Durerea de ovare: ce afecțiuni poate indica

durerea de ovare ce afectiuni poate indica

Despre durerea de ovare

Ovarele sunt glande reproductive localizate în pelvis. Acestea sunt responsabile de producerea ovocitelor (celulele reproductive) și a hormonilor estrogen și progesteron.

Majoritatea femeilor resimt, cel puțin o dată de-a lungul vieții, durere la nivelul ovarelor, de obicei provocată de menstruație. Acest tip de durere poate avea mult mai multe cauze, unele nu sunt grave, altele, în schimb, pot pune viața femeii în pericol.

Acest articol tratează câteva dintre cele mai frecvente cauze ale durerii de ovare, simptomele și tratamentul adecvat fiecărei afecțiuni.

Mittelschmerz

Unele femei simt durere la nivelul ovarelor în fiecare lună. Condiția se numește Mittelschmerz, iar termenul provine din cuvintele germane traduse ca „mijloc” și „durere”.

Ovulația apare, de regulă, la mijlocul ciclului menstrual, deci e posibil ca durerea să apară în jurul celei de-a 14-a zile, când ovulul este expulzat din ovar în trompa uterină.

Există diverse teorii care explică de ce doare ovulația. Una dintre ele susține că ruperea membranei de la suprafața ovarului, atunci când este expulzat ovulul, provoacă durere. Alte teorii susțin că lichidul din jurul ovulului, care se scurge în cavitatea peritoneală, irită zona și determină apariția durerii.

Simptome

Mittelschmerz se manifestă, de regulă, prin durere și disconfort în etajul abdominal inferior (pelvis), într-o parte. Durerea de la ovulație este adesea moderată, însă uneori poate fi bruscă și intensă. Durata ei este de la câteva minute la câteva ore, iar unele femei pot prezenta o mică sângerare sau greață în timpul ovulației.

Durerea la ovulație nu este un motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, în unele cazuri, poate fi semnul unor afecțiuni mai grave, cum ar fi endometrioza sau o boală cu transmitere sexuală.

Diagnosticare

Medicul ginecolog va pune diagnosticul de durere la ovulație pe baza momentului în care apare senzația și pe baza examenului clinic și ecografic. Calendarul menstrual poate fi util în stabilirea diagnosticului.

Tratament

Mittelschmerz dispare, de regulă, într-o zi – două. Nu necesită tratament, deși unele femei pot opta pentru medicație antiinflamatorie.

Dacă nu se urmărește obținerea unei sarcini, tratamentul cu contraceptive orale poate ajuta la dispariția durerii ovulatorii (contraceptivele orale inhibă ovulația).

Chisturile ovariene

Chisturile ovariene sunt formațiuni pline cu lichid care apar pe suprafața ovarului. Cele mai comune tipuri de chisturi sunt cele care se formează pe parcursul ciclului menstrual și dispar după o perioadă de câteva săptămâni sau luni.

Există și alte tipuri de chisturi, care nu se asociază cu ciclul menstrual:

  • endometrioamele: chisturi endometriozice, ciocolatii, care se formează la nivelul ovarelor la femeile cu endometrioză (boală cronică, în care fragmente de țesut asemănătoare endometrului se găsesc în afara uterului);
  • chisturile dermoide (teratoame): se dezvoltă din celule prezente de la naștere și pot conține țesuturi precum păr, oase, piele;
  • chistadenoamele: chisturi cu conținut lichid, care pot crește foarte mult în dimensiuni.

Majoritatea chisturilor ovariene sunt benigne, cel puțin în perioada fertilă. Femeile aflate la menopauză au un risc crescut de a dezvolta chisturi ovariene maligne.

Simptome

Majoritatea chisturilor ovariene nu determină durere sau alte simptome. Chiar și chisturile mari pot trece neobservate pentru mult timp. Când sunt prezente, simptomele pot fi:

  • durere: de obicei, pelvină, care poate iradia în spate, pe picior, şi poate apărea în perioada menstruației și a contactului sexual;
  • mărirea abdomenului;
  • sângerare vaginală neobișnuită;
  • tensiune la nivelul sânilor;
  • presiune la nivelul vezicii, cu urinare frecventă;
  • dificultate la golirea vezicii sau a intestinului.

