Cinci alimente ideale pentru durerile articulare
Articulatiile noastre sunt construite sa reziste la forte incredibile. In fiecare articulatie se afla o capsula cu lichid sinovial, care protejeaza cartilajul. O dieta nepotrivita, varsta si genetica pot cauza ruperii cartilajului, provocand o reactie inflamatorie. Din fericire, exista anumite alimente care pot consolida sanatatea articulatiilor.
Uleiul de masline extra-virgin
Cercetatorii de la Universitatea din Catania, Italia, au adaugat ulei de masline extra-virgin la dieta sobolanilor care prezentau afectiuni ale articulatiilor. Dupa 8 saptamani, acestia au avut un nivel mai ridicat de lubricin, o proteina din lichidul sinovial care protejeaza cartilajul si functioneaza ca lubrifiant.
Chefirul
Chefirul furnizeaza o serie de bacterii sanatoase, inclusiv o tulpina numita l.casei. Intr-un studiu, participantii care au primit o doza zilnica de l.casei pentru doua luni au avut niveluri mai scazute ale markerilor inflamatorii si au prezentat mai putina rigiditate articulara.
Portocalele
Intr-un studiu, subiectii cu dureri de genunchi care au primit un extract de coaja de portocala timp de 8 saptamani au resimtit o ameliorare a durerilor.
Somon
Somonul este o sursa excelenta de grasimi omega 3. Studiile in care au fost incluse suplimentele cu omega-3 au aratat ca aceste grasimi declanseaza o serie de reactii cheie, care au dus la reducerea inflamatiei articulatiilor, in special in randul persoanelor care sufereau de artrita.
Curcuma/Tumeric
Intr-un studiu ce a implicat persoane care aveau dureri de genunchi, administrarea unui extract de curcuma, timp de sase saptamani, a ajutat la reducerea disconfortului. Curcuma contine un antioxidant puternic, numit curcumina, care poate reduce cantitatea de compusi inflamatorii din celulele cartilaginoase.
Sursa: Prevention
A.C.
Articole similare
Medici REUMATOLOGIE

Tamas Maria Magdalena

Posea Alina

Stoicescu Gheorghe
