Consumul de vin: ce efecte are pentru organism

Nutriție
02 Martie 2021
Autor: Echipa medicală MedLife

Afla din acest articol care sunt beneficiile vinului si ce inseamna un consum moderat.

In general, specialistii vorbesc de efectele negative ale alcoolului pentru organism. Exista mai putine materiale in care regasim si anumite beneficii ale unor bauturi alcoolice, cum ar fi vinul. In cazul vinului, consumului acestuia cu moderatie, poate avea beneficii pentru organism.

Alcoolul consumat in exces nu este bun pentru sanatate. Insa, exista numeroase studii care atesta faptul ca vinul (cel de buna calitate) este, consumat cu moderatie, benefic pentru organism.

In contextul actualei pandemii, conform unui studiu al companiei Nielsen consumul de alcool in Statele Unite  a crescut pe timp de pandemie (martie-august 2020) cu 23.6% raportat la perioada similiara din anul 2019.

In Romania, dupa prima luna din starea de urgenta, vanzarile de bauturi alcoolice au crescut.

Raportul Retail Zoom arata ca inainte de Paste, romanii au cumpărat mai mult vin  cu 39% fata de perioada similara a anului anterior.

consumul de vin si efectele acestuia pentru organism

Valoarea nutritiva a vinului rosu

Vinul rosu contine urmatoarele vitamine si minerale - chiar daca acestea sunt prezente in cantitati mici.

 

Beneficiile vinului rosu asupra sanatatii

  • Fumatul  afecteaza in mod semnificativ capacitatea vaselor de sange de a se relaxa in mod natural. Vinul rosu reduce efectul negativ al fumatului asupra endoteliului - stratul de celule care se alcatuiesc intr-o captuseala impotriva frictiunii vaselor limfatice, de sange si inima.
  • Noile cercetari arata ca vinul rosu contine melatonina. Melatonina ajuta la reglarea ceasului biologic, asadar, consumul unui pahar de vin rosu inainte de culcare poate fi benefic pentru somn. Melatonina este de asemenea, un antioxidant, ceea ce inseamna ca are proprietati antiimbatranire si anticancerigene.
  • Vinul contine resveratrol. Resveratrolul este dovedit a fi un protector eficient impotriva bolii Alzheimer si a dementei. S-a dovedit ca resveratrolul are si proprietati antiinflamatorii.
  • Cercetatorii au descoperit ca fiecare pahar de vin rosu consumat zilnic, poate reduce riscul anumitor tipuri de cancer.
  • Vinul rosu poate preveni debutul si progresia aterosclerozei. Atat alcoolul cat si polifenolii aflati in vinul rosu par sa favorizeze mentinerea sanatatii vaselor de sange.
  • Pentru ca strugurii negri fermenteaza cu pielitele intacte, in vinul rosu se pastreaza o cantitate mai mare de antioxidanti - intre care taninii si resveratrolul sunt cei mai cunoscuti. Chiar si asa, acesti compusi benefici pentru sanatate se regasesc si in vinul alb.

 

Valoarea nutritiva a vinului alb

Vinul alb contine si el o serie de nutrienti, vitamine si minerale  esentiale pentru organismul uman.

  • Vitamina B2, B3, B6 - complexul de vitamine B este esential pentru o buna functionare a organismului;
  • Potasiu, fier - potasiu sprijina sanatatea celulelor iar fierul este parte a hemoglobinei, o proteina care transporta oxigenul in toate celulele corpului;
  • Mangan - pentru sanatatea nervilor, sanatatea sistemului imunitar si reglarea nivelului de zahar din sange;
  • Calciu, magneziu, zinc, fosfor- sunt nutrienti importanti pentru organism;
     

Beneficiile vinului alb asupra sanatatii

  • Antioxidantii pe care-i contine vinul alb ajuta la combaterea stresului oxidativ. Acestia contribuie și la ameliorarea unor afectiuni inflamatorii.
  • Poate reduce nivelul de colesterol „rau” . Vinul contine compusi care contribuie la reducerea nivelului de colesterol „rau” (LDL) din sange si, in acelasi timp, creste nivelul colesterolului „bun” (HDL).
  • Ajuta la imbunatatirea sistemului circulator. Astfel vinul alb este considerat - aproape - la fel de eficient precum cel rosu in imbunatatirea functiilor inimii si ale sistemului circulator.
  • Poate contribui la controlul greutatii -vinul alb - mai ales cel sec - are mai putine calorii decat cel rosu, asa ca este cel mai recomandat sa insoteasca o masa usoara, cu peste si salata.
  • Imbunatateste calitatea somnului- la fel ca in cazul dietelor, vinul alb consumat seara cu moderatie (nu mai mult de un pahar) poate contribui la un somn de calitate.
  • Vinul alb contine mai putine calorii fata de vinul rosu - numarul de calorii nu este insa unul standard, ci difera de la un soi de vin la altul si de la o metoda de productie la alta. Criteriul principal este nivelul de zahar din boabele de struguri si procentul de alcool.

Alte  avantaje ale consumului de vin  includ:

  • furnizarea de energie pentru organism
  • imbunatatirea digestiei
  • stimuleaza apetitul si poate ajuta la restabilirea echilibrului nutritional
  • creaza o stare de bine, de relaxare; un pahar de vin baut seara, in liniste, la o terasa alaturi de prieteni ajuta la relaxarea organismului.
     

Pentru cele mai multe persoane, aportul de vin  poate fi un lucru benefic. Este bine de retinut ca persoanele care consuma vinul  in cantitati mai mari decat cele recomandate, pot experimenta efecte opuse.

Principala sursa de calorii din vin este alcoolul (87%). Cu cat vinul are o concentratie de alcool mai mare (este mai „tare”), cu atat contine mai multe calorii. Daca vrei sa le tii sub control, consuma vin alb cu cel mult 11% alcool.


Ce inseamna consum moderat de vin

Singurul criteriu de care trebuie sa tinem cont, in general, pentru consumul de vin este moderatia: potrivit American Heart Association, consum moderat inseamna doua pahare de vin pe zi pentru barbati (aproximativ 200 de mililitri) si unul pentru femei (aproximativ 100 de mililitri).


Cine trebuie sa evite consumul de vin

Persoanele care sufera de anumite afectiuni ar trebui sa evite consumul de vin. Printre acestea ar fi:

  • persoanele care prezinta un nivel ridicat de trigliceride
  • cele care sufera de migrene
  • persoanele care incearca sa slabeasca
  • femeile gravide
  • persoanele cu alergii
     

Consumul excesiv de alcool, inclusiv de vin este asociat insa si cu efecte negative asupra sanatatii. Acesta poate creste riscul pentru unele afectiuni: boli hepatice, anumite tipuri de cancer, amplificarea presiunii sangvine, insuficienta cardiaca sau dependenta.

Daca suferi de anumite afectiuni si vrei sa stii daca este benefic pentru organismul tau sau nu, sa consumi un pahar de vin, consulta medicul specialist. Acesta va face cele mai bune recomandari in functie de situatia fiecarui pacient.

 

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării