Ananas: beneficii, proprietăți, contraindicații

Nutriție
05 Mai 2023
Autor: Echipa medicală MedLife
ananas beneficii proprietati contraindicatii

Despre ananas

Ananasul este un fruct tropical mare, cu o coajă țepoasă și dură și un interior dulce. Cristofor Columb a adus ananasul în Europa după o expediție în America de Sud. A fost numit ananas (“pineapple”) din cauza aspectului său de con de pin (“pinecone”). Timp de secole, ananasul a fost atât de rar, încât doar oamenii foarte bogați își permiteau să îl cumpere. Unii oameni chiar închiriau fructele exotice pentru a le expune la cine. Astăzi, ananasul crește în țări tropicale și subtropicale precum Filipine, Indonezia, India și China. Magazinele și piețele le comercializează în toată lumea. În America Centrală și de Sud, ananasul nu este apreciat doar pentru gustul său dulce, ci este folosit de secole pentru a trata problemele de digestie și inflamațiile.

Pentru a te ajuta să ai o dietă echilibrată și sănătoasă, care este esențială pentru tratarea sau prevenția multor afecțiuni, cât și pentru starea ta generală de bine, MedLife a creat Centrul de Medicina Stilului de Viață. Echipa multidisciplinară a Centrului va evalua, trata și monitoriza problemele tale de sănătate, oferind soluții integrate și personalizate aplicate pe șase paliere: nutriție, psihologie, somnologie, abuz de substanțe, activitate fizică și mindfulness.

Proprietățile ananasului

Ca procentaj din necesarul zilnic, o ceașcă de bucăți de ananas proaspăt asigură:

  • 131% din vitamina C
  • 2% din vitamina A
  • 2 % din calciu
  • 3% din fier

Ananasul este, de asemenea, o sursă de vitamine și minerale importante, printre care:

  • tiamină
  • riboflavină
  • vitamina B-6
  • acid folic
  • acid pantotenic
  • magneziu
  • mangan
  • potasiu
  • beta-caroten și alți antioxidanți

Ananasul proaspăt este singura sursă cunoscută de o enzimă numită bromelaină, care ar putea juca un rol într-o serie de beneficii diferite pentru sănătate.

Calorii și valorile nutriționale pentru ananas

O ceașcă de bucăți de ananas proaspăt conține aproximativ:

  • 82 de calorii
  • 0,2 grame (g) de grăsime
  • 0 g de colesterol
  • 2 miligrame (mg) de sodiu
  • 21,65 g de carbohidrați totali (inclusiv 16 grame de zahăr și 2,3 grame de fibre)
  • 0,89 g de proteine

Beneficiile consumului de ananas

Printre multele beneficii ale ananasului le menționăm pe următoarele:

Poate preveni astmul

Riscurile de apariție a astmului sunt mai mici la persoanele care consumă o cantitate mare de anumiți nutrienți. Unul dintre acești nutrienți este beta-carotenul. Acesta se găsește în alimentele vegetale de culoare portocalie, galbenă și verde închis, cum ar fi ananasul, mango, papaya, caisele, broccoli, pepenele galben, dovleacul și morcovii. Unele studii mai mici au sugerat că bromelaina poate contribui, de asemenea, la reducerea simptomelor astmului. Bromelaina din sucul de ananas poate, de asemenea, să subțieze mucusul care provoacă congestie în sinusuri sau în piept. Împreună cu proprietățile sale antiinflamatorii, sucul de ananas poate ameliora simptomele răcelii comune și ale alergiilor.

Poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale

Creșterea aportului de potasiu prin consumul de fructe și legume bogate în acest mineral poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale.

Ananasul și cancerul

Fiind o sursă excelentă de vitamina C (un antioxidant puternic), ananasul poate ajuta la combaterea formării radicalilor liberi. Aceștia sunt legați de dezvoltarea cancerului. Studii mai vechi au arătat că beta-carotenul are o asociere inversă cu dezvoltarea cancerului de colon la o populație japoneză. Un studiu caz-control a legat beta-carotenul de un efect protector asupra cancerului de prostată. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări pentru concluzii relevante.

