe, activitate fizică și mindfulness.
Proprietățile ananasului
Ca procentaj din necesarul zilnic, o ceașcă de bucăți de ananas proaspăt asigură:
- 131% din vitamina C
- 2% din vitamina A
- 2 % din calciu
- 3% din fier
Ananasul este, de asemenea, o sursă de vitamine și minerale importante, printre care:
- tiamină
- riboflavină
- vitamina B-6
- acid folic
- acid pantotenic
- magneziu
- mangan
- potasiu
- beta-caroten și alți antioxidanți
Ananasul proaspăt este singura sursă cunoscută de o enzimă numită bromelaină, care ar putea juca un rol într-o serie de beneficii diferite pentru sănătate.
Calorii și valorile nutriționale pentru ananas
O ceașcă de bucăți de ananas proaspăt conține aproximativ:
- 82 de calorii
- 0,2 grame (g) de grăsime
- 0 g de colesterol
- 2 miligrame (mg) de sodiu
- 21,65 g de carbohidrați totali (inclusiv 16 grame de zahăr și 2,3 grame de fibre)
- 0,89 g de proteine
Beneficiile consumului de ananas
Printre multele beneficii ale ananasului le menționăm pe următoarele:
Poate preveni astmul
Riscurile de apariție a astmului sunt mai mici la persoanele care consumă o cantitate mare de anumiți nutrienți. Unul dintre acești nutrienți este beta-carotenul. Acesta se găsește în alimentele vegetale de culoare portocalie, galbenă și verde închis, cum ar fi ananasul, mango, papaya, caisele, broccoli, pepenele galben, dovleacul și morcovii. Unele studii mai mici au sugerat că bromelaina poate contribui, de asemenea, la reducerea simptomelor astmului. Bromelaina din sucul de ananas poate, de asemenea, să subțieze mucusul care provoacă congestie în sinusuri sau în piept. Împreună cu proprietățile sale antiinflamatorii, sucul de ananas poate ameliora simptomele răcelii comune și ale alergiilor.
Poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale
Creșterea aportului de potasiu prin consumul de fructe și legume bogate în acest mineral poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale.
Ananasul și cancerul
Fiind o sursă excelentă de vitamina C (un antioxidant puternic), ananasul poate ajuta la combaterea formării radicalilor liberi. Aceștia sunt legați de dezvoltarea cancerului. Studii mai vechi au arătat că beta-carotenul are o asociere inversă cu dezvoltarea cancerului de colon la o populație japoneză. Un studiu caz-control a legat beta-carotenul de un efect protector asupra cancerului de prostată. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări pentru concluzii relevante.
Ananasul și diabetul
Persoanele cu diabet de tip 1 care consumă diete bogate în fibre tind să aibă niveluri mai scăzute de glucoză în sânge, iar persoanele cu diabet de tip 2 pot avea niveluri îmbunătățite de zahăr din sânge, lipide și insulină. Un ananas mediu oferă aproximativ 13 g de fibre. Ghidul dietetic pentru americani recomandă între 21 și 25 g pe zi pentru femei și între 30 și 38 g pe zi pentru bărbați.
Ajută digestia
Ananasul, datorită conținutului său de fibre și apă, ajută la prevenirea constipației și promovează regularitatea și un tract digestiv sănătos. Ananasul este, de asemenea, bogat în bromelaină, o enzimă care ajută organismul să digere proteinele. Bromelaina reduce, de asemenea, celulele imune inflamatorii, numite citokine, care deteriorează mucoasa tractului digestiv.
Utilizarea ananasului
Un ananas proaspăt are frunzele verzi, trebuie să fie greu pentru mărimea sa și să nu aibă pete moi sau negre. Un ananas copt va avea un miros dulce la capăt. Cu un cuțit ascuțit, acest fruct tropical este ușor de tăiat. Se taie partea de sus și de jos, apoi se curăță tot cu un cuțit partea exterioară și se taie ananasul în sferturi. Miezul trebuie evitat. Se savurează ca atare sau se poate adăuga în smoothie-uri, salate de fructe. Unora, ananasul le place pe pizza.
Cum se păstrează ananasul? După ce este tăiat, se poate acoperi cu folie alimentară și se pune în frigider. Ananasul se strică repede, așa că trebuie consumat în 2-3 zile.
Contraindicații pentru consumul de ananas
Beta-blocantele, un tip de medicament prescris cel mai frecvent pentru bolile de inimă, pot determina creșterea nivelului de potasiu în sânge. Alimentele bogate în potasiu (cum este ananasul) trebuie consumate cu moderație atunci când se iau beta-blocante. Consumul de prea mult potasiu poate fi dăunător pentru persoanele ai căror rinichi nu funcționează în limite normale. În cazul în care rinichii nu sunt capabili să elimine excesul de potasiu din sânge, acest lucru ar putea fi fatal.
Cei care suferă de reflux gastroesofagian pot prezenta o creștere a simptomelor, cum ar fi arsurile la stomac și regurgitarea, atunci când consumă alimente foarte acide. Cu toate acestea, reacțiile individuale variază.
Este posibil ca unele persoane să aibă mâncărimi pe limbă sau buze dureroase imediat după ce au mâncat ananas. Deoarece bromelaina descompune proteinele, ea poate „mânca" carnea. Din acest motiv, este, de asemenea, un ingredient în frăgezitorul de carne. Dar imediat ce fructul este înghițit, acizii stomacului distrug enzima care consumă carnea.
Unii oameni au alergie la ananas. Simptomele sunt:
- Mâncărimi ale pielii
- Erupție cutanată
- Dureri de stomac
- Vărsături
- Diaree
- Probleme de respirație
Dacă alergia este severă, se poate intra în șoc. Este posibil să existe un risc mai mare de a face o alergie la ananas dacă există o alergie la alte fructe, la polen sau la latex. /p>
Se pare că ananasul ar putea fi toxic pentru un bebeluș care este alăptat. Din cauza conținutului ridicat de vitamina C și a celorlalți acizi pe care îi conține, ananasul proaspăt poate provoca o erupție cutanată pentru bebelușii alăptați. Citricele, cum ar fi lămâile, portocalele sau grapefruitul pot face și ele acest lucru. Este important să fie consultat medicul despre efectele ananasului în sarcină sau în alăptare, înainte ca acesta să fie consumat.
Bibliografie
- Booth, Stephanie. “Health Benefits of Pineapple.” WebMD, WebMD, 8 July 2019, www.webmd.com
- Ware, Megan. “Everything You Need to Know about Pineapple.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 26 July 2018, www.medicalnewstoday.com
- WebMD Editorial Contributors. “Pineapple Juice: Are There Health Benefits?” WebMD, WebMD, 30 Sept. 2020, www.webmd.com
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Rodie: beneficii, proprietăți, contraindicații
Oamenii s-au bucurat de rodii încă din cele mai vechi timpuri și le-au explorat beneficiile pentru sănătate. Originare din Orientul Mijlociu și unele țări asiatice, rodiile cresc în copaci ce au nevoie de căldură amplă pentru a crește și a coace aceste fructe. Acestea sunt fructe dulci...

Aloe vera: beneficii, proprietăți, contraindicații
Aloe vera, sau Aloe barbadensis, este o plantă groasă, cu tulpini scurte, care stochează apa în frunze. Ea mai este descrisă ca „planta minune” și este cultivată în întreaga lume, în primul rând ca o cultură pentru „gelul de aloe”, care provine din frunze. Gelul de aloe v...

Sfecla roșie: beneficii, proprietăți, contraindicații
Sfecla roșie a câștigat în popularitate ca super-aliment. Studii recente susțin că sfecla și sucul de sfeclă roșie pot îmbunătăți performanțele atletice, pot reduce tensiunea arterială și pot crește fluxul sanguin atât de mult încât un număr tot mai mare de sucuri și băuturi �...