Anticorpi: ce sunt și care este rolul lor în organism

Despre anticorpi
Anticorpii sunt proteine care ne protejează atunci când o substanță străină intră în organism. Aceste substanțe străine poartă numele de antigene și pot include bacterii, virusuri, ciuperci, alergeni, venin sau diverse alte toxine. Produși de sistemul nostru imunitar, anticorpii se leagă de aceste substanțe, pentru a le elimina din organism.
Antigenele sunt molecule capabile să stimuleze un răspuns imun. Fiecare antigen are trăsături distincte de suprafață (epitopi), iar fiecare anticorp conține un paratop care recunoaște un epitop specific pe un antigen, acționând ca un mecanism de legare a cheii și a lacătului. Această legare ajută la eliminarea antigenelor din organism.
Anticorpii sunt produși de limfocitele B (globule albe specializate). Când un antigen intră în contact cu un limfocit B, acesta determină divizarea și clonarea celulei B, ducând la eliberarea a milioane de anticorpi în sânge și în sistemul limfatic.
Anticorpii sunt localizați în diferite zone ale corpului, inclusiv pe piele, în plămâni, în lacrimi, salivă sau chiar în laptele matern.
Anticorpii mai sunt cunoscuți și sub denumirea de „imunoglobuline”.
Caracteristicile anticorpilor
Atunci când un agent patogen, cum ar fi o bacterie dăunătoare sau un virus, pătrunde în organism, regiunea variabilă a anticorpului se leagă de agentul patogen și îl elimină. Anticorpii au mai multe caracteristici:
- specificitatea: fiecare tip de anticorp recunoaște un antigen specific. De exemplu, anticorpii care atacă celulele canceroase, nu atacă și celulele sănătoase;
- memoria imunologică și diversitatea: în corp circulă milioane de celule B, pentru ca fiecare antigen să poată fi recunoscut. Așadar, sistemul nostru imunitar este pregătit pentru o invazie de agenți patogeni. Această caracteristică a sistemului nostru imunitar se numește „diversitate”. În urma unei infecții în organism, celulele producătoare de anticorpi patogeni specifici se înmulțesc, astfel suntem protejați împotriva infecțiilor repetate (această caracteristică este numită „memorie imunologică”);
- toleranța imunitară: anticorpii recunosc toate tipurile de antigeni, cu excepția auto-antigenilor. Celulele B care recunosc auto-antigenii sunt generate de organism, însă, ulterior, sunt eliminate în splină și în măduva osoasă. Când mecanismele de procesare ale celulelor B sunt întrerupte, se dezvoltă boala autoimună. Cauzele bolilor autoimune pot fi infecțiile virale, febra, dereglările microbiomului intestinal sau sarcina;
- rearanjarea genelor: celulele B, care sunt responsabile cu producerea de anticorpi, apar în măduva osoasă și se maturizează la periferie. În procesul de maturizare, genele imunoglobulinei sunt supuse unei recombinări care generează situsuri de legare a antigenului.