Ananasul și diabetul

Persoanele cu diabet de tip 1 care consumă diete bogate în fibre tind să aibă niveluri mai scăzute de glucoză în sânge, iar persoanele cu diabet de tip 2 pot avea niveluri îmbunătățite de zahăr din sânge, lipide și insulină. Un ananas mediu oferă aproximativ 13 g de fibre. Ghidul dietetic pentru americani recomandă între 21 și 25 g pe zi pentru femei și între 30 și 38 g pe zi pentru bărbați.

Ajută digestia

Ananasul, datorită conținutului său de fibre și apă, ajută la prevenirea constipației și promovează regularitatea și un tract digestiv sănătos. Ananasul este, de asemenea, bogat în bromelaină, o enzimă care ajută organismul să digere proteinele. Bromelaina reduce, de asemenea, celulele imune inflamatorii, numite citokine, care deteriorează mucoasa tractului digestiv.

Utilizarea ananasului

Un ananas proaspăt are frunzele verzi, trebuie să fie greu pentru mărimea sa și să nu aibă pete moi sau negre. Un ananas copt va avea un miros dulce la capăt. Cu un cuțit ascuțit, acest fruct tropical este ușor de tăiat. Se taie partea de sus și de jos, apoi se curăță tot cu un cuțit partea exterioară și se taie ananasul în sferturi. Miezul trebuie evitat. Se savurează ca atare sau se poate adăuga în smoothie-uri, salate de fructe. Unora, ananasul le place pe pizza.

Cum se păstrează ananasul? După ce este tăiat, se poate acoperi cu folie alimentară și se pune în frigider. Ananasul se strică repede, așa că trebuie consumat în 2-3 zile.

Contraindicații pentru consumul de ananas

Beta-blocantele, un tip de medicament prescris cel mai frecvent pentru bolile de inimă, pot determina creșterea nivelului de potasiu în sânge. Alimentele bogate în potasiu (cum este ananasul) trebuie consumate cu moderație atunci când se iau beta-blocante. Consumul de prea mult potasiu poate fi dăunător pentru persoanele ai căror rinichi nu funcționează în limite normale. În cazul în care rinichii nu sunt capabili să elimine excesul de potasiu din sânge, acest lucru ar putea fi fatal.

Cei care suferă de reflux gastroesofagian pot prezenta o creștere a simptomelor, cum ar fi arsurile la stomac și regurgitarea, atunci când consumă alimente foarte acide. Cu toate acestea, reacțiile individuale variază.

Este posibil ca unele persoane să aibă mâncărimi pe limbă sau buze dureroase imediat după ce au mâncat ananas. Deoarece bromelaina descompune proteinele, ea poate „mânca" carnea. Din acest motiv, este, de asemenea, un ingredient în frăgezitorul de carne. Dar imediat ce fructul este înghițit, acizii stomacului distrug enzima care consumă carnea.

Unii oameni au alergie la ananas. Simptomele sunt:

Dacă alergia este severă, se poate intra în șoc. Este posibil să existe un risc mai mare de a face o alergie la ananas dacă există o alergie la alte fructe, la polen sau la latex. /p>

Se pare că ananasul ar putea fi toxic pentru un bebeluș care este alăptat. Din cauza conținutului ridicat de vitamina C și a celorlalți acizi pe care îi conține, ananasul proaspăt poate provoca o erupție cutanată pentru bebelușii alăptați. Citricele, cum ar fi lămâile, portocalele sau grapefruitul pot face și ele acest lucru. Este important să fie consultat medicul despre efectele ananasului în sarcină sau în alăptare, înainte ca acesta să fie consumat.

 

Bibliografie

 

  1. Booth, Stephanie. “Health Benefits of Pineapple.” WebMD, WebMD, 8 July 2019, www.webmd.com
  2. Ware, Megan. “Everything You Need to Know about Pineapple.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 26 July 2018, www.medicalnewstoday.com
  3. WebMD Editorial Contributors. “Pineapple Juice: Are There Health Benefits?” WebMD, WebMD, 30 Sept. 2020, www.webmd.com

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării