Publicat la: 
29/09/2017

4 alimente care stimuleaza in mod natural productia colagenului in organism

Colagenul este o proteina structurala ce se regaseste din abundenta in organismul nostru, la nivelul pielii, parului si in alte tesuturi conjuctive. Organismul nostru produce in mod natural colagen, dar nivelul acestuia scade pe masura ce inaintam in varsta.


O scadere a nivelului de colagen poate avea ca rezultat pierderea elasticitatii pielii si a structurii intregului organism. Exista o serie de suplimente alimentare ce promit imbunatatirea nivelului de colagen din organism, insa expertii nu sunt de parere ca aceasta este cea mai buna modalitate pentru a recastiga flexibilitatea organismului si elasticitatea pielii. Iata care sunt alimentele ce stimuleaza, in mod natural, productia de colagen, conform prevention.com.

Ardeiul gras rosu

Vitamina C, care se regaseste in abundenta in ardeii grasi rosii, este o vitamina necesara pentru productia de colagen in organism. Vitamina C este un antioxidant natural ce stimuleaza sinteza colagenului. In absenta unei diete bogate in vitamina C, organismul nostru nu poate produce colagen in mod optim, este de parere Ashley Barrient, medic dietetician in cadrul Northwestern Memorial Hospital din Chicago. Doar 100 de grame de ardei gras rosu reprezinta aproximativ 150% din doza zilnica de vitamina C. Alte surse de vitamina includ grapefruit, kiwi, ardei verzi, broccoli, capsuni si portocale.

Rosiile

Tomatele sunt bogate in licopen, puternic antioxidant natural, si stimuleaza productia de colagen in organism. Una dintre caile prin care pierdem colagenul pe masura ce imbatranim provine din mediu, de la poluanti si radiatii ultraviolete, declara Mary Stevenson, medic dermatolog in cadrul New York Uuniversity Langone. Licopenul poate ajuta astfel la stimularea productiei de colagen si ofera protectie suplimentara tenului. Licopenul il gasim si in alte legume de culoare rosie, precum pepenele si grapefruitul.

Somonul

Cu totii stim care sunt beneficiile consumului de pentru pentru sanatatea intregului organism. Somonul este, in acest sens, o sursa excelenta de acizi grasi omega-3, ce scad nivelul de inflamatie din organism si impiedica pierderea colagenului pe fondul efectelor nocive pe care mediul poluant le are asupra organismului. Expunerea prelungita la soare poate deteriora sinteza colagenului si declansa inflamatia pielii. Alimentatia bogata in acizii grasi omega-3, in special fructele de mare si pestele, lupta impotriva aparitiei inflamatiei si mentine nivelul optim de colagen. Alte surse bogate in omega-3 sunt fructele avocado, nucile si semintele de chia.

Semintele de floarea soarelui

Numai 28 de grame de seminte de floarea soarelui prajite asigura 37% din doza zilnica de vitamina E. Precum se intampla cu alti antioxidanti, vitamina E previne actiunea daunatoare a radicalilor liberi asupra organismului. Astfel de actiuni pot deteriora calitatea tenului si reduce nivelul de colagen din intregul organism, adauga Mary Stevenson, medic dermatolog. Pentru a impiedica aparitia ridurilor, specialistii recomanda consumul de alimente bogate in vitamina E, precum germenii de grau, migdalele, alunele si untul de arahide.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Medic primar
Medic Specialist
Pantea Ileana-Iuliana,Diabet medic specialist
Diabet medic...
Mihai Bogdan,Medic Primar
Medic Primar

Articole similare

Dieta ar putea fi revolutionata datorita descoperirii de catre cercetatorii de la Universitatea din Warwick a celulelor creierului care ne controleaza apetitul. Profesorul Nicholas Dale a identificat pentru prima data ca tanicitele celulele din creier care controleaza nivelurile de energie detecteaza substantele nutritive din alimente si...
Conservantii alimentari, in special benzoatul de sodiu, sustin eliminarea simptomelor specifice pacientilor care sufera de schizofrenie, in special in randul celor al caror organism manifesta o rezistenta la clozapina, medicament recomandat adesea in managementul shizofreniei, arata un studiu publicat recent in jurnalul "Biological Psychiatry",...
Colagenul este o proteina structurala ce se regaseste din abundenta in organismul nostru, la nivelul pielii, parului si in alte tesuturi conjuctive. Organismul nostru produce in mod natural colagen, dar nivelul acestuia scade pe masura ce inaintam in varsta. O scadere a nivelului de colagen poate avea ca rezultat pierderea elasticitatii pielii si...
Orezul brun, usor de digerat / Foto: Dreamstime.com Cauzata, de obicei, de infectiile toxicoalimentare, diareea poate fi insotita de crampe abdominale, balonare, varsaturi si chiar febra. Suficient incat sa strice o vacanta sau o sarbatoare. Comenteaza pe Forum MedLive.ro. Episoadele de diaree pot dura de la cateva ore la o saptamana. De cele mai...
Se stie ca organismul barbatilor beneficiaza de pe urma administrarii suplimentelor cu proteine din zer, insa cel mai recent studiu de specialitate realizat pe aceasta tema arata ca si organismul femeilor poate avea parte de aceleasi beneficii, conform expertilor din nutritie de la Universitatea Purdue din Statele Unite ale Americii, conform...