Tipuri de anticorpi
Anticorpii sunt grupați în cinci clase, în funcție de localizarea lor. Fiecare este etichetat cu o literă care este atașată la o abreviere a termenului „imunoglobulină” (Ig).
IgA
Prezentă în transpirație, în salivă, lacrimi, mucus, lapte matern și în lichidul intestinal, IgA protejează împotriva agenților patogeni ingerați și inhalați.
Cantități mai mici sunt prezente și în sânge și limfă. Nivelul IgA se reduce la stres, scăzând rezistența la infecții.
IgA este a doua cea mai abundentă clasă, reprezentând aproximativ 10-15% din anticorpii serici.
IgD
Acest anticorp se găsește pe suprafața celulelor B. Deși funcția sa exactă este neclară, experții cred că IgD sprijină maturarea și activarea celulelor B.
IgD reprezintă aproximativ 0,2% din toți anticorpii din sânge.
IgE
Prezenți, în principal, în piele, plămâni și în membranele mucoase, anticorpii IgE determină mastocitele (un tip de globule albe) să elibereze histamină și alte substanțe chimice în sânge.
Ei ajută organismul la combaterea reacțiilor alergice, oferă protecție împotriva viermilor paraziți şi prezintă proprietăți unice, cum ar fi labilitatea termică (este inactivată la 56°C într-o oră).
Imunoglobulina E reprezintă mai puțin de 0,1% din toți anticorpii din sânge.
IgG
IgG este cel mai comun anticorp, reprezentând aproximativ 70-75% din toate imunoglobulinele din corp. Se găsește în sânge, limfă și în intestine. Protejează împotriva bacteriilor și virușilor, prin îmbunătățirea fagocitozei, neutralizarea toxinelor și activarea complementului.
IgG este singura clasă de anticorpi care traversează placenta de la mamă la făt, oferind astfel o protecție imunitară considerabilă nou-născuților.
IgM
Prezenți în sânge și în sistemul limfatic, anticorpii IgM acționează ca primă linie de apărare împotriva infecțiilor.
IgM reprezintă 5-10% din toți anticorpii din sânge. Este cea mai mare imunoglobulină secretată în primă fază de celulele plasmatice. Totodată este o macroglubulină de cel puțin cinci ori mai mare decât IgG – de aici și denumirea „IgM”.
IgM este cea mai veche clasă de imunoglobuline. Nu poate traversa bariera placentară, dar este prima imunoglobulină care poate fi sintetizată de făt.
IgM este de 500-1.000 de ori mai eficientă decât IgG în opsonizare, în acțiunea bacteriană și în aglutinarea bacteriană. Dar în neutralizarea toxinelor și virușilor, este mai puțin activă decât IgG.
Cum funcționează anticorpii
Când o substanță străină intră în organism, sistemul imunitar este capabil să o recunoască, deoarece moleculele de pe suprafața antigenului diferă de cele din organism. Pentru a elimina invadatorul, sistemul imunitar apelează la o serie de mecanisme, inclusiv la unul dintre cele mai importante - producția de anticorpi. Pe măsură ce anticorpii circulă prin corp, atacă și neutralizează antigenii identici cu cel care a declanșat răspunsul imun.
Anticorpii sunt capabili de cinci acțiuni:
- neutralizare: se leagă de antigeni, cum ar fi agenții patogeni și toxinele care au invadat organismul și inactivează toxicitatea țintei pentru a o neutraliza. De exemplu, factorii de creștere stimulează creșterea unor celule țintă, cum ar fi celulele canceroase, dar când anticorpii se leagă de receptori înainte de a primi stimulare, celulele țintă mor de foame;
- citotoxicitate dependentă de complement: când un anticorp se leagă de un antigen dintr-o celulă țintă (celulă canceroasă, virus etc.), proteinele serice multiple (complement) reacționează și se activează una după alta, apoi au loc o serie de reacții ce duc la distrugerea celulei țintă;
- citotoxicitate celulară dependentă de anticorpi: când un anticorp se leagă de un antigen de pe suprafața unei celule țintă, cum ar fi o celulă canceroasă, anticorpul atrage celule imune, pentru a ucide sau deteriora celula țintă prin eliberarea de molecule citotoxice;
- fagocitoză mediată de celule dependente de anticorpi: când o substanță străină (patogen) invadează organismul, se produce anticorpul asociat cu antigenul respectiv, iar macrofagele (care înghit și digeră substanța străină) și neutrofilele (un tip de globule albe care înghit bacteriile și protejează organismul) sunt activate. Acestea luptă împotriva bacteriilor, virusurilor și celulelor canceroase care provoacă diverse boli;
- activitate agonistă: anticorpii modifică starea celulelor și le distrug, activând mecanismele de transducție a semnalului prin intermediul moleculelor țintă.
Odată declanșată, producția de anticorpi continuă timp de câteva zile, până când toate moleculele de antigen sunt îndepărtate. Anticorpii rămân apoi în circulație timp de câteva luni, oferind imunitate extinsă împotriva acelui antigen special.

Cum se formează anticorpii
Anticorpii sunt produși în mod normal de organism. În anumite cazuri, însă, de exemplu în cazul pacienților care suferă de o infecție, producerea anticorpilor poate fi prea slabă sau poate apărea prea târziu pentru a lupta împotriva agentului patogen. Sunt și situații în care, deși se leagă de antigen, anticorpii produși de sistemul nostru imunitar nu reușesc să neutralizeze agentul patogen.
În astfel de situații există abordări terapeutice care pot crește sau întări răspunsul natural de producere a anticorpilor.
Vaccinare
Vaccinurile, bazate pe microbul sau virusul inactivat sau pe antigenele microbiene sau virale, pot determina sistemul imunitar să recunoască agentul microbian sau viral și să producă celule B cu memorie, pentru a ne proteja împotriva unei viitoare infecții.
Vaccinurile pot oferi o imunitate activă pe termen lung, însă au nevoie de două-trei săptămâni pentru ca această protecție să înceapă să se dezvolte.
Plasmă convalescentă
Cea mai veche și simplă abordare este colectarea plasmei (componenta sângelui care conține anticorpi) de la donatorii care s-au vindecat după o infecție și administrarea ei pacienților infectați cu același virus.
Din păcate, deși poate da rezultate bune în cazul unor pacienți, această tehnică are și dezavantaje: plasma convalescentă poate prezenta diferențe semnificative de calitate, iar cantitatea recoltată de la un pacient recuperat după boală poate fi utilizată doar pentru a trata cel mult câteva persoane.
Anticorpi neutralizanți
Anticorpii neutralizanți care vizează un virus pot fi fabricați în laborator și injectați la pacienții cu forme severe de boală sau la cei cu risc ridicat de infecție, pentru a trata boala sau a preveni infecția.
Terapia cu anticorpi poate oferi o protecție rapidă, însă această imunitate pasivă poate funcționa doar câteva săptămâni - maximum o lună, înainte ca anticorpii administrați să fie îndepărtați prin procese naturale (și anticorpii produși de organism sunt, de asemenea, îndepărtați în cele din urmă, dar sistemul imunitar poate produce alții, dacă este necesar).
Deși vaccinurile pot oferi cea mai bună soluție pe termen lung pentru protecția împotriva infecțiilor virale, unii pacienți ar putea avea nevoie în continuare de alte terapii, deoarece vaccinurile pot fi doar parțial eficiente. În situația în care imunitatea scade sau nu se dezvoltă complet niciodată, terapia cu anticorpi se poate dovedi utilă.
Care sunt testele prin care se determină existența anticorpilor
Testele de evaluare a anticorpilor măsoară cantitatea globală de imunoglobuline din sânge, prin analiza denumită electroforeza proteinelor serice, măsoară gamaglobulinele care corespund, în general, nivelurilor IgG, IgM și IgA cumulate. Dacă nivelurile gamaglobulinelor sunt foarte scăzute sau foarte ridicate, acesta poate fi semnul unei probleme grave de sănătate. În acest caz, se recomandă efectuarea analizei specifice de măsurare a valorilor imunoglobulinelor G, A, M și, în cazuri speciale, D sau E.
Testele de sânge pentru măsurarea anticorpilor sunt recomandate pentru diagnosticarea și caracterizarea mai multor afecțiuni:
- infecții virale sau de natură bacteriană;
- o tulburare autoimună (ex: lupus sau artrită reumatoidă);
- imunodeficiență (afecțiune care duce la reducerea capacității organismului de a combate infecțiile și alte afecțiuni);
- infecțiile nou-născuților;
- unele boli de sânge, cum sunt gamapatiile monoclonale, plasmocitoamele, mielomul, limfoame.
Testul de măsurare a anticorpilor specifici pentru un anumit agent patogen (microbian, viral, fungic, parazitar, alergen alimentar sau de mediu) se realizează pentru a determina expunerea la un agent străin sau de natură infecțioasă, mai exact dacă o persoană a fost expusă anterior la o infecție și este protejată împotriva uneia noi. În urma analizei, se stabilește nivelul de protecție al organismului, starea imunitară împotriva unui anumit microorganism sau diagnosticarea unei afecțiuni autoimune.
În cazul în care medicul consideră că nivelurile de imunoglobulină sunt prea mari sau prea mici, acesta poate recomanda testarea identificării anticorpilor. Dacă nivelul imunoglobulinei este prea mare, acest lucru poate indica:
- o boală autoimună;
- o afecțiune cronică;
- un tip de cancer;
- o infecție.
Dacă nivelul de anticorpi este prea scăzut, acesta poate genera apariția de simptome specifice generale (febră, frisoane) sau locale, care să exprime o localizare a unui proces infecțios într-un anume organ:
- infecții ale sinusurilor;
- infecții pulmonare;
- infecții meningeale;
- infecții virale sau microbiene repetitive (urinare, de sfera ORL, pulmonare).
Antecedentele familiale de imunodeficiență pot reprezenta un posibil factor pe baza căruia să se suspecteze o deficiență imunitară moștenită.
Bibliografie
- “Antibodies: Definition, Types & Function.” Cleveland Clinic, 2022, https://my.clevelandclinic.org
- “Lymph | Physiology | Britannica.” Encyclopædia Britannica, 2022, www.britannica.com
- “Antibody activity” Kyowakirin.com, 2019, www.kyowakirin.com
- “Antibodies: Characteristics and Functions of Immunoglobulin’s (Igs) or Antibodies.” Biology Discussion, 26 Nov. 2013, www.biologydiscussion.com
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Urgențe medicale: Care sunt cele mai frecvente în sezonul rece?
Vremea rece poate slăbi sistemul imunitar, ușurând șansele ca bacteriile și virusurile să invadeze organismul și să provoace infecții. Printre cele mai des întâlnite urgențe medicale în sezonul rece sunt afecțiunile respiratorii, traumatice, cele cardiovasculare si afecțiunile...

Poliartrită reumatoidă și gingivită: ce legătură există între ele
Poliartrita reumatoidă este o boală autoimună și inflamatorie care determină sistemul imunitar să atace celulele sănătoase din corp. Această reacție provoacă inflamație și durere în părțile afectate. Poliartrita reumatoidă atacă mai multe articulații în același timp, cum ar ...

Sindromul de gură uscată (Xerostomia): Ce trebuie să știi
Sindromul de gură uscată, cunoscut și sub denumirea de xerostomie sau hiposialie, se caracterizează printr-o secreție salivară scăzută, care poate avea un caracter tranzitoriu sau persistent. Saliva este produsă de glandele salivare, care sunt glande anexe ale cavității bucale. Ace...