Chisturile ovariene pot crește mult în dimensiuni, existând riscul de ruptură a acestora. Un chist ovarian rupt poate determina o sângerare abundentă. Când apar următoarele simptome, este vorba de o urgență medicală:

Diagnosticare

Medicul va face o examinare pelvină pentru a stabili prezența chistului, apoi, va indica o serie de teste:

  • de sarcină (pentru a exclude sarcina);
  • ecografie transvaginală;
  • analize de sânge (markeri tumorali ovarieni, pentru femeile aflate la post-menopauză).

Tratament

Multe chisturi ovariene vor dispărea de la sine, fără tratament. Datorită acestui lucru, medicul poate adopta o atitudine de expectativă.

Dacă simptomele continuă să creeze disconfort, anumite medicamente pot ajuta la ameliorarea lor. Cel mai probabil, medicul va recomanda contraceptive orale, care vor reduce riscul de apariție a chisturilor ovariene.

Unele tipuri de chisturi ovariene necesită intervenție chirurgicală. Aceasta se realizează, de regulă, laparoscopic, minim invaziv, și presupune îndepărtarea chistului printr-o incizie minimă la nivelul abdomenului. Intervenția chirurgicală este indicată și rezervată de regulă chisturilor care nu dispar după mai multe cicluri menstruale, cauzează durere semnificativă, sunt mari sau au tendința de creștere, ori au un aspect atipic/suspect ecografic.

Endometrioza

O altă cauză de durere ovariană este endometrioza. În această afecțiune, țesutul similar endometrului (mucoasa uterină) se dezvoltă în afara uterului, determinând apariția cicatricilor și a aderențelor. Cea mai frecventă localizare este ovarul.

Simptome

Cel mai important simptom al endometriozei este durerea. Acesta apare sub multe forme:

  • dismenoree (durere la menstruație);
  • durere cronică pelvină sau de spate;
  • durere la contactul sexual sau după;
  • durere la micțiune sau defecație;
  • disconfort digestiv.

Durerea din endometrioză variază în intensitate de la persoană la persoană. Unele femei simt durere moderată, în timp ce altele pot simți durere severă, care le afectează calitatea vieții. Alte simptome ale endometriozei includ:

Diagnosticare

Endometrioza este dificil de diagnosticat deoarece simptomele ei sunt similare cu ale altor afecțiuni. Un studiu realizat în 2017 a arătat că acest lucru poate duce la întârzieri de diagnosticare în medie cu șase-șapte ani, la femeile cu vârsta între 18-45 ani.

Primii pași în diagnosticul endometriozei includ o anamneză minuțioasă, în care doctorul va nota toate simptomele și istoricul familial. Acesta va efectua și un examen clinic pelvin. Apoi, va recomanda teste imagistice (ecografie sau RMN).

Singura modalitate sigură de a diagnostica endometrioza este laparoscopia. În timpul acestei intervenții chirurgicale, doctorul va căuta prezența zonelor de endometrioză în interiorul zonei pelvine și este posibil chiar să efectueze o biopsie.

Tratament

În prezent, nu există tratament pentru endometrioză. Terapia se axează pe reducerea simptomelor și îmbunătățirea calității vieții, prin administrarea unor anumite medicamente:

  • contraceptive orale: pot reduce durerea și pot scădea sângerarea menstruală;
  • antagoniști de GnRh: induc o menopauză temporară;
  • medicație antialgică: poate reduce durerea.

Chirurgia poate, de asemenea, ajuta în tratamentul endometriozei. În timpul intervenției chirurgicale medicul va localiza leziunile de endometrioză și le va exciza. Procedura este recomandată în anumite cazuri de endometrioză, care:

  • determină simptome severe;
  • nu răspund la alte tipuri de tratament;
  • afectează fertilitatea.

Există și alte tipuri de intervenții care, în cazul anumitor paciente, pot avea rezultate benefice, cum ar fi acupunctura, dieta și suplimentele alimentare.

durerea de ovare ce afectiuni poate indica

Boala inflamatorie pelvină

Boala inflamatorie pelvină (BIP) reprezintă o infecție a organelor genitale interne, ce afectează cervixul, uterul, trompele și ovarele. Această infecție poate fi sau nu transmisă sexual și este foarte frecventă la femeile aflate în perioada reproductivă.

Sunt multe bacterii care pot cauza BIP, însă cele mai frecvente sunt cele transmise pe cale sexuală: chlamydia și gonoreea.

Boala inflamatorie pelvină poate afecta ireversibil organele genitale interne, ceea ce duce la infertilitate și risc crescut de sarcină extrauterină.

Simptome

Sunt mulți pacienți care pot avea BIP, fără să aibă și simptome. Acestea pot fi moderate sau ușor de confundat cu ale altor afecțiuni. Simptomele pot include:

  • durere la nivelul pelvisului sau abdomenului inferior;
  • senzație de arsură la micțiune;
  • micțiuni frecvente;
  • sângerări anormale;
  • secreții vaginale atipice;
  • durere în timpul contactului sexual;
  • febră cu sau fără frisoane.

Boala inflamatorie pelvină poate cauza complicații serioase, de aceea sunt foarte importante diagnosticarea și tratamentul precoce.

Diagnosticare

Testele care ajută la diagnosticarea BIP includ:

  • examen clinic pelvin;
  • culturi de la nivelul vaginului și colului;
  • teste pentru bolile cu transmitere sexuală;
  • teste de sânge;
  • analize de urină.

Medicul poate apela și la alte proceduri pentru a confirma diagnosticul de boală inflamatorie pelvină: ecografie, biopsie de endometru, laparoscopie.

Tratamentul

Tratamentul presupune administrarea de antibiotice. Este importantă finalizarea întregii cure de tratament, chiar dacă apare o îmbunătățire semnificativă a stării de sănătate după câteva zile. De asemenea, este important ca și partenerul sau partenerii sexuali să fie tratați.

În situații rare, este necesară intervenția chirurgicală, cum ar fi în cazul unor colecții purulente sau abcese care s-au format în regiunea pelvină.

Torsiunea ovariană

Torsiunea apare atunci când ovarul se răsucește în jurul ligamentului care îl susține. Acest lucru poate afecta circulația sanguină a ovarului și poate determina leziuni ale acestuia.

Cel mai frecvent, torsiunea apare din cauza unei mase ovariene:

Factorii de risc în apariția torsiunii ovariene sunt sarcina (8-15% din cazuri apar în sarcină) sau tratamentele pentru fertilizare.

Simptome

Simptomele torsiunii ovariene includ:

  • durere apărută brusc la nivelul pelvisului, care poate iradia spre abdomen, spate sau în laterale (flancuri);
  • greață;
  • vărsături.

Este posibil, de asemenea, ca simptomele să apară și să dispară pentru o durată de câteva zile sau chiar săptămâni. Acest lucru se întâmplă dacă ovarul se torsionează și apoi revine la poziția inițială, determinând dispariția simptomelor.

Torsiunea ovariană este o urgență medicală și necesită tratament imediat.

Diagnosticare

Diagnosticul torsiunii ovariene include teste de sânge și de urină, pentru a exclude alte afecțiuni. Testul de sarcină este mandator pentru a elimina posibilitatea unei sarcini.

O ecografie transvaginală poate orienta doctorul asupra diagnosticului, iar intervenția chirurgicală este cea care pune diagnosticul de certitudine.

Tratament

Torsiunea ovariană se tratează chirurgical. În timpul operaţiei, medicul va readuce ovarul la poziția inițială, iar dacă este prezent un chist ovarian, acesta va fi excizat. Dacă este afectat țesutul ovarian sau dacă masa ovariană are caractere suspecte, atunci întregul ovar va fi îndepărtat.

Durerea referită

Ovarele sunt localizate lângă multe alte organe din abdomen, ceea ce face ca durerea ovariană să poată fi provocată, uneori, de o durere din altă parte a corpului. Această condiție poartă numele de durere referită.

Explicația ar fi traiectele nervilor din organism: o durere se transmită la creier prin intermediul nervilor. Unele din aceste căi nervoase se pot suprapune sau pot converge, determinând perceperea durerii într-o anume zonă care nu are legătură cu cauza durerii.

Un exemplu de durere referită are loc în timpul unui infarct miocardic: în timp ce problema este la nivelul inimii, pacientul poate simți durerea la nivelul brațului stâng, umăr sau maxilar.

Simptome

Unele condiții medicale pot cauza durere referită în zona ovarelor:

  • apendicita;
  • constipația;
  • litiaza renală;
  • sarcina;
  • infecția de tract urinar.

Diagnosticare

În cazul durerii pelvine, primul pas pe care îl va face medicul va fi să identifice cauza. În afară de istoricul medical și examenul clinic, va efectua:

  • examen pelvin;
  • analize de sânge și urină;
  • test de sarcină;
  • teste imagistice: ecografie transvaginală, computer tomograf, RMN.

Tratament

Nu există un tratament specific pentru durerea referită. După ce medicul va identifica afecțiunea care produce durerea, o va trata în funcție de aceasta.

Cancer ovarian

Durerea la nivelul ovarelor poate fi un semn de cancer ovarian. Acest risc este, însă, destul de scăzut. Conform Societății Americane de Cancer, riscul de a dezvolta cancer ovarian este de 1 la 78. Boala afectează, de regulă, femeile în vârstă, cel mai frecvent în jurul vârstei de 63 de ani.

Există câțiva factori de risc pentru cancerul ovarian:

  • istoricul familial;
  • prezența unor mutații genetice;
  • obezitatea;
  • endometrioza;
  • femeile care nu au născut sau au avut copii la vârstă înaintată;
  • tratamentul de substituție hormonală în menopauză sau tratamentele de fertilitate;
  • fumatul.

Simptome

Stadiile incipiente ale cancerului ovarian sunt, de regulă, lipsite de simptome. Cele mai comune semne ale acestei afecțiuni, care apar pe măsură ce evoluează boala, sunt:

  • creșterea în volum a abdomenului;
  • durere pelvină sau abdominală;
  • senzație de sațietate precoce;
  • micțiuni frecvente.

Alte simptome ale cancerului ovarian includ:

  • oboseală;
  • durere la contactul sexual;
  • durere de spate;
  • modificări ale ciclului menstrual;
  • scădere în greutate;
  • constipație.

În cele mai multe cazuri, simptomele cancerului ovarian sunt asemănătoare cu ale altor afecțiuni. Cu toate acestea, când sunt provocate de cancerul ovarian, ele sunt persistente și diferite față de cele obișnuite. Astfel, este foarte importantă detecția precoce a bolii pentru reușita tratamentului.

Diagnosticare

Procesul de diagnostic al cancerului ovarian începe cu istoricul medical, apoi examenul clinic general, urmat de cel pelvin. Testele imagistice pot fi de mare ajutor în procesul de diagnostic. Acestea includ ecografia transvaginală, RMN, CT.

Alte teste pe care medicul le va indica sunt markerii tumorali: CA 125, HE4, markeri care sunt crescuți în cancerul ovarian. Biopsia țesutului ovarian este foarte importantă pentru stabilirea diagnosticului de certitudine.

Tratament

Tratamentul cancerului ovarian include intervenția chirurgicală. Acesta presupune îndepărtarea ovarului afectat, dar și a țesuturilor înconjurătoare: celălalt ovar, uterul, trompele uterine, ganglionii limfatici, omentum.

Chimioterapia ajută în tratamentul oncologic. Medicamentele folosite distrug celulele canceroase și împiedică răspândirea acestora.

În anumite situații, cancerul ovarian poate fi tratat folosind terapii specifice, care au ca țintă anumite proteine ale celulelor canceroase. Aceste medicamente includ anticorpii monoclonali sau inhibitori PARP. Alegerea tratamentului depinde de tipul de cancer, stadiul, vârsta și starea de sănătate.

Prevenția afecțiunilor ce pot cauza dureri de ovare

Ovarele sunt glandele sexuale feminine și au un rol dublu în procesul de reproducere: secretă hormonii esențiali pentru fertilizare (estrogenii și progesteronul), iar în foliculii din interiorul lor păstrează ovulele până la maturizare, adică momentul în care sunt gata pentru fecundare.

Pentru a preîntâmpina afecțiunile la nivelul ovarelor sunt esențiale controalele medicale regulate și respectarea recomandărilor venite de la medicul specialist în ceea ce privește monitorizarea manifestărilor, diagnosticarea corectă și tratamentul.

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării